Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.696
% 2.97
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.696
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

FED Kararları Sonrası Bitcoin’de Son Durum 

Investing.com – FED, dün FOMC toplantısı sonrası aldığı kararları açıklarken faiz oranında değişikliğe gitmezken varlık alımın kademeli olarak azaltılacağını açıkladı. Ardından FED başkanı Jerome Powell konuşması sırasında enflasyonun geçici olduğu görüşünü koruduğunu dile getirdi. FOMC toplantısı kararlarının açıklandığı saatlerde ise Bitcoin (BTC), volatil fiyat hareketiyle dikkat çekti. 

Toplantı kararları sonrası artan volatilite

Dün gün ortasına kadar 63.000 dolar bandındaki konumu korumaya çalışan Bitcoin, gün ortasında gelen satışlarla ABD işlem saatlerine kadar 62.000 dolara kadar sarktı. ABD seansı sırasında ise FED kararlarına kadar 63.000 dolara geri dönen BTC/USD, kararın açılanmasıyla kısa süreli bir panik ortamı görüldü ve kripto paranın 60.000 dolar bandına kadar sarktığını gördük. Ancak bu kısa süreli volatilite, dip seviyeleri alım fırsatı olarak gören yatırımcıların alımlarıyla 63.000 dolar bandının tekrar kazanılmasıyla son buldu. 

Bitcoin piyasasında son 12 saatlik periyot ise satıcılı olarak devam ediyor. Dip seviyelerden gelen yeni alıcılar, burada kâr satışları yaparak BTC/USD’nin kısa vadeli düşüş eğilimini tetiklemesi muhtemel.

FED kararlarının piyasanın beklentileri doğrultusunda gelmesi, kripto para piyasaları genel trendi üzerinde de sert tepkilere yol açmadı. Ancak genel piyasa durumuna baktığımızda bugün günün erken saatlerinde satıcılı seyrin hakim olduğu kripto piyasalarında toplam sermaye 2,74 trilyon dolar gün açılışı sonrası öğle saatlerine doğru 2,7 trilyon dolara gerileyerek yüzde 1,4 oranında bir düşüşe sahip. 

Buna bağlı olarak Bitcoin fiyatı da bugün aşağı yönlü bir eğilim gösteriyor. Kripto piyasasında Bitcoin hakimiyeti düşüş eğilimini korurken bugün yüzde 43 oranında bulunuyor. Son iki haftalık periyotta BTC/USD, 61.500 dolar pivot seviyesi olarak bant hareketini devam ettirirken aynı süre zarfında Bitcoin hakimiyet oranında düşüş ve toplam kripto sermaye değerinin ise yükseliş eğilimini sürdürmesi altcoin pazarında bir hareketliliğe yol açıyor. 

Bu etkiyi, aynı süre zarfında en büyük altcoin konumundaki Ethereum’un 4.665 dolar ile tüm zamanların en yüksek değerine ulaşmasıyla görebiliyoruz. Diğer yandan pek çok altcoin, kayda değer kazanımlarıyla yükseliş trendine devam ediyor. Kripto piyasası sermaye değerinin 2,65 trilyon dolar üzerinde kaldığı ve Bitcoin konsolidasyon hareketine devam ettiği sürece altcoin pazarında hareketlilik devam edebilir.

FED’in enflasyon görüşü kripto piyasasını nasıl etkiler? 

FED başkanı Powell’ın toplantı sonrası yaptığı açıklamada henüz enflasyonu bir sorun olarak görmediklerini ima etmesi, piyasa katılımcılarının kripto piyasaları açısından olumlu görüşünü sürdürmesine neden olabilir. Öyle ki son tartışmalarda dünya çapında yükselen enflasyonun koruma amaçlı olarak kripto yatırımını tetiklediği görüşü hakimdi. 

Ayrıca çeşitli raporlar 2019’dan bu yana kripto paranın enflasyon oranlarıyla yüksek korelasyona sahip olduğu belirtildi. Şimdi ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu geçici görmesi ve henüz bir müdahaleye gerek duymaması, kripto piyasalarını üzerinde bir baskı oluşturmayacak izlenimi veriyor. Ancak birçok farklı dinamikten kolayca etkilenebilen ve bu yüzden son derece yüksek volatiliteye sahip kripto para piyasalarında yatırım konusunda temkinli olmakta fayda var. 

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir