Kriptolar:
28704
Bitcoin:
$70.933
% 2.35
BTC Dominasyonu:
%52.1
% 0.01
Piyasa Değeri:
$2.60 T
% 1.32
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 70.933
BTC Dominasyonu:
% 52.1
Piyasa Değeri:
$2.60 T

Bitcoin 14 Yaşında! Herşey Nasıl Başladı ?

Bitcoin

Bitcoin Genesis Günü (3 Ocak 2009)

Bitcoin bugün “Bitcoin Genesis Günü” yıl dönümü ile birlikte 14. yaşına girdi. Bundan tam 14 yıl önce ilk bloğu oluşturulan Bitcoin, ileride piyasa değeri 2 trilyon doları bulacak kripto para piyasasının önünü de açmış oldu.

Bitcoin 3 Ocak 2009 yılında ortaya çıkmış ve “Genesis Bloğu” olarak bilinen ilk blok Satoshi Nakamoto tarafından bulunmuştu. Ödülü  50 BTC olan Genesis Bloğu’nu Bitcoin madenciliğinin en kazançlı blok ödüllerinden biri olarak ta düşünebilirsiniz.

Bitcoin

Satoshi Nakamoto’ya ait olan blok ödüllerinin bulunduğu adresin  içinde bulunan varlıkların kasıtlı sebeplerle harcanamayacağı bazı uzmanlar tarafından düşünülse bile bu adresin, birkaç ödemeye konu olduğunu görebiliriz. Şubat 2021 tarihinden bu yana geneli birkaç cent’ten oluşan milyonlarca işlemin toplamı olarak adrese 721 bin dolar değerinde 18,37 BTC gönderilmiştir. Bu transferlerin Satoshi Nakamoto’ya bir minnet gösterme yolu olarak gönderildiği tahmin ediliyor. Satoshi Nakamoto, yaklaşık 18,3 milyar dolar değerinde 1,1 milyon BTC’e sahip olsa da on-chain verilerine göre yalnızca 50 dolarlık harcama yaptı.

Bitcoin’de İlk İşlem Gerçekleşti

İlk Bitcoin işlemi ise ağın faaliyete geçmesinden yaklaşık 1 hafta sonra yapıldı. İlk Bitcoin işlemi Satosthi Nakamoto’dan Hal Finney’e yapılan tranfer olması  Hal Finney’in Satoshi Nakamoto olduğunu düşündürdü.

80 Milyon Dolarlık Pizza

Bitcoin’in piyasa değeri başlangıçta büyük ölçüde alıcı ve verici arasında belirleniyor ortak bir piyasa değeri bulunamıyordu. Laszlo Hanyecz’in 41 dolar değerinde iki pizza için 10.000 BTC ödediği 2010 Mayıs ayında bir Bitcoin’in değeri 0,04 dolar olarak baz alındı. Bitcoin’in o günden bu yana %41,7 milyon değer kazandı. Laszlo ise yıllar sonra bir pizzaya yaklaşık 83,5 milyon dolar ödeyerek dünyanın en pahalı pizzasını yiyen adam ünvanı ile tarihe geçti.

Bitcoin

Şansölye Bankalar Zor durumda ve Bitcoin Aranan Kan

Bitcoin’in Whıtepaper yani teknik metni yayınlandığında Kasım 2008’di ve  küresel ekonomi büyük bir durgunluğun ortasındaydı. Dünya ekonomisi o yılı, bankaların birer birer çöktüğü yıl olarak hafızasına kaydetti. Satoshi Nakamoto, bu duruma atıfta bulunmak için Genesis Bloğu’nun zaman parametresine The Times gazetesinin manşetine atıfta bulunan şu mesajı ekledi:

The Times 03/Ocak/2009

Şansölye, bankalar için ikinci kurtarma paketinin eşiğinde.

Bu mesaj aynı zamanda Satoshi Nakamoto tarafından Bitcoin’in orijinal kodunun 1616. satırına da saklandı. Bu mesajlar daha sonrasında topluluk tarafından Nakamoto’nun Bitcoin’i,adaletsiz parasal genişlemeler, yolsuzluk gibi itibari para birimlerinin karşılaştığı zorlukları aşabilmesi için tasarladığını düşündürdü.

Bir Milyon Dolar Hedefi

Öte yandan Satoshi Nakamoto kaynak kodlarındA dolar sistemindeki “cent’e” atıfta bulunulan ve bir Bitcoin’in 1/100.000.000’ine denk gelen satoshi birimine de yer verdi ve bu birim nedeniyle topluluk, Satoshi Nakamoto’nun bir Bitcoin’in 1 milyon dolar değerine ulaşacağına inandığını düşünmektedir.

 

Bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamı için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir