Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.790
% 3.12
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.790
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Bitcoin ETF’sinde büyük gün yarın: Piyasalara etkisi nasıl olacak?

Investing.com – Küresel yatırım şirketi VanEck, Bitcoin Futures ETF ihracının onayından sonra ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonuna (SEC) daha önce başvurduğu spot Bitcoin fiyatına dayalı ETF için onay bekliyordu. Ancak SEC, piyasaların beklediği doğrultuda bir karar verdi ve VanEck spot Bitcoin ETF’si son karar gününden önce ret kararı verdi. 

Bu karar, beklenti dahilinde olduğu için Bitcoin fiyatı için volatilite oluşturabilecek bu karar hafta sonu olumsuz olarak fiyatlanmadı. BTC/USD, hafta sonu işlemlerinde alıcı ağırlıklı hareket ederek haftayı 65.000 dolar bandına pozitif olarak kapattı. 

VanEck şimdi piyasaya XBTF sembolüyle bir Bitcoin Strategy ETF’si piyasaya sürecek. Chicago merkezli CBOE borsasının duyurusuna göre ETF için ticaret 16 Kasım Salı günü başlayacak. 

VanEck Bitcoin Futures ETF bu haftaya piyasaya çıkıyor

VanEck tarafından yönetilecek olan Bitcoin vadeli işlemlerine dayalı ETF ürünü Ekim ayının son günlerinden SEC tarafından onaylanmıştı ve şimdi Bitcoin ETF, CBOE borsasında boy göstermeye hazır. 

CBOE tarafından yapılan açıklamanın devamında  XBTF’nin sabah seansı açılışında yeni bir açık artırmayla başlayacağı ve ardından endeks verilerinin dağıtılacağı bilgisi paylaşıldı.

Bu hafta işlemlere başlaması planlanan VanEck Bitcoin Futures ETF, temelde Bitcoin vadeli işlem fiyatlarını izleyen ve dolaylı yoldan Bitcoin’e yatırım yapılmasına imkan tanıyan bir ürün olarak ön plana çıkıyor. Bu tür ürünler özellikle kurumsal yatırımcılara Bitcoin’e düzenlenmiş bir borsada yatırım yapma imkanı tanıması açısından son derece kritik öneme sahip finansal varlıklar olarak son bir ay içerisinde oldukça ses getirdi. 

Bilindiği gibi SEC, yıllarca ABD piyasaları için Bitcoin’e dayalı bir ETF için onay vermedi. ProShares, bu konuda ilk onayı alan şirket olduktan sonra ise beklentinin gerçekleşmesi geçen ay Bitcoin fiyatını da olumlu etkiledi ve Bitcoin 20 Ekim günü Nisan zirve fiyatı üzerine yükselerek yeni bir tüm zamanların en yüksek değerini görmüştü. 

Ekim ayında onay alan ProShares Bitcoin Strategy ETF’si New York Menkul Kıymetler Borsası’nda (NYSE) işlem görmeye başlamıştı ve kısa sürede 1 milyar dolardan fazla sermayeye ulaşarak ETF tarihinde önemli bir dönüm noktasına ulaşmıştı. 

Proshares onayının ardından piyasa Valkyrie Investments’ın Bitcoin Futures ETF onayını da gördü ve kripto varlığa dayalı ETF ise geçtiğimiz günlerde Nasdaq borsasında işlem görmeye başladı. VanEck ETF ürününün ticarete başlamasıyla birlikte NSYE, Nasdaq gibi önemli ABD borsalarının ardından CBOE borsasında bir Bitcoin Futures ETF ticareti görülmüş olacak. 

VanEck Bitcoin ETF’si Bitcoin fiyatını nasıl etkileyebilir?

Geçen ay ilk ETF onayı olmasından dolayı ProShares’in finansal ürünü büyük bir ses getirmiş ve rekorlara imza atarak Bitcoin fiyatını olumlu yönde etkilemiştir. Bazı piyasa yorumcuları, en büyük etkinin spot ETF’nin onay alması durumunda gerçekleşebileceği konusunda hem fikirken VanEck Bitcoin Strategy ETF’sinin de ticarete başlaması, ProShares’e yakın bir etki oluşturabilir. 

Diğer yandan Ekim ayında onay almasına karşın piyasaya çıkışı geciken ETF ürünü için yetkililer bir açıklamada bulunmasa da bu gecikmenin spot Bitcoin ETF kararının beklenmesinden dolayı olabileceği yapılan yorumlar arasında. Şimdi VanEck, tüm tecrübesiyle ve dikkatiyle yeni Bitcoin Futures ETF ürününe odaklanacak olup, bunun Bitcoin fiyatı üzerine nasıl bir etki yapacağı piyasa tarafından dikkatle izlenecek.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir