Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.833
% 2.15
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.833
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Fed’in faiz artırımları resesyon korkularını artırabilir

Yazar – Peter Nurse

Investing.com – Yatırımcıların küresel ekonomik görünüme ilişkin belirsizliğin ortasında güvenli liman arayışı, ABD dolarını güçlendirdi.

Dolar Endeksi, Cuma gününden bu yana ilk kez düşerek %0,4 azaldıktan sonra %0,1 artışla 105,097 seviyesine yükseldi.

ING analistleri yayımladıkları bir notta “Son altı hafta boyunca risk varlıklarında yaşanan pozisyon alma odaklı rallinin ardından finansal piyasalar, 2023 yılındaki küresel yavaşlamanın ön planda olduğu makro gelişmelere odaklı bir ortama geri dönüyor gibi görünüyor.” dedi.

Yatırımcılar, Fed’in yakın zamanda sıkılaştırma hızını yavaşlatacağı ve art arda 75 baz puanlık dört artışın ardından muhtemelen 50 baz puanlık bir artış yapacağı beklentisiyle, yönünü önümüzdeki haftaki Fed toplantısına çeviriyor.

Bununla birlikte Cuma günkü ÜFE ve ardından gelecek hafta açıklanacak TÜFE öncesinde; son dönemde iyimser gelen ABD istihdam, hizmet ve fabrika verileri, politik görünüme ilişkin yatırımcı belirsizliğini artırdı.

Birçok büyük merkez bankası başkanı bu hafta, başta ABD’de olmak üzere artan resesyon tehdidine işaret etti ve enflasyonun sabit kalması halinde faizlerin beklenenden daha yüksek seviyelere çıkabileceğini söyledi.

Euro Bölgesi enflasyonu 18 ay sonra ilk kez düşmesine rağmen Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), faizleri gelecek hafta da artırmaya devam etmesi beklenirken euro/dolar %0,2 artışla 1,0526’ya yükseldi.

ECB Yönetim Konseyi üyesi Peter Kažimír Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Geçen ay hoş bir enflasyon oranı geldi ancak korkarım enflasyonun zirve yaptığını düşünüp kutlamaya başlamak için çok erken olur.” dedi. “Tek bir iyi enflasyon oranı yüzünden parasal sıkılaştırmayı yavaşlatmak doğru olmaz. Sıkılaştırma politikasının belirlenen hızda devam etmesi için hâlâ birçok neden olduğunu görüyorum.”

İngiltere Merkez Bankası (BoE), hedefinin beş katından fazla seyreden enflasyon ile savaşırken ekonomi resesyona girmesine rağmen gösterge faiz oranını önümüzdeki hafta 50 baz puan daha artırmaya hazırlanıyor. Sterlin/dolar, bu beklenti içerisinde %0,1 artışla 1,2214 seviyesine ulaştı.

Japonya’nın üçüncü çeyrekte beklenmedik bir cari işlemler açığı kaydettiğini gösteren verilerin ardından yen zayıflarken para biriminin zayıflığı, ithalatı daha pahalı hale getirerek dolar/yen ikilisini 136,68’e yükseltti.

Japonya’nın üçüncü çeyrek GSYİH verisi de ufak bir miktar artış yönlü revize edildi ancak vatandaşlar 40 yılın en yüksek seviyelerinde seyreden enflasyon ile mücadele ederken ekonomideki daralma durmadı.

AUD/USD 0,1 artışla 0,6725 seviyesinden işlem görürken dolar/yen %0,1 düşüşle 6,9734 seviyesine indi. Yuan hâlâ Çin’in büyük şehirlerdeki hareket kısıtlamalarını ve test zorunluluklarını daha da azaltmasından faydalanıyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir