Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.072
% 2.82
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.072
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Boğa Piyasası VS Ayı Piyasası; Farklar Nelerdir ?

Ayı ve Boğa Piyasası finans dünyasına özellikle de kripto dünyasına yeni giren herkesin bilmesi gereken terimlerdir.

2020-2021’de kripto piyasası, Bitcoin’in 20.000 $’lık önceki ATH’sini kırarak 60.000 $’ın üzerinde işlem görmesinden bu yana fırladı. Bitcoin’in muazzam fiyat hareketiyle birlikte, diğer kripto para birimlerinin piyasa değeri büyüyerek zamanları oldu. Piyasanın bu durumuna, tüm sayıların bir süre ilerlediği boğa piyasası denir.

Ayı ve boğa piyasaları finansal piyasalarda popüler terimlerdir, bu nedenle yatırımlara körü körüne para harcamak yerine mevcut piyasa durumunda gezinmek için anlamlarını anlamak önemlidir.

Bu makale, ayı veya boğa piyasalarının ne olduğunu ve her bir piyasa koşulunda nasıl harekete geçmemiz gerektiğini keşfedecektir.

Ayı Piyasası Nedir?

Ayı piyasası, adını bir ayının vahşi doğada nasıl davrandığından alır. Pençeleri, kaydırırken rakipleri yere serer. Finans piyasasında, bir ayı piyasası, varlıkların değerini düşüren olumsuzlukların davul sesleri ile çevrilidir.

Bir kripto ayı piyasasında, varlık fiyatları genellikle bir süreliğine düşer. Bu senaryo sırasında, birçok yatırımcı dayanılmaz kayıpları azaltmak için kripto para birimi  varlıklarını satma eğilimindedir . Ayrıca, kaldıraçlı yatırımların ve kredilerin çoğu tefecileri korumak için tasfiye edilir.

Ayı piyasalarının dikkate değer özellikleri:

  • Varlıkların değerleri düşüyor: Bir ayı piyasasının en belirgin özelliği, varlıkların değerinin yukarı hareketler olmadan hızla düşmesidir. Bir boğa piyasasından sonra, varlıklarda bir depresyon olacaktır. En iyi kurumsal yatırımcıları bile tasfiye edebilecek kadar değer kaybedecekler.

Örneğin, Three Arrows Capital , diğer büyük yatırımcılara borcu olduğu için borçlarını ödeyemedi. Kötüye kullanılan kaldıraç nedeniyle zorunlu satış, fiyat düşüşünü körüklüyor.

  • Yatırımcıların güveni uçup gidiyor: Her yatırımcı piyasaya farklı finansal hedeflerle geliyor. Yatırımcılar, bu hedefler yerine getirilmediğinde fonları geri çekme eğilimindedir ve bu da daha fazla değer düşüşüne yol açar. Ayrıca,  piyasa satışları sırasında hack’lerin / istismarların meydana gelme olasılığı daha yüksektir ve bu da bireysel yatırımcıların paralarına karşı temkinli olmalarını sağlar.
  • Daha az olumlu anlatılar: Yatırımcılar, yatırımlarından en iyi şekilde yararlanabilecekleri için boğa piyasalarında trendleri takip etmeyi severler. Ancak, yatırımcılar kendi paraları konusunda daha temkinli davrandıkları için ayı piyasalarında yeni bir trend nadiren görülür. Piyasaya sürekli nakit akışı olmadan bir trend nasıl yükselebilir?

Boğa Piyasası Nedir?

Bir boğa piyasası, adını, boynuzları havadaki engelleri aşmak için yükselen bir şekilde saldıran bir boğanın davranışından alır. Bu, halkın duyarlılığının olumlu olduğu ve yatırımcıların varlıklar üzerinde uzun süre devam ederek kar elde edebileceği anlamına gelir.

Boğa piyasalarının dikkate değer özellikleri:

Para politikaları: Covid-19 salgını sırasında düşük faizli para basımı her finans piyasasında patlamaya neden oldu. Yatırımcılar borç alarak kaldıraç kullandılar ve hükümetler çok sayıda teşvik paketi yayınladı. Politika değişikliği, herhangi bir varlığın fiyat hareketlerine katkıda bulunan en etkili faktörlerden biridir.

Olumlu anlatılar ve trendler: Boğa piyasaları sırasında yatırımlardan en iyi şekilde yararlanmak için yatırımcılar genellikle çok fazla ilgi çeken fırsatları takip eder.

Örneğin, 2021’in ikinci yarısında NFT /Gaming ve Metaverse  , yatırımcılar arasında yaygara koparan moda sözcüklerdi. Trendi kim takip ettiyse, önemli sonuçlar almış olmalı. Bunun yanı sıra IDO , Memecoin ve DeFi 2.0 2021’de ilgi odağı oldu. Anlatılar, izini sürebileceğimiz ve yapışabileceğimiz izler bırakıyor.

 

Bir ayı veya boğa piyasası ne kadar sürebilir? Boğa koşusunun ne zaman geleceğini tahmin edebilen var mı? Bir sonraki bölümde bu soruları inceleyelim.

Kripto Boğa Ve Ayı Piyasaları Ne Kadar Sürer?

Kripto alanında Bitcoin  , piyasaya yön veren işarettir. Bitcoin, piyasa değeri açısından en büyük kripto para olduğu için genellikle fiyat hareketlerini diğer kripto para birimleri veya altcoinlerden önce yapar. Sonuç olarak Bitcoin, kripto piyasasının yükseliş mi yoksa düşüş mü olduğuna karar verecek.

 

ayı boğa piyasası bitcoin

Bitcoin’in tarihsel fiyatına bakalım ve boğa ve ayı piyasaları hakkında bazı veriler toplayalım. Bazen ayı ve boğa piyasaları 1-3 yıl sürer. Bir ayı piyasasının boğa piyasasına göre daha uzun süreceği veya daha erken sona erebileceği konusunda olumlu olmak için yeterli veri örneği yoktur. Olumlu duyguların diğer olumsuz duygulara hakim olması seçilen aralığa bağlıdır.

Düzeltmelerin döngüsel doğasına rağmen, Bitcoin fiyatı zamanla artacak şekilde tasarlanmıştır. Bitcoin fiyatı genellikle bir öncekini kırdıktan sonra yeni bir ATH yapar ve bu da bir boğa piyasasının olumlu duygularını besler.

Kripto piyasasının hisse senetleri veya emtialar gibi geleneksel olanlarla ilişkili olup olmadığı konusunda bir tartışma var. Duyguları bir şekilde aynı durgunluk veya bir boğa koşusu senaryosu altında çakıştı.

Ayı piyasası ile boğa piyasası arasındaki geçiş görünür değildir. Pazar geçişi sırasında hakim olan duyguyu belirlemek gerçek bir zorluktur. Bazı yatırımcılar bunun bir ayı piyasasının piyasa zirvesi olduğunu hissedebilirken, diğerleri hala daha agresif bir boğa koşusuna inanıyor.

Bir boğa piyasasının ne zaman başladığını tahmin etmeye çalışmak göründüğünden çok daha zordur. Yapmamız gereken, kendimizi uzun vadeli vizyonları olan uzun vadeli yatırımcılar olarak konumlandırmaktır.

Boğa ve Ayı piyasasında ne yapmalıyız?

Bir Ayı Piyasasında

Ayı piyasalarında çoğu yatırımcı para kazanamadıkları için ayrılırlar. Ayrıca, finansal varlıkların fiyatları olumsuz duygular nedeniyle hızla düşme eğilimi göstermekte ve bu da yatırım kayıplarına neden olmaktadır. Ayı piyasası uzun sürebileceğinden, oturup hedeflerimize ulaşmak için ne yapmamız gerektiğini yeniden planlamak için zamanımız var.

Kayıplardan öğrenin: Bir ayı piyasasında, pervasız yatırımlar nedeniyle çok para kaybedebilirsiniz. Sermayeniz hızla tükeniyor ve fırsatlara susamış olabilirsiniz. Burası en zayıf saatlerimizde olduğumuz ve gerçekleşen kayıpların üstesinden gelmenin zor olduğu yer. Yatırımcılar yatırımları ikiye katlasak mı diye soracaklar. Ayı piyasası biter mi? Doğru cevapları bilirsek, hepsi önemli miktarda paraya değecek zor sorulardır. Lezyonlar öğrenilmelidir.

Geçiminizi sağlayın: Ayı piyasasında yatırım fırsatları azdır ve para kaybetme riskleri yüksektir. Buna rağmen, her zaman değeri artan kriptolar veya belirli varlık sınıfları vardır. “Bir kripto kışı” atlatmak için, en azından gündelik ihtiyaçlar için yeterli nakit veya gelire sahip olarak hayatımızı kazanmalıyız. İflas etmek, bir bireyin sahip olabileceği en kötü mali durumdur.

Bir sonraki döngüye hazırlanın: Herhangi bir finansal piyasayı, özellikle de kripto piyasasını zamanlamak zordur. Boğa piyasasının ne zaman geleceğini kimse tam olarak tahmin edemez. Bunun bir boğa piyasası olduğunu ancak kesin bir piyasada yaşarsak bileceğiz. Güçlü inançlara sahip yatırımcılar isek, bilgi ve sermayeyi bir sonraki hamle için hazırlamalıyız. Fırsatlar önümüzde.

Bilinçli yatırımcılar olun: Ayı piyasalarında, farkında olmamız gereken sayısız olumsuz anlatının yanı sıra nehirler dolusu sahte haber vardır. Panik satışından kaçınmak, söylenenden daha zordur. Fiyat düşerse, satış yaptığımız için kendimizi çok şanslı hissedeceğiz. Öte yandan, kaçırılan fırsatlar nedeniyle açgözlülük duygularına sahip olabiliriz. Doğru kararlar almak için doğru bir zihniyet yetiştirmek önemlidir.

Katılın ve bir şeyler inşa edin: Kriptoda tam zamanlı bir iş bulmayı planlıyorsanız, ayı piyasasında inşa etmeye başlamanın tam zamanı. Bir DAO’ya katılmak veya tam zamanlı bir iş bulmak, bir kripto kariyerine başlamak için iyi fikirlerdir. Şu anda, geliştiricilerin yanı sıra farklı geçmişlere sahip herkes için birçok açık pozisyon var.

Yukarıda ayı piyasasında ne yapmamız gerektiğine dair bazı öneriler var. Çoğu zaman piyasa, birkaç yıl sürebilen veya beklenenden daha erken sona erebilen düşüş eğilimi gösterir.

Bir Boğa Piyasasında

Daha önce de belirtildiği gibi, boğa piyasası yatırımcıların en aktif olduğu zamandır. Varlıkların değeri ve göstergelerin sayısı hızla arttı. Ayı piyasalarında kar elde etmek için kapsamlı bilgi ile dalgaları yakalamalıyız.

Her yatırımcı kripto piyasasına veya diğer finansal piyasalara farklı amaç ve hedeflerle gelir. İşaretçiler gibidirler, bu nedenle yatırımcılar, makul olmayan yüksek getirili yatırımlar gibi dikkat dağıtıcı unsurlar nedeniyle kaybolmazlar. Güçlü inançlara sahip rasyonel hedefler, yatırımcılara avantaj sağlar.

Bir boğa koşusu risksiz olduğu anlamına gelmez. Kripto alanı gibi yeni yükselen bir pazar, hack’ler, istismarlar, aşırı kaldıraç nedeniyle zorunlu satış vb. gibi çok sayıda risk içerir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce, piyasa faktörleri yatırım sonuçlarını doğrudan etkilediğinden kendi araştırmanızı yapmalısınız.

Boğa ve Ayı Piyasası Hakkında SSS

Bir sonraki kripto boğa piyasası hiç gelmeyecek mi?

Bitcoin’in tarihsel fiyatı, 2019’daki başlangıcından bu yana civarında olduğunu belirtiyor. Birçok çalkantılı yıldan sonra, Bitcoin şu anda 22 Temmuz 2022’de güncellenen 5 haneli dolar fiyatından işlem görüyor. Bitcoin, kripto piyasası döngüseldir ve ayılar ve boğalar baskın zamanlarını yaşayacaklardır.

Ayı/Boğa Piyasası ve Düzeltmeler

Düzeltmeler, %10’dan fazla ve genellikle %20’den az olan küçük fiyat düşüşleridir. Kripto alanında, bir ayı piyasası Bitcoin fiyatının %80’in üzerinde düşmesine neden olabilir. Bu nedenle, ayı ve boğa piyasalarında yol boyunca düzeltmeler olduğunu söylemek daha kolay.

Çözüm

Boğa veya ayı piyasaları, hisse senetleri, emtialar ve kripto para birimleri dahil olmak üzere finansal piyasalar için vazgeçilmezdir. Mevcut piyasa durumunu belirlemek için piyasa duyarlılığı, makroekonomi, yatırımcıların güveni vb. gibi özellikleri kullanırız.

Ayrıca, kripto alanında ayı ve boğa piyasaları döngüseldir ve tam bir kripto döngüsü yaklaşık 2-4 yıldır. Ek olarak, davranışları mevcut piyasa durumuna göre ayarlamalıyız. Yinelemek gerekirse, boğa veya ayı piyasaları yatırımcılar için mutlaka bilinmesi gereken terimlerdir.

Bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamı için bizleri Youtube,  Telegram, ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir