Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$64.570
% 0.86
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.570
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

Blockchain Ağındaki Tıkanıklıklar ve Sebepleri

BLOKZİNCİR AĞINDAKİ TIKANIKLIKLAR VE SEBEPLERİ

Etrafımızda hep duymuşuzdur, yada başımıza mutlaka bir kere olsa bile gelmiştir blokzinciri sistemindeki ağ tıkanıklığı. Peki bu ağ tıkanıklığı nedir ?
Yoğunluk sebebiyle sırada bekleyen işlem sayısının blokzincir kapasitesini aşması ve işlem süresinin bir hayli uzamasıdır. Blokzincir ağındaki tıkanıklık bazen teknik problemlerden, bazen aynı anda bir çok işlem yükünden,bazense ilgili blokzincir ağının bakımda olmasında dolayı gerçekleşebilir. Ağ tıkanıklığı ile işlem süresinin uzaması nedeniyle işlemi gerçekleşemeyen yatırımcı tedirgin olur.

BLOKZİNCİR

BLOKZİNCİR TRILEMMASI  (DECENTRALIZATION, SECURITY, SPEED)

Blokchain sisteminde merkeziyetsizlik ön plandadır.Bunu güvenli olması ve ölçeklenebilir olması takip eder ve bu 3 sistemin bir arada yürümesi malesef kontrol zorluğu açısından imkansıza yakındır, bu yüzden de mutlaka 3 unsurdan birinden taviz vermek gerekir.

The Blockchain Trilemma: Decentralized, Scalable, and Secure? | by CertiK | CertiK | Medium

Bu yüzden genelde blokzincir ağındaki tıkanıklık sorunları ölçeklenebirlilik sorunundan kaynaklanmaktadır. Blokzincirde ki ölçeklenebirliliğin zayıf olması aynı anda birçok işlem yoğunluğuna dayanamaz ve tıkanıklık gerçekleşir.

Blokzincir ağındaki tıkanıklık sebebiyle kullanıcıların ödedikleri işlem yani(gas fee) ücretlerinde artış olur.Fazla gas fee ödemek istemeyen kullanıcı işlemini erteler ve böylece ağdaki tıkanıklık giderilmeye çalışılır. Ve tıkanıklık gidince fee ücretleri eski haline döner.

Diğer bir husus,ilgili ağdaki sistem tam olarak kullanılmaya başlanmadan uygulamaya geçmeden önce mutlaka test edilir ve üzerinde testnetler uygulanır. Yeterli derecede test edilmeyen blokzincir ileride teknik hatalar sebebiyle tıkanıklıklara sebep olabilmektedir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir