Kriptolar:
29240
Bitcoin:
$61.740
% 1.96
BTC Dominasyonu:
%53.8
% 0.41
Piyasa Değeri:
$2.23 T
% 2.73
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 61.740
BTC Dominasyonu:
% 53.8
Piyasa Değeri:
$2.23 T

Çin’de halk arasında yaşanan huzursuzluk, bakır fiyatlarını altüst etti

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Pazartesi günü bakır fiyatları, Çin’deki karantinalardan dolayı artan toplumsal huzursuzluk nedeniyle sert bir düşüş yaşarken altın fiyatları düşüş yaşadı. Piyasalar, bu hafta açıklanacak önemli ekonomi verilerinden Fed’in para politikası hakkında daha fazla ipucu elde etmeyi bekliyor.

Mart ayında vadesi dolan bakır, Çin’deki talepte daha fazla yıkım olacağı korkuları nedeniyle %1,3 düşerek 3,5835 dolara geriledi ve üç haftanın en düşük seviyesine yakın işlem gördü.

Çin, COVID-19’a karşı sıfır tolerans politikası nedeniyle bir sivil itaatsizlik dalgasıyla karşı karşıya; karantina önlemleri yüzünden halkın artan hoşnutsuzluğu üzerine bazı büyük şehirlerde göstericiler ve polis arasında çatışmalar yaşandı.

Katı COVID-19 politikası, son üç yıl içinde ekonomik faaliyetleri ve hareketliliği ciddi şekilde aksatan bir dizi karantinanın uygulanmasına yol açtı.

Bu durum aynı zamanda Çin’in emtia ithalatına olan iştahını da azaltarak talebin zayıflaması ihtimaliyle bakır fiyatlarına zarar verdi. Ülkedeki şiddet dozu artabilecek protestolar, şimdi ekonomik büyüme için yeni bir engel oluşturuyor.

Artan enflasyon ve faiz oranları nedeniyle dünya genelinde yavaşlayan ekonomik büyüme, metal talebini de olumsuz etkilediğinden bakır bu yıl şu ana kadar yaklaşık %20 değer kaybetti.

Şili ve Peru’daki büyük madenlerin üretimi azaltması nedeniyle piyasalar, bakır arzının daraldığına dair işaretleri büyük ölçüde göz ardı etti.

Değerli metaller arasında altın fiyatları; bu hafta Başkan Jerome Powell’ın da aralarında olduğu birçok Fed yetkilisinin yapacağı konuşmalar öncesinde dolarda yaşanan artış üzerine bir miktar düştü.

Ancak asıl ilgi odağı, Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verileri olacak. İş gücü piyasasının hâlâ güçlü olduğunu gösteren işaretler, Fed’e faiz oranlarını artırmaya devam etmek için yeterli alan sağlıyor – bu da metal piyasaları için olumsuz bir durum.

Spot altın %0,2 düşüşle 1.752,08 dolara gerilerken altın vadeli işlemleri %0,2 azalarak 1.751,85 dolara indi. Altın fiyatları, Aralık sözleşmesinin vadesi yaklaştıkça spot fiyatların vadeli fiyatlardan daha yüksek işlem gördüğü ufak bir gerileme yaşadı.

Fed’in önümüzdeki aylarda faizleri daha yavaş bir hızda artırabileceği yönünde verdiği sinyaller, altın fiyatları için yeşil ışık oldu ve sarı metal son iki haftada ciddi bir ralli yaptı.

Ancak ABD’de faizlerin nerede zirve yapacağına dair belirsizlik, özellikle enflasyon hâlâ Fed’in hedef aralığının oldukça üzerinde seyrederken, külçe fiyatlarında bir miktar kâr realizasyonuna yol açtı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir