Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$63.645
% 3.75
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 63.645
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

FED Kararı Geliyor! Altın Fiyatları Ne Olacak?

Federal Rezerv, 28 yılın en agresif sıkılaştırma döngüsünü başlatmanın eşiğinde. Merkez bankasının Çarşamba günü faiz oranlarını 50 baz puan artırması neredeyse garanti. Yine de, piyasalar ve yatırımcılar için devam eden soru, Federal Rezerv’in ne kadar şahin olacağı ve altın fiyatları üzerinde nasıl bir etki yaratacağı.

Colin Cieszynski: Fed eğrinin o kadar gerisinde ki köşeye sıkıştı

Piyasalar Çarşamba günü 50 baz puanlık bir hareket için neredeyse %100 şans görse de, ekonomistler ve piyasa analistleri yaklaşmakta olan kararla ilgili hala çok fazla belirsizlik olduğunu belirtiyorlar. Merkez Bankası’nın 75 baz puanlık bir hamle ile piyasaları şaşırtabileceği yönünde bazı beklentiler var.

Bazı ekonomistler daha agresif bir hareket için %20 şans görüyor. Bununla birlikte, CME’nin Fed Watch Tool, piyasaların Haziran ayında 75 baz puanlık bir hareket için neredeyse %100 şans gördüğünü gösteriyor. Brothers Harriman’ın Küresel Para Birimi Stratejisi Başkanı Win Thin, piyasaların faiz oranlarının yıl sonuna kadar yaklaşık %3,25’e yükseleceğini öngördüğünü kaydediyor.

Faiz oranlarındaki artışın yanı sıra, Federal Rezerv ayrıca bilançosunu ayda 95 milyar dolar azaltmaya başlamayı da gündemine aldı. Bazı ekonomistlere göre, Fed’in faiz oranlarındaki mevcut agresif duruşundan daha fazla öne çıkan şey, planlarını hızlandırma durumu. SIA Wealth Management baş piyasa stratejisti Colin Cieszynski, verdiği bir röportajda, beş ay önce Aralık ayında piyasaların faiz oranlarının tüm yıl boyunca 75 baz puan artmasını beklediğini hatırlatıyor ve şu açıklamayı yapıyor:

Fed eğrinin o kadar gerisinde ki kendilerini köşeye sıkıştırdılar ve faiz oranlarını yükseltmek için acele ediyorlar

Tarihsel olarak döngünün başlangıcında altın fiyatları düşüyor

Kıymetli metaller piyasası, hisse senetlerinden daha iyi seyrederken, Federal Rezerv’in Çarşamba günkü para politikası kararına zemin hazırlamasıyla önemli bir oynaklık da gördü. Geçen ay altın fiyatları yaklaşık %2 düştü ve fiyatların 2.000 doların altında kalması bekleniyor.

Coinmuhendisi.com haberlerinde de yer verdiğimiz üzere altın fiyatları Pazartesi günü, yatırımcıların Federal Rezerv’in para politikası kararı öncesinde yükseliş bahislerini tasfiye etmesiyle 2,5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Altın mücadele ederken, birçok piyasa analisti, tarihsel olarak altının ABD merkez bankasının sıkılaştırma döngüsünün başlangıcında uzun vadeli bir düşük seviyeye işaret ettiğini kaydediyor.

“Altın fiyatları için etkili itici güçler: Risk iştahı ve kredi marjları”

Bazı emtia analistleri, Federal Rezerv’in agresif pozisyonunun stagflasyon ve hatta resesyon riskini artırdığı için altının önemli bir risk ve enflasyon koruması olmaya devam ettiğini belirtiyor. Yakın tarihli bir notta, Quant Insight’ın analitik başkanı Huw Roberts, altının mevcut piyasa ortamında düşük değerli bir güvenli liman varlığı olduğunu söylüyor ve şu değerlendirmeyi yapıyor:

Altının etkili itici güçleri risk iştahı ve kredi marjlarıdır. Uzun vadeli model, altının güvenli liman rolünü vurguluyor. Bugünkü enflasyon seviyeleri, devlet tahvillerinin etkin bir liman olma rolünü ortadan kaldırıyor. Belirsizlik ve fiyat baskılarıyla karakterize edilen bir dünya, altını tartışmalı bir şekilde ABD Hazinelerinden daha etkili bir riskten korunma aracı haline getiriyor.

Sal Guatieri’ye göre ekonominin dayanıklılığı test edilebilir

Pek çok ekonomist durgunluğu temel senaryo olarak görmese de, Fed’in faiz oranlarını agresif bir şekilde sıkılaştırmaya başlamasıyla tehdidin yükseldiğini söylüyorlar. Bazı ekonomistler, mevcut sıkılaştırma döngüsü ile Fed’in yaklaşık 30 yıl önce bu kadar agresif olduğu son dönem arasında benzerlikler olduğunu belirtiyorlar. BMO Capital Markets kıdemli ekonomisti Sal Guatieri, Fed’in para politikasının ekonomi için en büyük risk olduğunu düşünüyor. Ekonomist, şu yorumu yapıyor:

Durgunluk bizim temel görüşümüz değil, ancak kalıcı yüksek enflasyon, hatta daha yüksek faiz oranları gibi ters gidebilecek çok sayıda şey göz önüne alındığında, ekonominin dayanıklılığı test edilebilir.

ABD GSYİH verilerinin ekonominin 2022’nin ilk çeyreğinde %1,4 daraldığını ve beklentileri önemli ölçüde kaçırdığını göstermesinin ardından ekonomik yavaşlama tehdidi geçen hafta keskin bir şekilde arttı. Pek çok ekonomist, hayal kırıklığı yaratan raporu dikkate almadı, zayıflığın çoğunun ticaret dengesizliklerinden kaynaklandığını kaydetti. Bununla birlikte, diğer ekonomistler, artan enflasyonun tüketim üzerinde baskı oluşturmaya başladığını ve bunun da faaliyet üzerinde bir engel teşkil edeceğini belirtiyor.

Fed yumuşak iniş yapabilecek mi?

CIBC’de kıdemli ekonomist olan Avery Shenfeld, Fed’in para politikasındaki zorluklarını bir uçak gemisine bir jet indirmeye benzetiyor. Birçok ekonomist için enflasyon, Fed’in yumuşak bir iniş yapıp yapamayacağının anahtarı olacak.

Yapılabilir olduğunu ummak için hala neden var, çünkü bu yılın sonlarında veya 2023’ün başlarında düşük enflasyon, Fed’in faiz artırımlarını yavaşlatması için yeşil ışık yakacak. Avery Shenfeld, uçak gemilerine inen pilotların tam hızda gelmediğini ve Fed’in 2022’de faiz artırımlarına odaklandıktan sonra hedefini tutturmak için yapması gereken şeyin bu olduğunu söylüyor.

“Enflasyon bir süre daha yüksek bir seviyede kalacak”

Invesco’nun küresel piyasa stratejisti Kristina Hooper, enflasyona bakıldığında zirveyi seçmenin genel eğilimden daha az önemli olduğunu ifade ediyor. Enflasyonda keskin bir düşüşün ABD merkez bankası için en iyi senaryo olacağını kaydediyor Ancak bunun gerçekleşmesinin pek mümkün olmadığını da sözlerine ekliyor. Stratejist, görüşlerini şu şekilde açıklıyor:

Enflasyonun bir süre daha yüksek bir seviyede kalmasını bekliyorum. Devam eden baskılar göz önüne alındığında, ABD TÜFE’sinin yıl sonuna kadar hala mütevazı bir şekilde %5’in üzerinde olmasını bekliyorum. Bunun nedeni, Ukrayna’daki savaşın fiyatları ve tedarik zincirlerini ciddi şekilde etkilemesi.

Hooper, yüksek enflasyonun Federal Rezerv’i en azından şimdilik agresif yolunu izlemeye zorlayacağını da sözlerine ekliyor. Önümüzdeki dört ile altı ay içinde, Fed’in, kendisini eğrinin çok gerisinde olduğunu algıladığı için, yetişmek için umutsuz olacağına inandığını belirten Hooper, şunları söylüyor:

Bu ilk sıkılaştırma patlamasından sonra, veriler bunu yapma fırsatı sunuyorsa, Fed’in faiz artışlarında daha ılımlı olmasını bekliyorum.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir