Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$69.967
% 1.01
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 69.967
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

FED Enflasyon Hedefini Artıracak Mı? Bu Altın ve BTC İçin Ne Demek?

Allianz baş ekonomi danışmanı Mohamed El-Erian, konu enflasyon olduğunda FED’in yanlış hesap yaptığını ve merkez bankasının enflasyon hedefini %2’den %3’e yükseltmesinin tek çıkış yolu olabileceğini söylüyor. Bu değişim, altın ve Bitcoin (BTC) için ne anlama geliyor?

Mohamed El-Erian: Fed, geç kaldı

Federal Rezerv, sorunlu fiyat baskılarına yanıt vermek için çok uzun süre bekledi. Allianz baş ekonomi danışmanı Mohamed El-Erian Pazartesi günü verdiği bir demeçte, şunları söylüyor:

Kolay bir çıkış yolu olmayacak ve inanılmaz derecede tartışmalı olacak. Ancak enflasyonun ne olduğunu anlamak ve harekete geçmek için çok uzun süre beklediğinizde elde ettiğiniz şey budur. QT’ye (niceliksel sıkılaştırma) geçen yıl başlamalıydık. Biz yapmadık. Fed’in bu kadar geç kalmasının sonuçlarına katlanıyoruz.

Altın ve Bitcoin’in performansını nasıl etkiler?

Ekonomist, bunun altın ve kripto piyasaları için anlamının, “Böyle bir dünyada her ikisinin de daha yükseğe çıkması” olduğunu belirtiyor. Altın, iyi bilinen bir enflasyon riskinden korunma aracı ve bugüne kadar %6,5 arttı. Haftanın başlarında, fiyatların kısa bir süreliğine 2.000 dolar seviyesini aşmasının ardından değerli metal Ocak ayından bu yana yaklaşık %9 yükseldi. Bu yazının yazıldığı sırada, Haziran Comex altın vadeli işlemleri, gün için %1,78 düşüşle 1.951,10 dolar seviyesindeydi.

Birçok Bitcoin savunucusu, dünyanın en büyük kripto para biriminin iyi bir enflasyon koruması olduğunu da savunuyor. Ancak şimdiye kadar, Bitcoin bugüne kadar %10,4 düştü ve tüm kripto alanı, risk altındaki varlıkların, özellikle de ABD teknoloji hisselerinin performansını büyük ölçüde yansıtıyor. Bitcoin en son, gün içinde %1,4 artışla 41.322 dolardan işlem görüyordu.

Kripto para insanları için endişe, bu düşüşün altının yükseldiği ve neredeyse 2.000 dolara ulaştığı bir zamanda gerçekleşmesi. El-Erian’a göre, kripto için büyük argüman, enflasyon zamanında çeşitlendirici olması ve çekici olması. Ancak, ekonomist, şu hususların altını çiziyor:

Ama kripto, altının aksine, tüm likidite enjeksiyonlarından muazzam ölçüde faydalandı. Yani kriptoda elde ettiğiniz şey, likiditenin bir bütün olarak sistemden çıktığının kabulü ile bir çeşitlendirici olarak çekicilik arasındaki bu çekişmedir.

Yükselen enflasyon karşısında Fed, ne yapabilir?

Fed’in 41 yılın en yüksek seviyesinde seyreden enflasyonu kontrol etmek için agresif bir şekilde sıkılaştırması yönünde beklentiler çok yüksek. CME FedWatch Tool’a göre, Mayıs FOMC toplantısına girerken, piyasa 50 baz puanlık bir faiz artışı için %91 şansla fiyatlanıyor.

Şahin görünüm, merkez bankasının aşırı oranlı faiz artırımlarıyla ekonomiyi çok fazla yavaşlatacağına dair artan korkuyla birlikte geliyor. El-Erian’a göre, yeni enflasyon hedefinin Fed’e ekstra manevra alanı sağlamasının nedeni de bu. Ekonomist, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Onları hedeflerini değiştirmeye zorlayacak olan şey, bu kadar geç kalmalarıyla o hedefe ulaşamayacaklarının ve güvenilirliklerinin tehdit altında olduğunun farkına varmaları. Ayrıca, frene fazla basarak bu ekonomiyi yalnızca kısa vadeli bir durgunluğa değil, daha uzun vadeli bir durgunluğa da itebileceklerinden endişe edecekler.

Coinmuhendisi.com haberlerinde yer verdiğimiz üzere, enflasyonun geçici olduğunu ve tedarik zinciri sorunlarının etkisini hafife aldıktan sonra, Fed, ABD’de yıllık bazda %8,5 ile 1981’den bu yana en yüksek hızda seyreden enflasyonla mücadele ediyor. El-Erian, enflasyonun da zirveye çıkmak üzere olmadığını ekliyor ve şu yorumda bulunuyor:

Sistemde başka bir enflasyonist dürtü var. Bu, çok sıkı bir işgücü piyasasından geliyor. Enflasyonun üzerinde, özellikle çekirdek enflasyonun üzerinde bir açıklama yapamayız.

Fed Mart toplantısında 2018’den bu yana ilk kez faizleri çeyrek puan artırarak tepki vermeye başladı. Faiz kararının ardından gazetecilere verdiği demeçte Jerome Powell, ABD merkez bankasının 2022’de altı faiz artırımı daha öngördüğünü ve ekonominin daha sıkı para politikasıyla ‘başa çıkabileceğini’ kaydetti. Ayrıca, Mart ayında Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği konferansında konuşan Powell, enflasyonun ‘çok yüksek’ olduğunu ve artık harekete geçme zamanının geldiğini söyledi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir