Kriptolar:
29174
Bitcoin:
$63.458
% 5.00
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.34
Piyasa Değeri:
$2.30 T
% 0.50
Korku & Açgözlülük:
74 / 100
Bitcoin:
$ 63.458
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.30 T

Dijital Yuan Nedir? Neden Bir Kripto Para Değildir?

Dijital Yuan Nedir? Dijital Yuan, Çin’in itibari para birimi olan Yuan’ın dijital versiyonudur. Bu makalede, Dijital Yuan nedir, ne için kullanılır, neden ortaya çıktı, kripto paradan farkı nedir gibi sık sorulan soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Coinmuhendisi.com olarak, sizin için hazırladık.

Çin’in kripto para mücadelesi

Çin, kripto paralara ve blockchain teknolojisine olan mesafesi ve baskılarıyla sürekli gündeme geliyor. Çin hükümeti, sürekli olarak, kripto paralara yatırılan kullanıcı fonlarının kısıtlanacağını ve kripto madenciliğinin olumsuz yanlarını dile getiriyor. Ülkede faaliyet gösteren kripto madencileri, 2021 yılında yürürlüğe giren baskı ve yasaklama hamlelerinin ardından Çin’i terk etti ve Kazakistan gibi ülkelere sığındı. Ülkenin bu baskıcı politikalarından dolayı birçok analist, Dijital Yuan projesinin Bitcoin’e zıt bir para birimi çıkarmak için oluşturulduğunu öne sürüyor.

Dijital yuan nedir? Özellikleri nelerdir?

Dijital Yuan, Çin Merkez Bankası tarafından geliştirilen bir projedir. Proje, ülkenin para birimi olan yuanın dijital versiyonunu oluşturup dolaşıma sokmayı amaçlar. Yuanı dijital olarak kullanılabilir hale getiren proje, Çin’i, devlet kontrolünde ve resmi bir dijital paraya sahip ilk ülke yapıyor. Ülke, dijital para aracılığıyla, izlenmesi oldukça zor olan nakit paranın kullanımını azaltmayı hedefliyor.

Dijital para, hem Çin Merkez Bankası hem de ülkede faaliyet gösteren diğer bankalar tarafından kullanıcılara sunulabiliyor. Bu para birimi, sıklıkla kripto para kısıtlamalarıyla gündeme gelen ülkede, ödeme yöntemi olarak kullanılabiliyor. Kullanıcılar, Alipay ve WeCaht gibi mobil ödeme hizmetleri aracılığıyla varlıklarını kontrol edebiliyor. Çin’in dijital parası, depolama, harcama ve QR gibi teknolojiler ile diğer hesaplara aktarma gibi işlemler gerçekleştirebiliyor.

Dijital yuan neden bir kripto para değildir?

Çin’in dijital yuanı, geleneksel bankalarda ve ülkenin devlet kurumlarında kabul gören, nakit karşılığı olan ve merkezi bir yapıya sahip bir para birimi. Dijital para, kripto paraların sahip olduğu özelliklerin sadece belirli bir kısmını bünyesinde bulunduruyor. İlk olarak Çin’in dijital parası, Blockchain teknolojisini kullanmıyor. Çin Merkez Bankası, oluşturulan dijital parayı kendi imzasıyla sunuyor. Tamamen merkezi bir yönetim tarafından kontrol edilen para, kripto paraların temel yapı taşı olan merkeziyetsizliği bünyesinde bulundurmuyor.

Bunun yanında, dijital para ile yapılan işlemler, merkezi olmayan ağlarda değil, geleneksel bankaların sistemlerinde gerçekleşiyor. Son olarak, Çin’in dijital parası ile yapılan işlemler, tamamen kayıt altına alınıyor. Kullanıcı verileri, devlet tarafından erişilebiliyor ve bankalar tarafından analiz edilebiliyor. Kripto paralarda ise tamamen anonim bir şekilde işlem yapmak mümkün. Tüm bu nedenlerden ötürü, dijital yuan bir kripto para değildir. Birçok analist tarafından “Bitcoin’in karşıtı” olarak görülmektedir.Meta: Son günlerde sıklıkla gündeme gelen dijital yuan nedir? Dijital yuanın özellikleri nelerdir? Dijital yuan neden bir kripto para değildir? İşte detaylar

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir