Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.954
% 4.25
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.954
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Gelecek Hafta Altın İçin Bu Tarihler ve Gelişmeler Önemli!

Altın, haftaya ağır düşüş baskısı altında başladı ve Çarşamba günü geç saatlerde 1.895 dolarda iki haftadan fazla bir sürenin en düşük seviyesine geriledi. Haftanın ikinci yarısında 1.950 dolara doğru toparlanmanın ardından, sarı metal çekişini kaybetti ve haftalık bazda %2’den fazla düşüşle sonuçlandı. Önümüzdeki hafta sarı metali hangi önemli veriler ve gelişmeler bekliyor ve altın teknik görünümü ile duygu anketi nereye işaret ediyor?

Geçen hafta piyasalarda altını etkileyen gelişmeler

Coinmühendisi.com haberlerinde de yer verdiğimiz üzere, Rusya-Ukrayna ihtilafına diplomatik bir çözüm bulunmasına yönelik artan umutlar, hafta başında risk akışlarının finansal piyasalara hakim olmasına izin verdi ve altının talep bulmasını zorlaştırdı. Ukraynalı müzakereci ve cumhurbaşkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak Pazar günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın yapıcı bir şekilde konuştuğunu ve birkaç gün içinde bazı sonuçlara ulaşabileceklerini söyledi. Benzer şekilde, Rus delege Leonid Slutsky, müzakerelerin son turunda önemli ilerleme kaydedildiğini kaydetti.

Salı günü ABD’den gelen veriler, Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) yıllık bazda %10’da değişmeden kaldığını ve artan ABD Hazine tahvil faizlerinin altının düşüşünü sürdürmesine neden olduğunu gösterdi. Bu arada, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy’nin danışmanının en erken birkaç hafta içinde veya en geç Mayıs ayında Rusya ile bir barış anlaşmasına varmayı beklediklerini söylemesinin ardından piyasa havası iyimserliğini korudu.

ABD Merkez Bankası, iki günlük politika toplantısının ardından Çarşamba günü politika faizini 25 baz puan (bps) artırdığını duyurdu. Gözden geçirilmiş Öngörü Özeti, politika yapıcıların yıl sonuna kadar altı faiz artırımı daha beklediklerini ortaya koydu. Fed’in şahin faiz görünümüne ilk piyasa tepkisi, 10 yıllık ABD Hazine tahvil faizini %2,23 ile Mayıs 2019’dan bu yana en yüksek seviyesine çıkardı ve altını 1.900 doların altına çekilmeye zorladı. FOMC Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısı sırasında faizler gerilemeye başladı ve dolar irtifa kaybederek altında bir toparlanmayı tetikledi.

Jerome Powell, artan belirsizliğe rağmen yılın ikinci yarısında enflasyonun düşmesini beklediklerini kaydetti. Başkan kendinden emin bir tavır takındı ve piyasalara ekonomik faaliyete zarar vermeden enflasyonla mücadele edeceklerine dair güvence verdi. Powell, “Yüksek enflasyonun yerleşmesine izin vermeme konusunda güçlü bir şekilde kararlıyız. İyi haber şu ki, ekonomi ve işgücü piyasası oldukça güçlü, faiz oranı artışlarını kaldırabilir” dedi.

Perşembe günü risk duyarlılığında görülen olumsuz değişim, altının toparlanmasını sürdürmesine yardımcı oldu. Rusya ve Ukrayna’dan yetkililer, bir barış anlaşmasına yaklaştıklarını iddia eden haberleri reddetti. Günün ilerleyen saatlerinde Reuters, Ukrayna ve Rusya’nın pozisyonları arasında hala çok büyük bir boşluk olduğunu bildirdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Rusya kimyasal silah saldırısını düşünüyor olabilir’ dedi.

Hafta sonu öncesinde yatırımcıların temkinli davranmasıyla altın Cuma günü nispeten dar bir aralıkta dalgalandı.

Gelecek haftanın gündeminde altın için önemli olan neler var?

Şubat Dayanıklı Tüketim Malları Siparişleri ve Perşembe günü Markit İmalat PMI, ABD’den gelecek tek üst düzey veri olacak. Bu nedenle, piyasa katılımcıları Rusya-Ukrayna krizini çevreleyen manşetlere odaklanmaya devam edecekler. Piyasa analisti Eren Sengezer, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Altının risk ruh halindeki değişikliklere tepkisi, Şubat ayının sonundan bu yana oldukça açık. Önümüzdeki haftanın gelişmelerinin çatışmanın daha da tırmanacağına işaret etmesi durumunda, altın güç toplayabilir ve bu haftanın kayıplarını silmeye başlayabilir.

Öte yandan analist, piyasalar ateşkes konusunda umutlu olmaya devam ederse, değerli metalin yeniden satış baskısı altına girebileceğini hatırlatıyor. Analiste göre, önümüzdeki hafta jeopolitik cephede neler olacağına dair net bir tabloya sahip olup olmayacağımızı söylemek zor, ancak uzayan Rusya-Ukrayna çatışması yatırımcıları riske duyarlı varlıklardan uzak durmaya zorlayabilir.

Kremlin’den bir sözcü Cuma günü yaptığı açıklamada, “Ukrayna barış görüşmelerine giden Rus heyeti, şimdiden çok daha hızlı çalışmaya hazır olduğunu ifade etti. Ukrayna heyeti, müzakereleri hızlandırmak için benzer bir hazırlık göstermedi, ancak bu müzakereler devam ediyor” dedi.

Altın teknik görünümü ve altın duygu anketi

Piyasa analisti Eren Sengezer, altın fiyatının, Şubat ayının başından itibaren yükselen trend çizgisinin altında kırıldığını ve son üç günü 20 günlük SMA’nın altında kapatarak teknik görünümde ayı trendine işaret ettiğini belirtiyor. Ek olarak analiste göre, günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi bir aydan uzun bir süredir ilk kez 50’nin altına düşerek satıcıların altının hareketine hakim olmaya başladığını gösteriyor. Analist, şu seviyelere dikkat çekiyor:

Aşağı yönde, 1.920 dolar ilk destek olarak hizalanıyor. Bu seviyenin altında bir günlük kapanışla, altının düşüşü 1.880 dolara uzatmadan önce 1.890 dolar/1.900 dolar alanını test etmesi muhtemel. Alıcıların altını 1.950 doların üzerine çıkarmayı başarması durumunda sonraki dirençler 1.975 dolar ve 1.990 dolar seviyelerinde görülebilir.

Kısa vadeli teknik görünümdeki ayı eğilimine rağmen uzmanlara göre, FXStreet Tahmin Anketi, sarı metalin önümüzdeki hafta 1.950 dolara doğru toparlanacağını gösteriyor. Bir aylık görünüm, ortalama 1.987 dolar hedefle ezici bir şekilde boğa eğilimine işaret ediyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir