Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.880
% 2.25
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.880
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Coinmuhendisi-Wombat Exchange AMA Özeti

Coinmuhendisi-Wombat Exchange AMA Özeti

29 Ağustos 2022 tarihinde Coinmuhendisi olarak  AMA etkinliğimizi gerçekleştirdiğimiz Wombat Exchange proje yetkilisi sorularımızı yanıtladı ve proje hakkında bilgiler verdi.

AMA  içerik ve detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

İlk olarak kendisini tanıtmasını istediğimiz Wombat Exchange yetkilisi şunları aktardı ve projeden kısaca bahsetti:

Ben Neo, Wombat Exchange Pazarlama takımında Türkiye Pazarlama sorumlusu – temsilcisiyim. 27 Yaşındayım ve Endüstri Mühendisiyim. Yaklaşık 2 yıldır aktif olarak DeFi projelerinde Pazarlama ve Topluluk yöneticisi olarak görev aldım. Şu an Wombat için çalışan harika bir ekibin parçasıyım!

Ama etkinliğimiz Coinmuhendisi olarak Wombat Exchange proje yetkilisine sorduğumuz bazı giriş sorularıyla başladı ve sorulan soru ve verilen cevaplar şu şekilde:

S1: Wombat Exchange nedir? Projenin genel yapısından bahseder misiniz?

C1: Wombat Exchange, BNB Zinciri’ne özgü yeni nesil çok zincirli bir StableSwap platformudur. Özgün stableswap 2.0 modeli; kullanıcıların en iyi takas oranları ve minimum slippage ile stabil coinleri takas etmesine, kazançlı ve sürdürülebilir bir getiri elde etmek için tek taraflı stabil coin stake etmesine olanak tanır.

Yenilikçi tasarımımız ile ölçeklendirme ve likidite parçalanması sorunlarını çözüyor ve son kullanıcılara kullanımı kolay bir kullanıcı arayüzü sağlıyoruz. Stableswap matematiği karmaşık olabilir, ancak kullanıcılar bunu kullanmakta zorluk çekmemelidir. Wombat, tüm sorunları ve daha fazlasını etkili bir şekilde çözer! Wombat’ın benzersiz tasarımı, başlangıçta yalnızca BNB Chain ağında var olacak ve gelecekte diğer ağ entegrasyonları ile farklı ağlarda ki kullanıcılar da Wombat’ın benzersiz tasarımını erişim sağlayabileceklerdir!

Projemizin ne kadar özel olduğunu anlayabilmek için yatırımcılarımızın bazılarından bahsetmek gerektiğini düşünüyorum. Animoca Brands, Binance Labs, Shima Capital and Jump Crypto önde gelen yatırımcılarımız arasında!

S2: Wombat’ı rakiplerine göre üstün kılan özellikleri nelerdir? Hangi sorunlara çözüm olarak Wombat’ı hayata geçiriyorsunuz?

C2: Sahip olduğumuz Asset Liability Management konsepti sayesinde geleneksel finans dünyasında kullanılan bir kayıt yöntemini DeFi’ye entegre ettik! Bu sayede, rakiplerimizin aksine, tek taraflı ve açık kaynaklı havuzlar ile kullanıcılarımıza hizmet veriyor ve Geçici Kayıp( Impermanent Loss ) riskini ortadan kaldırıyoruz.

“Açık kaynaklı havuzlar ne işe yarar?” sorusuna cevap vererek bizi rakiplerimizden üstün kılan özelliklerimize değinmek istiyorum.

Var olan bir çok StableSwap platformu ( Örneğin Curve, Saddle vb.. ) Kapalı tip havuz yapısına sahiptirler. Kapalı tipte ki havuzlar sahip oldukları karmaşık yapılar nedeniyle var olan havuzlara yeni bir stabil coin eklemeye ya da havuzdan stabil coin çıkartmaya olanak sağlamazlar. Bu da var olan likiditenin değişik havuzlarda parçalanmasına neden olmaktadır. Örneğin 100M olan toplam likidite bir arada olabilecekken 5 ayrı havuza ayrılırsa havuzlarda ki likidite 20M olur bu da kullanıcıların yapacağı takas işlemlerinde daha yüksek slippage oranına maruz kalmalarına neden olur.

Özetle Wombat’ın Avantajları :
– Tek taraflı Likdite Havuzları
– Çok düşük Slippage oranları
– Denge Kapsama Oranı konsepti
– Ekosistem İnkübasyon Programları
– Daha iyi, sade arayüz ve kullanıcı deneyimi (UI/UX)
– Multi-chain olması
– Yatırımcıların ve Takımın uzun dönemli dağıtım vestinglerine sahip olması

S3:Bize $WOM tokeni ve tokenemics’i hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

C3: $WOM, Wombat Exchange’in platform tokenidir ve token sahipleri Wombat’ın yönetişim kararlarına ve Wombat üzerine kurulu protokollere katılmaya ve oy kullanmaya hak kazanır. WOM ayrıca, tüm stabilcoin havuzlarına gelir artışı uygulayan ve kullanıcıların APR’sini en üst düzeye çıkaran verim artırıcı veWOM tokeni elde etmek için kilitlenebilir.

Maksimum 1 milyar token arzına sahiptir ve 5. yılda maksimum token dolaşımına ulaşacaktır.

Tokenomics ile ilgili daha detaylı bilgi için bu makaleyi inceleyebilirsiniz:
https://bit.ly/3cbhvN7

Ayrıca token lansmanımız yarın (30 Ağustos) Saat 15:00’da (TSİ) PancakeSwap üzerinde IFO konsepti ile yapılacaktır! IFO hakkında daha fazla detaya erişmek için aşağıda ki makaleye göz atabilirsiniz:

https://bit.ly/3Cn3UNi

S4: Wombat’ın likidite madenciliği ve ödüllendirme mekanizması hakkında bilgi verir misiniz?

C4: Wombat üzerinde likidite Madenciliği için öncelikli şart herhangi bir stabil coin havuzunda varlığınızın bulunmasıdır. (Örneğin BUSD havuzuna 100$ stake etmeniz yetrerlidir.) Yatırılan stabil coin miktarında herhangi bir alt / üst limit mevcut değildir.

Stabil coin yatırma işlemi tamamlandıktan sonra artık $WOM kaznamaya başlayailirsiniz! Sahip olduğumuz konsept gereği platform tokenimiz olan $WOM’a kullanım alanı yaratmak ilk amacımız, bu nedenden ötürü, plaformumuzda sadece stabil coin stake eden kullanıcılar , günlük $WOM ödüllerinin sadecde %30’luk kısmından yatırdıkları varlığa göre pay alırlar!

“Peki geri kalan %70’lik emisyondan pay almak için ne yapmak gerekir? “ dediğinizi duyar gibiyim 🙂 Bunun için sahip olduğunuz $WOM tokenlerinizi Wombat üzerinde 7 gün – 4 yıl arasında kilitleyerek veWOM tokeni kazanmanız gerekmektedir. Belirli miktar veWOM sahibi olduktan sonra artık Wombat üzerinde emisyonun %100 ‘lük kısmından pay alabilirsiniz.

Kısaca söylemek gerekirse veWOM sahibi olmadan sadece stabil coin stake etmek size çok fazla bir getiri sağlamaz. veWOM sahipleri ise sahip oldukları veWOM oranında yüksek oranlarda APR almanın keyfini sürerler!

S5:Wombat hakkında bizimle paylaşmak istediğiniz herhangi bir haber/güncelleme var mı?

C5: 3. soruda değindiğim gibi yarın bizim için büyük gün! Yarın 15:00’da token lansmanımız gerçekleşecek ve 2 saat sonra yani IFO etkinliği tamamlandıktan sonra PancakeSwap üzerinde $WOM – $BUSD havuzu hayata geçecek! Bu sayede isteyen kullanıcılar tokenimizi direkt olarak marketten satın alabilecekler.

Ayrıca 5 Eylül tarihinde platformumuz full lansmanını gerçekleştirerek Beta döneminde sahip olduğumuz $40M likidite sınırını, $400M’ e çıkartacağız ve dileyen kullanıcılar platformumuza likidite sağlayarak Geçici Kayıp riski (IL) olmadan Stabil Coin yatırımları ile yüksek oranda $WOM getirileri elde edebilecektir.

Ayrıca şu an içinde bulunduğumuz Beta sürecinde platformumuza likidite sağlayan kullanıcılara full lansmandan bir kaç hafta sonra güzel bir #Airdrop planımız var, Airdroptan yararlanabilmek için hala 5 gün var! Dileyen kullanıcılar şu an likidite sağlayarak Airdroptan pay almaya hak kazanabilirler!

Aynı şekilde testnet ödülleri ve önce ki kampanya ödülleri benzer dönemde dağıtılacaktır!

 

Coinmuhendisi tarafından proje kapsamında sorulan ve Wombat Exchange yetkilisi  tarafından cevaplanan soruların ardından etkinlik kapsamında Twitter kullanıcıları ve Telegram kullanıcıları arasından 10 kişinin soruları seçildi ve Wombat Exchange yetkilisi tarafından sorular cevaplandı.

 

TWITTER SORULARI

S1: Wombat’ın sahip olduğu Asset Liability management (ALM) konsepti nedir? Bu konsepti eski tip Stableswap projelerine göre üstün kılan özellikleri nelerdir? (@FMOSimsek38)

C1: Asset Liability Management konsepti, bizi var olan StableSwap protokollerine göre çok daha esnek bir yapıda tutuyor. Örneğin yeni çıkan ve popüler olan bir stabil coin, eski tip StableSwap platformlarında var olan havuza eklenemezken Wombat üzerinde sorunsuz olarak eklenebilmektedir. Bu da çok daha esnek yapıda olmamızı sağlıyor!

Bu sayede eski tip protokollere göre:
1- Çok daha esnek olmamızı
2- Likidite parçalanmasını engellediğimiz için çok daha verimli hizmet verebilmemizi
3- Sahip olunan Coverage Ratio konsepti ile havuzlarımızın likidite durumunu kolayca gözlemleyebildiğimiz için çok daha yüksek bir ölçeklenebilirliğe sahip olmamızı sağlıyor.

S2: Wombat ile Platypus konsept olarak birbirlerine çok benziyorlar. Wombat’ı Platypus’tan ayıran özellikleri nelerdir ? Platypustan daha iyi bir platform olduğunuzu düşünüyor musunuz ? (@ahmtndm_)

C2: Topluluğumuzdan bir çok kişi haklı olarak benzer soruları dile getiriyor!Platypus Asset Liability Management konseptinin oluşturucusudur ve bu konu hakkında değinmeden olmaz. Ayrıca Platypus kurucusu MrDuckbill bizim danışmanlarımızdan bir tanesidir.

Platypus ile olan farklılıklarımıza gelecek olursak; 1-Platypus Avalanche üzerinde bütün konseptleri üzerinde barındıran bir Defi platformu olmayı hedeflerken Wombat Multi- Chain bir StableSwap protokolüldür.
2- Platypus ile benzer özelliklere sahip olsakta var olan altyapı ve algoritmalar tamamen farklıdır. ( Dileyen kullanıcılar Whitepaper’a bakabilir: https://www.wombat.exchange/Wombat_Whitepaper_Public.pdf

3- Platypus sahip olduğu vePTP konsepti gereği erken giren kullanıcıları ödüllendirirken sonradan giren kullanıcıları ise handikaplı durumda bırakmaktadır. ( Bu durumu önlemek için NFT konsepti çıkarıdılar.)
Wombat ise sahip olduğu geliştirilmiş veWOM konsepti ve kilit özelliği ile erken katılımcı ya da sonradan katılan herkesin likidite mandenciliğinden benzer oranlarda faydalanabilmesine olanak sağlamaktadır.
Bu ve benzeri birçok nedenden dolayı Platypus ile çok farklıyız!

S3: ve Token konseptine sahip olan projelerde Yield aggregatorlar tarafından yapılan mücadelelere farklı platformlar üzerinde şahit olduk. Wombat için veWOM wars görecek miyiz ? Bu konuda ne tarz çalışmalar mevcut ? (@ses_etme_ahmet)

C3: ve tokenlerin kurucusu olan Curve Finance’da şahit olduğumuz veCRV wars gibi sahip olduğumuz veWOM konsepti için full lansmandan sonra veWOM wars olaylarına şahitlik edeceğiz!

Şu an için Wombat üzerinde inşaa edilen 9 farklı yield aggregator (gelir toplayıcı) platformlar bulunmaktadır. Bu platformlar arasında Wombat lisansı alanlar gelecekte daha fazla veWOM sahibi olmak ve Wombat gelirlerinden yararlanabilmek için birbirleri ile kıyasıya mücadele edecekler ve bu süreçte veWOM sahiplerine bir çok Airdrop – yüksek oranda APR gibi ayrıcalıklar sunulacak!

S4: Coverage Ratio hakkında kullanıcıların kafası çok karışmakta , Coverage ratio hakkında detaylı bilgi vererek havuzlarda görünen Coverage ratios’u nasıl yorumlayabileceğimizi anlatır mısınız ? (@BadeSezgi)

C4: Coverage Ratio konseptinin genel yapısı şu şekildedir:

Coverage Ratio ( Kapsama Oranı) :Assets (Varlıklar) / Liabilities (Kaynaklar) formülüyle hesaplanır.

Asset (Varlık) : Havuzdaki mevcut stabil coin miktarını ifade eder.
Liability ( Kaynak): Kullanıcılar tarafından havuza stake edilen toplam stabil coin miktarını ifade eder.

Coverage Ratio %100’den düşükse bu, o havuzda bulunan stabil coine talebin fazla olduğunu ifade eder. Çünkü kullanıcılar başka stabil coinleri havuza ekleyerek bu stabil coini havuzdan aldığı için havuzda ki asset oranı düşer.
Coverage Ratio %100’den büyükse bu, o havuzda bulunan stabil coine olan talebin az olduğunu ve kullanıcıların bu coini havuza vererek başka bir stabil coin aldığını ifade eder. Bu sayede havuzda bulunan asset oranı artar ve Cov. Ratio artmış olur.

Coverage Ratio %100’den düşükse, havuzda kullanıcıların yatırdığı varlıkların tamamını geri ödeyecek kadar likidite olmadığı anlamına gelmektedir.
Dolayısıyla bu durumda çekim halinde çekim komisyonu uygulanmaktadır.

Ancak Coverage Ratio %80’in üzerinde ise havuzun sağlık durumunda olduğunu düşünebilirsiniz, bu nedenle Coverage Ratio’nun %80’in üzerinde olduğu durumlarda çekim ücreti önemsiz olacaktır. Ancak %80’in altında kapsama oranı düşüşüyle orantılı olarak çelim komisyonu artar. ( Not burada ki çekim ücretini takım almaz, havuzun dengeye gelebilmesi için bu ücret havuzda kalır.)

Daha konuşacak çok şey var ama yeterince uzun bir cevap oldu 😀

S5: Base Apr ve Boosted Apr kavramları görece yeni kavramlar. Bu kavramların ne olduğunu ve hangisinin daha önemli olduğu konusunda bilgi verebilir misiniz ? (@kriptotalo)

C5: Yine topluluğumuzun kafasını karıştıran konulardan biri. Olabildiğince özet cevap vermeye çalışacağım.Base Apr: Sadece stabil coin yatırmış ama veWOM sahibi olmayan kişilerin aldığı APR oranını ifade eder. Günlük emisyon oranının 30%’luk kısmından alınan pay ile ortaya çıkmaktadır ve getirisi azdır.

Boosted Apr: stabil coin yatırmanın dışında $WOM kilitleyerek veWOM sahibi olan kullanıcıların yararlandığı yüksek getirili ödül sistemini ifade eder. Günlük $WOM emisyon oranının 70%’i bu havuza tahsis edilmiştir. Ve platformumuz üzerinde yüksek geitiriler elde etmenizi sağlayacak ödül mekanizması budur.

Coinmuhendisi Yetkilisi: Arkadaşlar sizden bir isteğim var. Lütfen bu gruplara katılın;
https://t.me/WombatExchange
https://t.me/WombatExchangeTR

https://twitter.com/WombatTr
https://twitter.com/WombatExchange

 

TELEGRAM SORULARI

S1: $WOM kilitleyerek veWOM biriktirmem boosted APR almam dışında hangi alanlarda fayda sağlayacak. VeWOM tokeninin gelecekte sahip olacağı kullanım alanlarından bahseder misiniz ?(@charmenderly)

C1: veWOm sahipleri Wombat üzerinde her zaman çok büyük avamtajlara sahip olacaklar bunları şu şekilde listeleyebilirim:
1-Boosted APR alarak yüksek oranda getiri elde etme
2-Topluluk oylamalarında söz sahibi olarak projemizin geleceğine karar verme
3-Üzerimizde inşa edilen platformlar tarafından verilen Airdroplardan pay alma
4-Topluluk oylamaları başladığında stabil coin projelerinden oy karşılığı rüşvet alma
5-Topluluk oylamaları aktif hale geldiğinde platform gelirlerinden pay alma
6-Incubation programı ile yatırım yaptığımız projelerden vestinglerde pay alma
Bunlar gibi gelecekte bir çok farklı kullanım alanı veWOM sahiplerini bekliyor!

S2: Wombat üzerinde ki stabil coin havuzlarına likidite sağlarken alınan herhangi bir komisyon var mı ? Wombat üzerinde likidite sağlamanın risklerinden bahseder misiniz ?(@alonebluewolf)

C2: Platformumuz tarafından yatırma ya da çekim işlemleri sırasında herhangi bir komisyon talep edilmez. Kullanıcılar diledikleri zaman varlık yatırabilir ve çekebilirler ancak yukarıda bahsettiğim gibi Coverage Ratio’nun 80% ‘in altında olduğu durumlarda çekme komisyonları ile karşılaşabilirsiniz. Burada alınan komisyon sistem tarafından havuzların dengesinin sağlanmasına yönelik kesilmektedir. Coverage Ratio’nun 80% den büyük olduğu durumlarda fee ya çok önemsiz ya da sıfırdır.

S3: Wombat stabil coin takasına olanak sağlayan bir platform. Kullanıcılar neden stabil coin takası yapmak istesin ? Ya da takas yapacaklarında Pancakeswap varken neden Wombatta takas yapmalılar ?(@truemelih)

C3: Stabil Coinlerin Defi platformlarının temelini oluşturmaktadır ve bir çok farklı platform stabil coinler üzerine inşa edilmiş durumdadır ve günümüzde bir çok farklı stabil coin bulunmaktaıdr. Bu nedenden ötürü, farklı ağlarda farklı stabil coinlerin platformlara yatırılması istenilmekte ve teşvik edilmektedir. Ya da farklı bir ağa geçiş yaparken kullandığınız köprüden dolayı o ağda sahip olduğunuz stabil coinin kulanım alanı olmayabilir ve takas etmek zorunda olabilirsiniz. Bu nedenlerden ötürü kullanıcılar stabil coinlerini düşük komisyon ve yüksek dönüşüm oranıyla takas etmek isterler. StableSwap platformları da burada devreye girer. Örneğin $1M değerinde USDT’yi pancake üzerinde USDC’ye çevirmeye çalışırsanız, pancake’in sahip olduğu klasik AMM algoritması nedeniyle varlığınızda çok yüksek kayıplarla karşılaşabilirsiniz. Ancak Wombat’ın sahip olduğu yenilikçi algoritma yapısı sayesinde neredeyse yok denecek kadar az kayıpla bu dönüşümü gerçekleştirebilirseniz .

S4: Likidite madenciliği hakkında sorum var, wombat üzerinde stabil likidite sağlayarak wom kazanıyoruz fakat belli başlı stabilcoinler var. İleride farklı veya yeni stabilcoinler gelir mi? Gelirse bunlar ana havuzda ki stabilcoinleri riske atacak duruma düşürür mü? Yani yeni bir stabilcoin depeg olursa diğer havuzları bozmayacak mı?(@famody)

C4: Şu an için sadece 4 adet havuzumuz var ve bunlar Wombat’ın ana havuzlarını oluşturuyor. Gelecekte yeni havuzlar platformumuza dahil edilecektir. Daha önceden yaşanan $UST gibi depeg olaylarından ötürü bu yeni havuzlar güvenilir stabil coinlerin bulunduğu ana havuzumuza değil de ayrı olarak yer alacakları side pools ya da fabrika havuzları bölümünde yer alacaktır. ( sahip olduğumuz algoritmalar sayesinde ana havuz ve side pools arasında bağlantı kurulabilecek ve istenilen stabil coinler arasında dönüşüm yapılabilecektir.
Depeg durumunda side pool’da sadece tek bir havuz etkilenecektir ve diğer havuzlar sağlık durumlarını koruyacaktır. Bunun dışında depeg durumu oluşması sonucu Peg belirli bir oranın altına indiğinde depeg olan stabil coinin swap işlemleri otomatik kapatılıp diğer havuzun boşaltılmasının önüne geçilecektir.

S5: Açık ve esnek likidite havuzları ne anlama geliyor? 2 farklı havuz mu var yoksa bu iki özelliğe sahip tek bir havuz mu olacak? Sermaye verimliliği nasıl etkilenecek?@(Emineks)

C5: Açık ve Esnek Likidite havuzu, sahip olduğumu Asset Liability Management konsepti sayesinde var olan havuzlara yeni bir coin ekleme yapabilme olanağı anlamına geliyor. Örneğin Şu an BUSD USDT DAI ve USDC içeren ana havuzumuz mevcut, farzedelim ki XXX coini yeni çıktı ve kendini ispatladı, bu durumda rakiplerimizin aksine bu XXX coinini var olan havuzlarımızın yanına ekleyebiliyoruz. Ancak rakiplerimiz bu durumda var olan havuzun yanına Örneğin BUSD USDT ve XXX havuzu açmak durumunda , bu da var olan likiditenin parçalanması ve swap işlemleri sırasında kullanıcıların yüksek slippage rate ile karşılaşmasına neden olmaktadır. Sahip olduğumuz esneklik işte tam olarak bu nedenden ötürür sermaya verimliliğini artıyor!

 

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir