Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$60.948
% 1.14
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 60.948
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Bitcoin, SHIB ve Altcoinler Neden Düşüyor? İşte Sebepler!

Bitcoin yaklaşık 17.749 dolara düştü. Ethereum da yaklaşık 897 dolara düştü. Cumartesi öğleden sonra, kripto pazarındaki satışlar hızlandı. Dünyanın en popüler iki kripto para birimi, her ikisi de sembolik fiyat engellerini aştığı için geçen hafta yüzde 35’ten fazla düştü. Peki, değer kaybının arkasında neler vardı? Yazımızda, derin çöküşün yaşandığı bu hafta yaşanan ve fiyatları etkileyen çeşitli faktörlere yer verdik…

Piyasayı şok eden ilk şey: Celsius

Uzmanlara göre kripto piyasasındaki katliam, kısmen artan enflasyon ve art arda Fed faiz artışları da dahil olmak üzere makroekonomik güçlerin baskısından kaynaklanıyor. Ayı piyasası nedeniyle kripto firmaları, çok sayıda çalışanı işten çıkarmaya başlıyor. Ayrıca sektördeki en popüler isimlerden bazıları ödeme gücü erimeleriyle karşı karşıya. Öncelikle Celsius, “aşırı piyasa koşulları” nedeniyle hesaplar arasındaki tüm para çekme, takas ve transferlerin duraklatıldığını duyurduğunda piyasayı şok etti. Celsius topluluğuna gönderilen bir notta platform, hareketin “likiditeyi ve operasyonları istikrara kavuşturmak” için tasarlandığını da söyledi.

Celsius, yönetim altındaki 12 milyar dolarlık kripto varlıklarını etkin bir şekilde kilitledi. Platformun ödeme gücüyle ilgili endişeleri artırdı. Haber kripto endüstrisinde dalgalandı. Mayıs ayındaki LUNA olaylarını hatırlattı. Coinmuhendisi.com olarak da bildirdiğimiz üzere Celsius, kullanıcılara mevduatlarında yüzde 18,63’e varan getiri sağlamasıyla biliniyordu.

Kripto para şirketleri işgücünü azaltıyor

Yatırımcılar Celsius’un düşüşünü değerlendiriyorlardı ve bu arada başka bir kripto şirketi, kârlarını artırmaya çalışmak için personel kesen şirketlerin büyüyen listesine katıldı. Coinbase, kripto volatilitesi nedeniyle işgücünün yaklaşık beşte birini işten çıkardığını duyurdu. Şirket, işini istikrara kavuşturma umuduyla daha önce harcamaları azaltmış ve hatta iş tekliflerini iptal etmişti

Genel olarak kripto şirketleri, yatırımcılar en riskli varlıklardan dönerek işlem hacimlerini aşağı çekerken maliyetleri düşürmenin yollarını arıyorlar. Crypto.com kısa süre önce, Gemini’ın yaptığı gibi, işgücünün yüzde 10’unu işten çıkaracağını söyledi.

Microstrategy CEO’su konuştu

Öte yandan MicroStrategy CEO’su Michael Saylor, Bitcoin’e 4 milyar dolarlık bahis yapan firmasıyla ilgili endişeleri tartıştı.  MicroStrategy, Bitcoin satın almak için şirket borcunu kullandı. Mart ayında Saylor, Bitcoin’ini teminat olarak kullanarak 205 milyon dolar ödünç aldığında Bitcoin destekli finansmanı normalleştirmeye yönelik bir adım daha atmaya karar verdi. Bitcoin fiyatları bu hafta düştüğü için, yatırımcılar şirketten kredisi için daha fazla teminat koymasının isteneceğinden endişelendi, ancak Saylor korkuların aşırıya kaçtığını söyledi. Marj kredisinin iyi yönetildiğini ekledi. Saylor, aşağıdaki ifadeleri kullandı:

5 milyar dolarlık teminatımız var. 200 milyon dolar borç aldık. Bu yüzden insanlara dışarı çıkıp yüksek kaldıraçlı bir kredi almalarını söylemiyorum. Yaptığım şey, sanırım, öncülük etmek ve Bitcoin destekli finansman endüstrisini normalleştirmek için elimden gelenin en iyisini yapmak.

FED, agresif faiz artışı gerçekleştirdi

Ardından Çarşamba öğleden sonra, Fed 1994’ten bu yana yaptığı en agresif artışta gösterge faiz oranlarını dörtte üç oranında artırdı. Fed, hareketin çok yüksek enflasyonu dizginlemek amacıyla yapıldığını söyledi. Yatırımcılar bir durgunluktan kaçınabileceğimizi umdukları için kripto fiyatları başlangıçta yükseldi, ancak bu ralli kısa sürdü.

Perşembe günü Bitcoin, Wall Street kaynaklı bir düşüş yaşadı

Perşembe günü kırmızıya döndük. Bitcoin, 2020’nin sonundan beri görmediği fiyatlara düştü. Kayıplar, Dow’un 700 puan düştüğü ve bir yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine düştüğü Wall Street’teki bir satışla yakından bağlantılıydı. Görünüşe göre yatırımcılar durgunluk korkularını sarsamıyor. Bazıları kripto para birimlerinin daha riskli varlıklardaki satışlardan kurtulmasının zaman alabileceğini söylüyor.

Espresso Systems kurucu ortağı ve baş strateji sorumlusu Jill Gunter, “Burada uzun bir geri çekilme döneminde olduğumuzu düşünüyorum.” dedi. Gunter, birçok yönden gördüğümüz şeyin “sağlıklı bir arınma” olduğunu söyledi.

İflas korkuları piyasayı sardı

Hafta sonu Bitcoin ve Ethereum hızlı bir şekilde satışlarına devam ederken kripto piyasalarındaki katliam yavaşlama belirtisi göstermiyor. Bu, kripto hedge fonları ve işletmelerin iflas konusunda artan sorularla karşı karşıya kalmasıyla ortaya çıkıyor. Paxos CEO’su ve Kurucu Ortağı Charles Cascarilla, “Şeffaf olmayan kaldıraç nedeniyle finansal istikrarsızlık yaşadık. Tüm bu risklerin nerede biriktiğini anlayamadık.” dedi. Ancak Cascarilla, yatırımcıların hala kaliteli kripto yatırımları aradığını da söylüyor.

Bu sırada, Three Arrows Capital’de yaşanan sorunların da alanı sarstığını belirtmekte fayda var. Three Arrows 2012’de piyasaya sürüldü ve zirvede yönetim altında 10 milyar doların üzerinde varlığa sahip olan kripto alanının en büyük hedge fonlarından biri haline geldi. Bununla birlikte, kripto piyasası 2022’de düşmeye başladığında bir darbe aldı. Şirketin iflasın eşiğinde olduğuna dair söylentiler var.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir