Kriptolar:
29351
Bitcoin:
$64.015
% 3.45
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.27
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 0.14
Korku & Açgözlülük:
71 / 100
Bitcoin:
$ 64.015
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Bitcoin yatırımcıları yıl sonu sona erecek BTC opsiyonlarına odaklandı

Investing.com – 2021 yılının son gününde 6 milyar dolar değerine yakın yaklaşık 130 bin Bitcoin opsiyon sözleşmesinin sona erecek olması, bu hafta aşağı yönlü devam eden sert satışların bir nedeni olarak görülüyor.

Bitcoin (BTC) fiyatı, hafta başında 51.000 dolar seviyelerinden gelen satışlarla bugün itibarıyla 46.000 dolar bandına kadar geriledi. Yılın ve haftanın son iş gününde büyük miktarda Bitcoin opsiyon sözleşmesinin sona erecek olması, piyasada aşağı yönlü volatilite artışına neden olduğu düşünülürken geçmiş veriler, opsiyonların bitiş tarihlerine yakın zamanlarda ilgili varlıkta oynaklık artışına işaret ediyor.

Oynaklığa neden olan hareket ise yatırımcıların pozisyonlarını korumak için spot ve vadeli piyasalardan gerçekleştirdikleri işlemler olarak biliniyor. Bu yüzden opsiyon vade sonlarına yakın dönemlerde piyasa oynaklığı olağan karşılanıyor.

6 milyar dolar değerindeki Bitcoin opsiyonlarının vadesi 31 Aralık’ta sona eriyor

Analiz firması Glassnode verilerine göre bu hafta Salı ve Çarşamba günü kripto para borsalarında yaklaşık 1,76 milyar dolarlık opsiyon hacmi görüldü. Veriler genelde bu tür opsiyon hacimlerinin haftanın son iş günlerinde geldiğini gösteriyor. Hafta ortasında bu tür bir opsiyon hacminin, 31 Aralık Cuma günü vadesi dolacak olan 6 milyar dolar değerindeki opsiyonlardan önce oluşması dikkat çekiciydi.

Opsiyon sözleşmeleri, yatırımcılara dayanak varlığı belirli bir tarihte veya vade sonundan önce belirli bir fiyattan alma veya satma hakkı veren riskten korunma araçları olarak bilinir. Satış opsiyonları, yatırımcıların fiyat düşüşünden kâr elde etmelerine imkan tanırken alım opsiyonları dayanak varlığın fiyatı arttıkça yatırımcıların kâr elde etmesini sağlar.

Hafta içi görülen yüksek hacimli opsiyon işlemlerinin ise satış opsiyonu olarak gerçekleşmesi, yatırımcıların vade sonuna kadar fiyat düşüşünden kâr elde etme veya mevcut pozisyonlarını koruma amacı taşıdıklarının bir sonucu olarak görülebilir.

Opsiyonların vade sonundan sonra kripto piyasalarında bir toparlanma olur mu?

Geçmiş veriler, Bitcoin fiyatının opsiyonların vade sonundan önce alım opsiyonlarının azami derecede kayıp görmeye başladığı noktaya doğru hareket etme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Kripto araştırma firmaları ise bu dönemdeki maksimum zarar noktasının 48.000 dolar seviyelerinde oluştuğunu öngörüyor. Diğer bir deyişle 48.000 dolar, opsiyon alıcılarının çoğunun vade sonunda zarar edeceği bir kullanım fiyatı olarak ortaya çıkıyor.

Geçmişe dönük veriler, aynı zamanda opsiyon vadelerinin son ermesinden sonra kripto para piyasalarında çoğu zaman bir toparlanma olduğuna işaret ediyor. Yılın son iş gününde vadesi dolacak olan opsiyonların bu seneki en büyük pozisyonlar olmasından dolayı yeni yılın ilk günlerde piyasalarda volatil hareketler görülebilir.

Bitcoin, güne 46.400 dolar seviyesinde başladıktan sonra gün içerisinde 1000 dolarlık artış kaydederek öğleden sonraki işlemlerde 47.400 dolar bandında hareket ediyordu. Son 24 saatlik fiyat hareketi ise binde 67’lik bir düşüşe işaret etmeye devam ediyor. Geçen haftanın fiyatına göre ise BTC/USD’de yüzde 1,7’lik bir düşüş söz konusu.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir