Kriptolar:
29320
Bitcoin:
$66.174
% 0.42
BTC Dominasyonu:
%53.7
% 0.15
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 2.51
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 66.174
BTC Dominasyonu:
% 53.7
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme

Yazar – Noreen Burke

Investing.com – ABD’nin Cuma günü açıklanacak olan Kasım ayı istihdam raporu, önümüzdeki haftanın en önemli gündem maddesi olacak. Zira yatırımcılar, Fed’in faiz artırımı temposunu yavaşlatacağı konusunda umutlu. Fed Başkanı Jerome Powell’ın hafta ortasında yapacağı açıklamalar yakından izlenecek. Euro Bölgesi enflasyon verileri ve Çin’deki COVID-19 vakalarının canlanmasına ilişkin endişeler nedeniyle PMI verileri de gündemde olacak.

İşte haftaya başlamak için bilmeniz gerekenler:

  1. Tarım dışı istihdam

Fed’in, agresif faiz artırımı politikasının hızını yakında yavaşlatabileceği yönündeki beklentiler, geçen hafta merkez bankasının Kasım ayı toplantısının tutanakları ile güçlendi. Cuma günü açıklanacak olan Kasım ayı istihdam raporu bu beklentileri test edecek.

Ekonomistler, ABD ekonomisinin 200.000 yeni iş ekleyerek Aralık 2020’den bu yana en küçük artışı yaşamasını bekliyor.

İstihdam raporunun ayrıca ortalama saatlik kazançlardaki büyümenin ılımlı seyrettiğini göstermesi beklenirken işsizlik oranının %3,7 ile on beş yılın en düşük seviyesinin hemen üzerinde kalması bekleniyor.

Bu, yılın son Fed toplantısından önceki son tarım dışı istihdam raporu olacak.

Ancak yatırımcıların temkinli olmak için nedenleri var – son altı istihdam raporunun beşi tahminlerden daha iyi geldi ve güçlü bir okuma daha ABD borsaları için sorun yaratabilir.

  1. Fed konuşması

Fed Başkanı Jerome Powell, Çarşamba günü Brookings Enstitüsünde yapacağı konuşmada ekonomik görünümü ele alacak.

Powell, Fed’in, önümüzdeki ay faizleri daha küçük miktarda artırabileceğini belirtirken faizlerin nihayetinde önümüzdeki yıl ihtiyaç duyulacağı düşünülen seviyeden daha yüksek olması gerekebileceğini de söyledi.

Bu arada, St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve New York Fed Başkanı John Williams Pazartesi günü açıklamalarda bulunacak.

Ekonomik takvimde ayrıca her ikisi de Perşembe günü yayımlanacak olan ISM imalat PMI ve Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçümü olan çekirdek PCE (kişisel tüketim harcamaları) fiyat endeksi yer alıyor.

Hafta boyunca yayımlanacak diğer raporlar arasında ADP tarım dışı istihdam, ilk işsizlik başvuruları, tüketici güveni ve Fed’in Bej Kitap raporları yer alıyor.

  1. Perakende hisse senetleri

Wall Street’in Şükran Günü tatilinin ardından yeniden açılmasıyla birlikte yatırımcılar, perakendecilerin tatil alışverişi dönemini nasıl geçirdiğine ve Fed’in sonraki adımlarına odaklanacak.

Yüksek enflasyon ve yavaşlayan ekonomik büyüme ortamında Şahane Cuma (Black Friday) başladı. Perakendeciler hem online hem de fiziksel mağazalarda yüksek indirimler sunuyor ve bu da dördüncü çeyrekte kâr marjlarını etkileyecek gibi görünüyor.

Adobe Analytics tarafından Cumartesi günü yayımlanan bir rapora göre ABD’de online satışlar Şahane Cuma’da %2,3 artarak 9,12 milyar dolara yükseldi ancak yüzdelik artış, şu anda %7,7 olan yıllık enflasyon oranının oldukça altında kaldı.

ABD perakende hisse senetleri, enflasyon karşısında tüketici güveninin bir barometresi haline geldi. Bu yıl şu ana kadar S&P 500 perakende endeksi %30 civarı düşüş gösterirken S&P 500 %15 değer kaybetti.

  1. Euro Bölgesi enflasyon oranı

ABD’de enflasyonun zirve yapabileceğine dair geçici işaretler olsa da Çarşamba günü açıklanacak olan Euro Bölgesi enflasyon verilerinin, bloktaki fiyat baskılarının güçlü kalmaya devam ettiğini göstermesi bekleniyor.

Ekim ayında %10,6’ya ulaşan Euro Bölgesi TÜFE oranı, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) %2’lik hedefinin beş katından fazla.

ECB, Temmuz ayından bu yana en agresif politik adımını atarak Ekim ayındaki toplantısında faizleri 75 baz puan artışla %1,5’e yükseltti ve toplam faiz artırımını 200 baz puana çıkardı.

ECB’nin Ekim ayı toplantısına ait tutanaklar geçen hafta paylaşıldı ve politika yapıcılar, enflasyonu düşürmeye yardımcı olmak için faizlerin daha da artması gerektiği konusunda kararlı olmalarına rağmen nihai hedef veya hız konusunda tam olarak anlaşamadıklarını gösterdi.

Piyasa beklentileri, ECB’nin 15 Aralık’ta 50 ila 75 baz puanlık bir artış arasında dalgalanıyor.

  1. Çin’in PMI verileri

Çin rekor sayıda COVID-19 enfeksiyonu ve yeni karantinalarla boğuşurken dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin 2023’ün ilk çeyreğinde yeniden açılacağına dair umutlar azaldı.

Genel COVID-19 kısıtlamaları ekonomik faaliyeti baskılamaya devam ederken Çarşamba günü açıklanacak olan PMI verileri yakından izlenecek.

Yetkililer, artan kamuoyu tepkisine ve ekonomi üzerindeki artan yüke rağmen virüs kısıtlamalarına devam edeceğini söyledi.

Çin Cuma günü yaptığı açıklamada bankaların bu yıl ikinci kez rezerv olarak tutmaları gereken nakit miktarını azaltacağını ve bocalayan ekonomiyi desteklemek için likidite sunacağını söyledi.

–Bu raporda Reuters’in katkısı bulunmaktadır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve , ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir