Kriptolar:
29240
Bitcoin:
$61.428
% 2.95
BTC Dominasyonu:
%53.8
% 0.41
Piyasa Değeri:
$2.23 T
% 2.73
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 61.428
BTC Dominasyonu:
% 53.8
Piyasa Değeri:
$2.23 T

BIST 50’de iki hisse dışında açığa satışta yukarı adım kuralı kaldırıldı

Investing.com – Borsa İstanbul tarafından bugün Kamuyu Aydınlatma Platformuna yapılan açıklamada BIST 50 endeksinde yer alan paylarda açığa satışta uygulanan yukarı adım kuralının 5 Ekim tarihinden itibaren iki hisse dışında uygulanmayacağı duyuruldu.

Borsa İstanbul, 14 Eylül tarihli açıklamasında BIST 50 endeksine dahil hisselerde normalde yapılabilen açığa satış işlemlerine yukarı adım kuralı getirildiğini duyurmuştu. Bu uygulama 4 Ekim tarihine kadar devam etti.

Güncel açıklamada ise yukarı adım kuralının 5 Ekim 2022 tarihinden itibaren İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (ISGYO) ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (IS:TSKB) payları dışında kaldırıldığını duyurdu. Buna göre ISGYO ve TSKB paylarında ikinci bir duyuruya kadar açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralı uygulanmaya devam edecek.

Yukarı adım kuralı nedir?

Bu uygulama, açığa satış işlemi yapılabilen paylarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilmesi kuralıdır. Ancak, açığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir önceki fiyattan daha yüksek olması hâlinde açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyat düzeyinden de yapılabilir.

ISGYO ve TSKB hisselerinde son durum

ISGYO, 16 Eylül’den 30 Eylül tarihine kadar taban serisine devam ederken fiyatı, bu süre zarfında 18.97 TL’den 6 TL’ye kadar %68 değer kaybetti. Bu hafta ise ISGYO’nun fiyatının 6 TL bandında yatay kaldığı görüldü. 

TSKB hissesi de Eylül ikinci yarısında taban fiyatlardan işlemlere görerek bu sürede 7 TL’den 2,34 TL’ye kadar %66 değer kaybetti. 28 Eylül tarihi itibarıyla düşüş trendinin yavaşladığı görülen TSKB hissesinde dip fiyattan %11 toparlanarak dün günü 2,6 TL’den kapattı.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir