Kriptolar:
29284
Bitcoin:
$63.697
% 5.11
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.04
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 0.72
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 63.697
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.33 T

“Büyük Felaket” Uzman: Altın Fiyatları Bu Seviyeleri Kırabilir!

Kitco News’in genel yayın yönetmeni Michelle Makori, Global Risk Intelligence & Planning CEO’su ve eski Teğmen Harold Kempfer ve ABD Deniz Piyadeleri’nden Albay ve BCA Research’teki Emtia ve Enerji Stratejisi hizmetinin Baş Stratejisti Robert Ryan ile Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme olasılığını ve piyasalar üzerindeki etkilerini tartışıyor. Robert Ryan’a göre, gerilimin tırmanması durumunda güvenli liman varlıklar toparlanacak ve altın fiyatları 2.000 doları aşacak.

Harold Kempfer: Sınır aşılırsa Rusya’ya büyük yaptırımlar olacak

Orta Doğu’da birden fazla görev yapan Harold Kempfer, Rusya’nın Ukrayna’ya bir işgal başlatmak için insan gücüne sahip olduğunu, ancak lojistik zorlukların devam ettiğini söylüyor:

Rusya içeri girebilir. Kesinlikle yeterli birlikleri, zırhları, hava güçleri, kesinlikle füzeler, toplar açısından ihtiyaç duydukları tüm destek silahları var. Bu yüzden kesinlikle bir işgal başlatabilirler. Baktığım şeylerden biri, ileri konuşlandırılmış yakıtları var mı? Bildirilmeyen tek şey bu; yakıt kaynakları. Bununla birlikte, son uydu fotoğrafları, sınır boyunca sahip oldukları ana kamplara doğru birçok yeni materyali aktardıklarını gösteriyor. Yani, hazırlanıyorlar gibi görünüyor.

Harold Kempfer, Ukrayna içinde Rusya’ya karşı ABD’den doğrudan askeri müdahalenin olası olmadığını, ancak Ukrayna’nın şimdiden ABD ve müttefiklerinden stratejik planlama konusunda istihbarat ve yardım aldığını kaydediyor:

Yanıt vereceğimiz şey muhtemelen Ukrayna’ya çok fazla silah ve başka şeyler vermek. NATO ortaklarından herhangi birinin Ukrayna’ya askeri güç koyacağı bir senaryo görmüyorum. Muhtemelen Ukrayna için savunma planını geliştirmelerine yardımcı oluyoruz.

Harold Kempfer, bu nedenle Moskova’nın ABD askeri güçleri tarafından eğitilen ve bilgilendirilen Ukrayna kuvvetleriyle karşı karşıya kalacağını ve ABD destekli Ukrayna savunmalarının muhtemelen Rus güçlerinin yıpranmasına neden olabileceğini söylüyor. Batı’dan Rusya’ya karşı muhtemel eylemin yaptırımlar olacağını belirterek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in muhtemelen bu noktada sadece tavizler aradığını da sözlerine ekliyor:

Bence, Putin elinden geldiğince çok taviz almaya çalışacak ve tavizler için toprak ticareti yapmaya başlayabilir. Ancak Ukrayna topraklarına giden bu çizgiyi aşarsa, büyük yaptırımlar olacak.

“Rus ve Türk deniz kuvvetleri çatışması olursa, bunun nereye varacağını bilmiyorum”

Robert Ryan, yaptırımların Rus petrol üretiminin yavaşlamasına neden olacağını söylüyor:

Son zamanlarda, Rusya’nın OPEC arzının restorasyonunda neye katkıda bulunacağına dair tahminimizi düşürmek zorunda kaldık. Çünkü her ay kotalarını karşılayabilecek gibi görünmüyorlar. Yine teknoloji ve sermaye konusunda başka bir yaptırıma maruz kalırlarsa, uzun vadeli hedefleri olan üretimi eski haline getirmeyi ve büyütmeyi büyük olasılıkla giderek daha zor bulacaklardır.

ABD’nin askeri olarak Rusya’ya karşı harekete geçmesi için gereken şey, bir NATO üyesine doğrudan saldırıdır. Harold Kempfer, “Bunun için, bir NATO ülkesinde ya da NATO topraklarında bir Rus saldırısı gerekiyor” açıklamasını yapıyor. Ancak Kempfer, Rusya ile NATO güçleri arasındaki askeri gerilimlerin en kötü senaryoda Karadeniz’de gerçekleşebileceğini söylüyor:

Denizcilik alanında, deniz kuvvetlerinin muhtemelen bir tür çatışmaya girdiğini görebileceğimiz bir şeye bakıyoruz. Dolayısıyla Türkiye’nin aslında büyük bir rol oynayabileceğini düşünüyorum. Ve Karadeniz’de bir yerde Rus ve Türk deniz kuvvetleri çatışması olursa, bunun nereye varacağını bilmiyorum.

Türkiye’ye veya herhangi bir NATO üyesine doğrudan bir saldırı bir yana, ABD ve müttefiklerinin Rus kuvvetlerine karşı doğrudan askeri harekat yoluyla müdahale etmesini pek olası görmeyen Harold Kempfer, NATO ortaklarından hiçbirinin, özellikle Almanya’nın da bunu yapmak isteyeceğini düşünmüyor.

“Gelirim daha da artarsa altın fiyatları için 2.000 doların aşılması mümkün”

Robert Ryan ise ABD ile Rusya arasında gerilimin tırmanması durumunda, çatışmanın çoğunlukla siber alanda olacağını düşünüyor:

ABD ve NATO askeri bir güç olarak heybetli, bu yüzden buna inerse çok çabuk biteceğini düşünüyorum. Petrol fiyatlarında büyük bir artış olur ve ardından aynen 1990 Irak Savaşı’nda olduğu gibi düşer. Buradaki uyarı şu ki, bir siber savaş çağında yaşıyoruz, bu yüzden Rus denizaltıları internetin kapanması için Avrupa’ya giden tüm kabloları kesmeye başlarsa hiç de şaşırtıcı olmaz. Elektrik şebekesini çökerten büyük bir siber saldırı riskiniz var. Bu durumda NATO ve ABD karşılık vermek zorunda kalır.

Robert Ryan, Rusya’nın gerçekten de Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda, ham petrolün harekete öncülük etmesi durumunda piyasaların derhal tepki göstereceğini ve muhtemelen ham petrolün 100 doların üzerine çıkacağını kaydediyor.  Ryan, mevcut arz durumunun petrol için ‘son derece dar’ olduğunu ve bu noktada fiyatı hareket ettirmenin fazla zor olmayacağını söylüyor:

Güçte en ufak bir rahatsızlık bile yaşarsak, bu piyasaların daha da yükseldiğini görürsünüz. Bunun büyük bir kısmı küresel olarak çok düşük stoklar, küresel olarak çok yüksek talep ve küresel olarak çok kısıtlı arz. Tankları daha fazla deviriyorlar gibi görünen bir şey, piyasaların sıçramasına neden olabilir.

Robert Ryan, gerilimin tırmanması durumunda güvenli liman varlıklarının toparlanacağını belirtiyor:

Bence altın bir teklif yakalar, onu almak için bir mücadele olur. Bir noktada, işlerin ne kadar kötüye gittiğine bağlı olarak, ralliyi sınırlayan doların gücünü görürsünüz. Altın fiyatları için 2.000 doların geçilmesi mümkün, ancak 2.000 doların ne kadar aşılacağını bilmiyorum.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir