Kriptolar:
28704
Bitcoin:
$70.885
% 0.98
BTC Dominasyonu:
%52.1
% 0.01
Piyasa Değeri:
$2.60 T
% 1.32
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 70.885
BTC Dominasyonu:
% 52.1
Piyasa Değeri:
$2.60 T

FED Haftası Geliyor! Altın Fiyatı Bundan Nasıl Etkilenir?

Yatırımcıların nihayet en kötü senaryoya (Federal Rezerv kaynaklı resesyona) hazırlanma zamanının geldiğine karar vermeleri nedeniyle, panik satışları geçtiğimiz hafta piyasada marj çağrılarını tetikledi. “Geçen hafta bu alanda şüphelenildiği gibi, sahte bir madenci patlamasının ardından bu hafta da altının yoğun satışı görüldü” diyen yatırım uzmanı David Erfle’nin Fed gölgesinde altın fiyatı tahminlerini ve piyasa yorumlarını kendi anlatımıyla okuyucularımız için hazırladık.

Piyasa Fed fon oranındaki artışlara ikna oldu mu?

Altın fiyatı, geçtiğimiz Pazartesi gününden bu yana agresif bir şekilde, 1.890 dolar-1.900 dolar bölgesinde bir desteğin birleşmesiyle satıldı. Altın Vadeli İşlemleri, iki hafta önce bu yıl ikinci kez temel 2.000 dolar seviyesinde başarısız olduktan sonra, çoğunlukla ABD Hazine faizlerindeki keskin artış ve ABD dolarının DXY’de psikolojik 100 seviyesini geçmesi nedeniyle 100 doların üzerinde bir düşüş yaşadı.

Bu hamleler, Fed’in faiz artırımına ilişkin piyasa beklentilerindeki istikrarlı artış ve önümüzdeki Çarşamba günü FOMC toplantısının tamamlanmasının ardından açıklanacak olan şahin gelecek para politikasıyla desteklendi.

FED’in karartma dönemi bu hafta başlamadan önce, dünyanın en büyük merkez bankası son zamanlarda enflasyonun yükselmeye devam etmesiyle aşırı şahin davranmıştı. Tüketiciler, işletmeler ve finans piyasaları büyük ölçüde bu kadar sıkılaşmayı kabul ederken, merkez bankacılarının ağzından çıkan laflar, Fed-Fon Oranı’nın Noel’e kadar en az %2,5’e yükseltilmesi konusunda piyasayı ikna etti.

ABD ekonomisi resesyona mı sürükleniyor?

Ancak yükselen faizler, yakın bir resesyon öngören getiri eğrisi ters dönüşlerini zaten zorlarken, Fed’in eninde sonunda, punch kasesini yeniden doldurmaya başlamak için faiz artırımı kampanyasından geri çekilmesi gerekecek. Getiri eğrisinin ‘ters çevrilmesi’, son yarım yüzyıldaki her ABD resesyonundan önce geldi. ABD ekonomisinin zaten tehlikeli bir şekilde resesyona girmeye yaklaşmasıyla birlikte, Ukrayna’daki savaş şiddetlenirken ve Çin’deki Covid ile ilgili karantinalar daha fazla tedarik zinciri sorunu yaratırken emtialar hızla yükseldi.

Kuzey Amerika hükümetinin önceki karantinaları, birçok kişiyi daha yüksek maliyetli yiyecekleri masaya koymak için kredi kartı kullanmaya zorluyor. %70’in üzerinde tüketici odaklı ABD ekonomisi daha yüksek bir faiz oranı ortamını karşılayamayabilir. Faiz oranları yükseldikçe zaten yüksek olan kredi kartı oranları da yükseliyor. Ve herhangi bir ek faiz artışı, enflasyonun zaten daha fazla tüketici gelirini yemesiyle birlikte ödenmemiş bakiyenin balonunu oluşturacaktır.

“Yaklaşan resesyon, altın fiyatı için uzun vadeli yükseliş demek ”

Uzun vadeli faiz oranlarındaki son artış, enflasyon görünümünü iyileştirmek için henüz çok az şey yaptı ve merkez bankasını riskli bir noktada bıraktı. ekonomiyi geriye itebilecek daha agresif bir faiz artırımı hızı veya çok yavaş hareket ederek stagflasyonun yerleşmesine izin verme arasında ikiye bölünmüş durumda.

Coinmuhendisi.com haberlerinde de yer verildiği üzere, yavaşlayan bir ekonomi ve aşırı borç seviyeleri karşısında son zamanlarda yükselen emtia fiyatları, büyük merkez bankalarını çok zor duruma soktu. Ve yükselen enflasyonla birleştiğinde, 1970’lerden bu yana ilk kez bizi stagflasyona götürmesi muhtemel.

ABD merkez bankasının önümüzdeki hafta yapacağı politika toplantısında gösterge faiz oranını 50 baz puan yükseltmesi ve gelecekte para politikasını ne kadar hızlı sıkılaştırmayı planladıklarına dair ipuçları vermesi bekleniyor. Fed ayrıca, 8,5 trilyon dolarlık ABD Hazine tahvilleri ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerden oluşan portföyünü ne zaman kesmeye başlayacağına da karar verecek.

Altın fiyatı için artı tarafta, yaklaşan bir resesyon daha olası hale geldi. Bu durum, değerli metaller sektörü için uzun vadeli yükseliş, borsa için düşüş eğilimi gösteriyor. Büyümede hisse senedi fiyatlarının yavaşlamaya başlamasıyla, Altın/S&P 500 oranı 18 ayda ilk kez 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıktı ve haftalık grafikte yukarı yönlü bir baş-omuz dip formasyonu yarattı.

“Fed şahin olarak algılanırsa altın fiyatı dibe vurmadan önce…”

Ancak kısa vadede, aşırı satım sıçramasının ardından 1.835-1.850 dolar bölgesindeki daha güçlü destek test edilene kadar altın satışını tamamlamayabilir. Zaten aşırı satılmış bir altın fiyatı, bugünün ilerleyen saatlerinde Comex ay sonu kapanışında temel desteği 1.900 dolarda tutmaya çalışıyor.

Yatırımcılar, önümüzdeki Çarşamba günü Fed konuşmasını aşırı şahin olarak algılarsa, altın fiyatı dibe vurmadan önce yükselen 200 günlük hareketli ortalamasında 1.835 dolarda daha güçlü bir destek seviyesine düşebilir. Bu bölge aynı zamanda, savaş priminin başladığı yerle birlikte Ağustos 2021’deki en düşük seviyesinden yukarı yönlü destekle de örtüşüyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir