Kriptolar:
29320
Bitcoin:
$66.632
% 0.58
BTC Dominasyonu:
%53.7
% 0.15
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 2.51
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 66.632
BTC Dominasyonu:
% 53.7
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Bu Gelişmelere ve Seviyelere Dikkat: Haftaya Altın’ı Etkileyecek!

Altın, ABD Hazine tahvil getirilerinin artmasıyla hafta başında ağır kayıplar yaşadı, ancak hafta ortasında toparlanmayı başardı. Doların hafta sonu öncesinde güç toplamaya başlamasıyla sarı metal toparlanmasını sürdüremedi ve haftayı kayıplarla kapattı.

Geçen hafta piyasaları etkileyen gelişmeler

Tahvil satışları Pazartesi günü devam etti ve gösterge 10 yıllık referansın getirisi %2,55 ile Mayıs 2019’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve ters orantılı altının keskin bir şekilde düşmesine neden oldu. Altın, düşüşünü genişletti ve Salı günü erken saatlerde 1.873 dolar ile yaklaşık bir ayın en zayıf seviyesine dokundu.

Çarşamba ve Perşembe günleri getirilerde düşüşü tetikleyen ay/çeyrek sonu akışları ile değerli metal yönünü tersine çevirdi ve bu iki günlük dönemde yaklaşık %1 arttı. Fed yetkililerinden politika görünümüne ilişkin bazı temkinli yorumlar da haftanın ilk yarısında getirilere baskı uyguladı.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, “Verilerde ve temaslarımızdan duyduğumuz kadarıyla, tedarik zinciri kısıtlamalarının nihayet hafiflediğine dair bazı işaretler var” dedi ve faiz artırımlarının kasıtlı ve metodik olması gerektiğini savundu. Ayrıca Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Rusya-Ukrayna ihtilafı nedeniyle artan belirsizliğin talep için bir risk kaynağı olduğunu kaydetti.

Bu arada, Rusya-Ukrayna anlaşmazlığına diplomatik bir çözüm için yenilenen iyimserliğin ortasında risk akışları piyasaları domine etti ve güvenli liman dolarının ilgisini kaybetmesine neden oldu. Salı günkü görüşmelerin ardından Ukraynalı bir müzakereci, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasında bir görüşme planlamak için yeterli ilerleme kaydettiklerini söyledi. Ayrıca, Rusya Savunma Bakanlığı, daha fazla diyalog için koşullar yaratmak amacıyla Kiev ve Çernihiv’deki askeri faaliyetlerin önemli ölçüde azaltılacağını duyurdu.

Coinmuhendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere Çarşamba günü ABD’den gelen veriler, özel sektör istihdamının Mart’ta 455.000 arttığını ve dördüncü çeyrekte reel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yıllık %6,9 büyüdüğünü gösterdi. ABD Ekonomik Analiz Bürosu Perşembe günü, Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi’nin yıllık bazda %5,2’den %5,4’e yükseldiğini bildirdi. Piyasa analisti Eren Sengezer’e göre bu veri %5,5 beklentisiyle, doların zeminini korumasına yardımcı oldu ve altının yükselişini sınırladı.

Analist, 10 yıllık ABD T-tahvil faizinin Cuma günü ivmesini yeniden kazandığını ve haftalık düşüşünün çoğunu geri alarak, altının toparlanma kazanımlarını geliştirmesini zorlaştırdığını belirtiyor. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, Mart ayında Tarım Dışı İstihdamın, analistlerin 490.000 tahminine kıyasla 431.000 arttığını açıkladı. Daha da önemlisi, iş raporunun temel ayrıntıları, Ortalama Saatlik Kazanç ile ölçülen ücret enflasyonunun yıllık bazda %5,2’den %5,6’ya çıktığını ortaya koydu. Analiste göre, ABD T-tahvil faizleri bu rakamların ardından yükselmeye devam etti ve altının kuzeye dönmesine izin vermedi.

Gelecek haftanın gündeminde neler olacak?

ISM Hizmetleri PMI verileri Salı günü ABD ekonomik raporunda yer alacak. FOMC politika yapıcıları, yılın başından beri enflasyon verilerini yakından takip ediyor. Bu nedenle analiste göre, yatırımcıların, manşet PMI verisinden ziyade Şubat’taki 83,1’den Mart’ta 83,3’e yükselmesi beklenen Ödenen Fiyatlar bileşenine tepki vermesi muhtemel.

Çarşamba günü, FOMC Mart politika toplantısının tutanaklarını yayınlayacak. Şu anda olduğu gibi, CME Group FedWatch Tool, piyasaların Mayıs ayında 50 baz puanlık bir faiz artışı için %71 olasılıkla fiyatlandığını gösteriyor. Analist, yayının, politika yapıcıların önümüzdeki toplantılarda agresif bir şekilde politika faizini artırmaya devam etmeye istekli olduklarını ortaya koyması durumunda, ABD Hazine tahvil faizlerinin yükselmeye ve altın üzerinde baskı oluşturmaya devam edebileceğini belirtiyor.

Piyasa katılımcıları ayrıca Rusya-Ukrayna ihtilafını çevreleyen gelişmeleri de izleyecek. Rusya’nın birliklerini hareket ettirdiği ve geri çekilmek yerine başka bir saldırıya hazırlandığı bildiriliyor. Ayrıca Rusya Perşembe günü geç saatlerde doğalgaz alımlarını ruble üzerinden yapmaya zorlayacaklarını duyurdu. Analist, Batı’nın yaptırımları artırması ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlaşmasıyla gerilimin yeniden yükselmesi durumunda, yatırımcıların altına sığınmaya başlayabileceğini hatırlatıyor. Analiste göre, doların değerlemesi muhtemelen altının fiyat hareketinin ana itici gücü olacak olsa da, değerli metal riskten kaçınan bir atmosferde talep bulabilir.

Altın teknik görünümü ve altın duygu anketi

Analist, altının, 20 günlük ve 50 günlük SMA’lar arasında dalgalanmaya devam ettiğini belirtiyor. Analiste göre, Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi de sarı metalin kararsızlığını yansıtarak 50 yakınlarında yatay hareket ediyor. Analist, şu teknik seviyelere dikkat çekiyor:

En son yükseliş trendinin Fibonacci %50 geri çekilmesi, 1.920 dolardan ilk desteği oluşturuyor. Bu seviyenin altında bir günlük kapanışla birlikte, 1.900 dolara ve 1.890 dolara doğru ek kayıplar görülebilir. Yukarı yönde ilerlemesi için, altının 1.950 doların üzerine çıkması ve 1.970 dolar ve 1.990 doları hedeflemek için bu seviyeyi destek olarak kullanmaya başlaması gerekiyor.

FXStreet Tahmin Anketine katılan uzmanların çoğu, kısa vadede altının daha da yükseleceğini düşünüyor. Bir aylık görünüm karışık bir tablo çiziyor ve 1.936 dolarlık ortalama fiyat hedefi net bir yön ipucunun olmadığını vurguluyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Coin, NFT’ te gönderildi ve , ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir