Kriptolar:
29351
Bitcoin:
$65.850
% 1.37
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.27
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 0.14
Korku & Açgözlülük:
71 / 100
Bitcoin:
$ 65.850
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Ethereum zkEVM Nedir? Neden Önemlidir?

Ethereum zkEVM nedir? Ethereum zkEVM, programların doğruluğunu onaylamak için sıfır bilgi kanıtları üreten bir sanal makinedir. Akıllı sözleşmeleri yürütmek için tasarlanmışlardır. Bu makalede Ethereum zkEVM nedir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir gibi merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Coinmuhendisi.com olarak, sizin için hazırladık.

Ethereum zkEVM nedir?

zero-knowledge Ethereum Virtual Machine (zkEVM), bir programı doğrulamak için zero-knowledge Proof gerektiren bir sanal makine türüdür. Zero-knowledge Proof veya sıfır bilgi kanıtı, bir kişinin başka bir tarafı herhangi bir ek bilgi olmadan belirli bir iddianın doğru olduğuna ikna edebileceği bir yöntemdir. zkEVM’ler, Ethereum’un üstünde çalışır. İşlemleri işler, yığar ve Ethereum ana ağına geri iletir. Bu toplamalar, ETH Blockchain ağından önemli bir yüke sahiptir. Böylece, daha ucuz ve daha hızlı işlemlerin gerçekleştirilmesine neden olurlar.

Ethereum Virtual Machine (EVM), tek bir donanımın veya yazılımın parçası değildir. Yani kurallar, standartlar ve yazılım paketlerinin bir birleşiminden oluşur. Bir dizi bilgisayar benzer yazılımı çalıştırdığında, bu standartlar dizisi bir ağ ile sonuçlanır. Aslında erken dönem ZK toplamaları, akıllı sözleşmeleri gerçekleştiremedikleri için basit token alışverişleri ve ödemelerden ibaretti. ZK-toplamaları, geçmişte çok uzakta olduğu düşünülen inovasyon sayesinde Ethereum dApp’lerini desteklemeye başladı.

EVM uyumlu ve EVM eşdeğeri ne anlama gelir?

EVM eşdeğeri olmak, Ethereum ağında geliştirme deneyimiyle sistemde geliştirme deneyiminin aynı olduğu anlamına gelir. Geliştiriciler, ETH ana ağıyla aynı araçlara ve yapıya sahiptir. Öte yandan, EVM uyumlu, deneyimin ETH ağı ile aynı olmadığı anlamına gelir. ETH Blockchain içindekilerle aynı araçlar ve çerçevelerin mevcut olmaması mümkündür. Ancak yine de programlar EVM üzerinde çalışma potansiyeline sahiptir. Polygon kısa süre önce zkEVM’sini piyasaya sürdü ve EVM’ye eşdeğer olduğunu iddia etti. Ancak kullanıcılar, deneyimin Ethereum blok zinciriyle aynı olmadığını söyledi. Bu nedenle EVM eşdeğeri olarak adlandırılmaması gerektiğinden şikâyet ettiler.

Ethereum zkEVM neden önemlidir?

Tamamen işlevsel bir zkEVM’nin çeşitli avantajları vardır. Bunlardan ilki, güvenli ölçeklenebilirlik sağlıyor olmasıdır. Ethereum, çoğu rakibine göre daha yavaştır ve daha yüksek işlem ücretleri talep etmektedir. zkEVM ile bu sorun, ağ güvenliğinden ödün vermeden çözülebilmektedir. Ethereum mevcut olarak Proof-of-Work konsensüs mekanizmasını kullandığı için kısıtlanmaktadır. Ancak bu kısıtlamalar, ZK-toplamaları için geçerli değildir. Yani zero-knowledge Proof, mevcut mekanizmaya göre daha yüksek yürütme hızına yol açacaktır. İkinci olarak, zkEVM’ler işlem maliyetlerini azaltacaktır. Durum geçişlerinin doğruluğu, validity Proofs ile zaten garanti edilmektedir. Bu nedenle, ZK toplamaları Ethereum’a daha az bilgi göndererek, ücretleri düşürebilir.

Ağ etkilerini kullanmak, EVM uyumlu zkEVM’ler oluşturmak için ana motivasyondur. Dünyanın en büyük akıllı sözleşme platformu olan Ethereum, hem geliştiricilere hem de projelere fayda sağlayan oldukça büyük bir ekosistem sunar. Geliştiriciler, titizlikle test edilen ve doğrulanan çok sayıda araç, belge ve kod kitaplığına erişebilmektedir. ETH’nin altyapısıyla uyumlu olmayan yeni bir zkEVM inşa edilirse, Ethereum’un ağ etkileri projeler veya geliştirme ekipleri tarafından kullanılamayacaktır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Ethereum zkEVM Nedir? Neden Önemlidir?” te bir düşünce

  1. Pingback: StarkNet Ekosistemine Giriş ve Temel Kavramlar – COİN MÜHENDİSİ

  2. Pingback: Cronos Ekosistemi – Cronos(CRO) Token Hakkında Her Şey – COİN MÜHENDİSİ

  3. Pingback: Aptos Ekosistemi – COİN MÜHENDİSİ

  4. Pingback: Son Zamanların Yükselen yıldızı Aptos Nedir? Solanaya yeni bir rakip mi doğuyor? – COİN MÜHENDİSİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir