Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.775
% 1.89
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.775
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Bitcoin’de olumlu hava dağılıyor: Endişe kaynağı enflasyon mu?

Investing.com – Bitcoin ve piyasanın geri kalanında dün ABD’de kripto yürütme emrinin imzalanması haberlerini pozitif fiyatlanmasıyla bir yükselişe tanık olduk. Bugün ise son yükseliş hareketinin yerini düzeltmeye bıraktığı görülüyor.

Dün akşam saatlerinde başlayan satış hareketinin ise ABD’de tüketici fiyatlarının artışına devam edeceği tahminleriyle ABD enflasyon verilerinin açıklanmasından önce geldi. Bitcoin fiyatı düşüşe başladığı 42.500 dolar bandından yüzde 8’i bulan değer kaybıyla 39.000 dolara kadar geriledi. Yüksek piyasa değerine sahip altcoinler de kısa vadeli görünümlerini negatife çevirmiş durumda.

Tahminler, ABD tüketici fiyatlarının Şubat ayında da artışına işaret ederken son 40 yılın en hızlı artışı olacağı yönünde şekilleniyor. Enflasyondaki artış eğilimi, kısa vadede riskli varlıkları olumsuz etkilerken Bitcoin’de bu haftaki gelişmelerin fiyatlanmasından sonra gelen düşüş, piyasada genel olarak yükseliş eğiliminde olan enflasyon rakamlarına bağlanıyor. 

Geçtiğimiz yıl ise kripto para sektörünün tanınan isimlerinin Bitcoin fiyatındaki parabolik artışa dem vurarak enflasyondan koruma aracı olduğu anlatısını öne çıkarma çabaları vardı. Ancak son zamanlarda riskli varlık sınıfıyla beraber hareket eden Bitcoin fiyatının tüketici fiyatlarındaki yükseliş eğilimine düşüşle cevap verdiği görülüyor. Öyle ki sık sık altın ile mukayese edilen en büyük kripto varlık, 2022 yılında düşüş eğilimli devam eden performansıyla altının 2022 performansından uzaklaşmaya devam ediyor. 

Ocak ayı başından bu yana Bitcoin (BTC), 46.200 dolar fiyatından bugün 39.000 dolara kadar yüzde 15 oranında değer kaybıyla devam ediyor. Altının ons cinsinden fiyatı ise bugünkü 1.987 dolar seviyesiyle yılbaşından bu yana yüzde 9’a yakın değer artışına sahip.

Rusya – Ukrayna savaşı küresel çapta enflasyon artışını tetikliyor

Diğer yandan Rusya’ya uygulanan yaptırımların bu yıl enflasyonu arttırma olasılığının yüksek olduğu görüşü hakim. Enflasyonun temel faktörlerinden biri olan enerji fiyatlarının Rus petrolüne uygulanan yaptırımlarla artması beklenirken Ukrayna’nın buğday ihracatının kesintiye uğraması diğer önemli bir faktör olarak gıda fiyatlarını artırma riski taşıyor. 

Fiyat artışlarının devam edeceği görüşü hakimken tüketicilerin yatırım anlayışları da bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Özellikle riskli varlıklara olan talebin azalması bu yıl Bitcoin fiyatını da olumsuz etkileyebilir. 

Enflasyon kaynaklı faiz artırımı daha agresif gerçekleşebilir

FED’in faiz artırımına gitmesinde kilit faktör olarak enflasyon artışın olarak görülürken, daha hızlı artan tüketici fiyatları, faiz artışının da daha agresif gerçekleşmesi konusundaki görüşleri artırıyor. 

Bu bağlamda FED’in, iki yıllık aradan sonra önümüzdeki hafta ilk kez faiz artırımına gitmesine kesin gözüyle bakılması, piyasadaki likiditenin azalmasına yol açacağından Bitcoin başta olmak üzere kripto paraların fiyatında da olumsuz bir etki oluşturabilir. 

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir