Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$64.691
% 1.07
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.691
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

ERC-20 Nedir? ERC-20 Tokenlerin Özellikleri Nelerdir?

Şu anda en büyük ikinci blockchain ünvanını elinde tutan Ethereum’un ortaya çıkışıyla “ERC-20” kavramı hayatımıza girdi. Bu makalede ERC-20 nedir, nasıl çalışır, ERC-20 tokenlerin özellikleri nelerdir gibi merak edilen soruların cevaplarını bulabilirsiniz. coinmuhendisi.com olarak, sizin için araştırıp derledik.

ERC-20 nedir?

Bitcoin dahil birçok blockchain sadece blok zinciri olarak çalışır. Ancak Ethereum, sadece bir blok zinciri değil aynı zamanda bir platformdur. Kullanıcılar, Ethereum Blockchain üzerinde merkeziyetsiz uygulamalar (dApp’ler) ve tokenler oluşturabilir. Geçmişte Ethereum, token oluşturmak isteyen kullanıcılar için belirli kurallar oluşturdu ve böylece ERC-20 standardı doğdu. 

ERC-20 standardı, Ethereum Blockchain üzerinde çalışan bir akıllı sözleşmelerden biridir. Akıllı sözleşmeler, belirli protokollere ve standartlara sahip kontratlardır. Geliştiriciler, Ethereum ağındaki bu akıllı kontratı kullanarak kendi tokenlerini oluşturabilir. Günümüzün birçok büyük kripto varlığı ilk başta Ethereum blok zinciri üzerinde oluşturulmuştu. Bunların arasında yer alan Uniswap gibi bazı kripto paralar Ethereum kontratını kullanmaya devam etti. Binance Coin gibi diğer kripto paralar ise zamanla kendi blok zincirlerine geçtiler.

ERC-20 tokenlerin özellikleri nelerdir?

ERC-20 tokenleri, Ethereum ağında en yaygın kullanılan token tipidir. Bu tür kripto paralar, zaman zaman yardımcı tokenler olarak da adlandırılırlar. 300’den fazla token bu akıllı kontrat temelinde oluşturulmuştur. Bu tokenler, çeşitli işlemler için ödeme aracı olarak kullanılır ve çeşitli sabit özellikleri bulunur.

Bunlardan ilki, sayılı sayıda üretilmeleridir. Bu tokenlerin maksimum arzı bulunur ve piyasadaki sayıları önceden belirlenmiş arzın üzerine asla çıkamaz. Bu tür tokenler, takas edilebilir bir yapıya sahiptir yani alınıp satılabilirler. Ayrıca, bir adresten başka bir adrese gönderilebilirler. Bu sözleşmeye sahip tokenler, Binance, Coinbase vb. birçok büyük kripto borsası üzerinden takas edilebilir. Ethereum tabanlı tokenleri saklamak için ise MetaMask gibi Ethereum destekli bir cüzdana sahip olmanız gerekir. 

Avantajları nelerdir?

  • Bu standart, sayesinde geliştiriciler bir blok zinciri üretmek zorunda kalmadan kripto para oluşturabilir.
  • Bu kontrat ile üretilen bir token, aynı sözleşmeye sahip diğer varlıklarla kolaylıkla etkileşime girebilir. 
  • Neredeyse tüm projelere ve platformlara uygun bir token üretmeye imkân tanır. 
  • Bu kontrata sahip tokenler, ödeme aracı olarak kullanılabilir.
  • NFT ve DeFi alanındaki işlemlerde kullanılabilen tokenlerin üretilmesini sağlar.

ERC-20 nedir? Dezavantajları nelerdir?

  • DeFi ve NFT alanındaki projeler, tokenlerini genelde bahsi geçen standart ile oluşturur. Bu kontrata sahip tokenlerin sayısı oldukça fazladır. Token sayısının fazlalığına bağlı olarak Ethereum ağı zaman zaman yavaşlayabilir. Tıkanıklık bahsi geçen kontrata sahip tokenlerin işlem hızlarının düşmesine neden olur.
  • Bu standart blok zinciri alanında oldukça popülerdir. Bu nedenle, bu kontratı kullanan tokenler siber korsanların sıklıkla hedefi olmaktadır.
  • Yukarıda bahsedilen akıllı sözleşme aracılığıyla token oluşturmak oldukça kolay bir hale geldi. Bu nedenle, bu standardı kullanan oldukça fazla işlevsiz token vardır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

ERC-20 Nedir? ERC-20 Tokenlerin Özellikleri Nelerdir?” te bir düşünce

  1. Pingback: Token Standartları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir