Kriptolar:
29284
Bitcoin:
$63.765
% 2.02
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.04
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 0.72
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 63.765
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme

Önümüzdeki hafta yatırımcılar, Fed’in agresif faiz artırımlarının ekonomiyi yavaşlatıp yavaşlatmadığına dair daha fazla fikir edinmek için Çarşamba günkü perakende satış raporu da dahil olmak üzere ABD’den gelecek bir dizi veriye bakacak. İngiltere hükümeti nihayet yeni bütçe planını açıklayacak ve yatırımcılar, Eylül ayındaki “mini bütçenin” piyasada yol açtığı çöküşün ardından bu plana yakın ilgi gösterecek. Kripto para borsası FTX’in çöküşünün etkileri, kripto piyasasında yankılanmaya devam edecek. Bu arada Pekin’in, Cuma günü bazı katı pandemi kısıtlamalarını hafifletmesinin ardından Çin’den gelen ekonomik veriler, ekonomik faaliyette artış olduğu yönünde umutları artıracak.

Yeni haftaya başlamadan önce bilmeniz gerekenler:

1. ABD verileri

Geçen hafta açıklanan beklenenden zayıf ABD enflasyon verileri; Fed’in art arda dört kez 75 baz puanlık artış yapmasının ardından Aralık ayından itibaren faiz artırımlarının, daha az agresif olacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi.

Çarşamba günü açıklanacak olan Ekim ayına ilişkin perakende satış rakamları, enflasyonun tarihsel olarak yüksek seyrettiği bir ortamda tüketicilerin, tatil alışveriş sezonu öncesinde ne durumda olduklarına dair fikir verecektir.

Ekonomistler %0,8’lik bir artış bekliyor. Beklenenden daha güçlü bir okuma, Fed’in ekonomiyi yavaşlatmak için hâlâ yapacak çok işi olduğunun bir işareti olarak görülebilir.

ABD ayrıca Ekim ayına ait üretici fiyat enflasyonu, sanayi üretimi, konut başlangıçları ve mevcut konut satışları verilerini açıklayacak. Konut verilerinin, bu yıl faiz oranlarındaki hızlı artışın devam eden etkisini göstermesi muhtemel.

2. Borsalar

Nasdaq Composite endeksi geçen hafta %8,1 yükselerek Mart ayından bu yana en büyük haftalık yüzdelik kazancını elde ederken daha az şahin bir Fed beklentisiyle S&P 500 %5,9 ve Dow %4,15 yükseldi.

Boston’daki State Street’de kıdemli küresel makro stratejist olan Marvin Loh, Reuters’a verdiği demeçte “Fed’in son birkaç haftada düşündüğümüz kadar korkunç olmasına gerek olmayabileceğine dair bir görüşümüz var.” dedi. “Risk bu noktada dengeleniyor olabilir.”

Ancak Fed’in tek bir enflasyon verisinden etkilenmesi pek olası değil ve geçmişte Fed’le ilgili iyimserliğin körüklediği toparlanmalar, bu yıl cesaret kırıcı ekonomik veriler veya politikacıların geri adım atması sonrasında çöktü.

Ekonomik gerilemeye ilişkin endişeler bu yıl hisse senetlerini vurdu. S&P 500, 2008’den bu yana en büyük yıllık düşüşünü gerçekleştirme yolunda ilerleyerek bu yıl bugüne kadar yaklaşık %16 düşüş gösterdi.

3. Kripto piyasalarındaki kargaşa

Kripto borsası FTX’in çöküşünün ardından kripto ekosisteminin yaşayabilirliğine ilişkin endişeler artmaya devam ediyor.

Cuma günü iflas başvurusunda bulunan FTX, Cumartesi günü borsanın yetkisiz erişim tespit ettiğini söylemesi ve analistlerin, yüz milyonlarca dolarlık varlığın “şüpheli koşullarda” platformdan taşındığını söylemesiyle daha fazla kaosa sürüklendi.

Rakip borsa Binance, Pazar günü platformunda FTX’in FTT token’ine yapılan para yatırımlarını kabul etmeyi durdurdu ve diğer borsaları da aynı şeyi yapmaya çağırdı.

Yatırımcılar şimdi, merkez bankalarının pandemi döneminin para politikasını tersine çevirmesiyle bu yıl zaten darbe alan kripto piyasalarındaki bu karmaşanın yayılma potansiyelini değerlendirmeyi bekliyor.

4. İngiltere bütçesi

İngiltere Başbakanı Jeremy Hunt, Perşembe günü hükümetin yeni mali planını açıklayacak ve piyasalar, selefi Kwasi Kwarteng’in Eylül ayındaki mini bütçesinin sterlinin düşmesine neden olmasının ve İngiltere Merkez Bankasını (BoE) tahvil piyasasındaki çöküşü durdurmak için müdahale etmeye zorlamasının ardından yakından izleyecek.

İngiltere ekonomisi, hayat pahalılığı krizinin tüketicileri sıkıştırması nedeniyle uzun süreli bir durgunlukla karşı karşıya.

Hunt, kamu maliyesindeki büyük boşluğu gidermek için yaklaşık 60 milyar sterlinlik (1 sterlin = 1,1837 dolar) vergi artışı ve harcama kesintisi yapılacağını belirtti.

Ülke ayrıca önümüzdeki günlerde enflasyon, istihdam ve perakende satışlara ilişkin son verileri açıklayacak.

Eylül ayında %10,1’e ulaşan enflasyonun Çarşamba günkü verilere göre Ekim ayında %10,6’ya yükselmesi bekleniyor ki enerji fiyatlarının hükümet tarafından Nisan ayına kadar sabitlendiği göz önünde bulundurulduğunda bu da muhtemelen zirve noktası olacak.

5. Çin’in verileri

Çin Salı günü perakende satışlar, sanayi üretimi, yatırım ve istihdam için Ekim ayı verilerini açıklayacak ve ekonomistler, rakamların hükümetin katı COVID-19 politikasının etkisini yansıtmasını bekliyor.

Son veriler ihracat ve ithalatın beklenmedik bir şekilde daraldığını, enflasyonun yavaşladığını, yeni banka kredilerinin azaldığını ve emlak satışlarının uzun süreli bir düşüş içinde olduğunu gösterdi.

Pekin Cuma günü yaptığı açıklamada, enfekte kişilere yakın temas edenler ve gelen yolcular için karantinaların iki gün kısaltılması da dahil olmak üzere bazı COVID-19 kısıtlamalarını hafiflettiğini söyledi. Bu karar, anakaradaki vakaların son 6 ayın en yüksek seviyesine ulaşmasına ve bazı büyük şehirlerin tekrar karantinaya girmesine rağmen alındı.

Çin Başbakanı Li Keqiang, Cumartesi günü dünyanın en büyük ikinci ekonomisini politika tedbirleriyle desteklemeye devam etme sözü verdi.

–Bu haberde Reuters’in katkısı bulunmaktadır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir