Kriptolar:
29435
Bitcoin:
$63.043
% 2.02
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.02
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 63.043
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.36 T

Binance’nin “rezerv kanıtı” şirketle ilgili soru işaretlerini artırdı

FTX’in iflasının ardından, işlem hacmi açısından dünyanın en büyük kripto para borsası platformu olan Binance’nin patronu Changpeng Zhao (CZ), “rezerv kanıtı” fikrini ortaya atarak borsa platformlarını mali durumları konusunda güven vermek için rezervlerinin ayrıntılarını açıklamaya çağırdı.

Ardından Binance, rezervlerinin denetlenmemiş bazı ayrıntılarını açıklamıştı – Mazars tarafından hazırlanıp CZ platformunun Sam Bankman-Fried ile aynı yolu izlemeyeceğinin kanıtı olarak 7 Aralık’ta bağımsız bir rapor sunuldu.

Mazars’ın, Binance’nin Bitcoin rezervlerine ilişkin raporunda gri alanlar var

Wall Street Journal tarafından görüşülen uzmanlara göre bu rapor sadece güven verici unsurlar içermiyor. Binance’nin mali durumu ile ilgili olumsuz bulgular olarak nitelendirilebilecek hususları da gündeme getiriyor.

Mazars raporu özellikle, iç kontrollerin kalitesi ve Binance sistemlerinin marj kredisi kapsamının bir parçası olarak varlıkları tasfiye etmek için kullandığı yöntemle ilgili bilgi eksikliği nedeniyle eleştirildi.

WSJ kaynakları ayrıca Binance’nin kurumsal yapısı hakkındaki bilgi eksikliğinden duydukları endişeyi de dile getirdi. Özellikle Binance’nin Baş Strateji Sorumlusu Patrick Hillmann’ın, şirketin yaklaşık iki yıldır yeniden yapılanmanın ortasında olduğunu savunarak ana şirketin adını veremediği bildirildi.

Gazetenin görüştüğü uzmanlar ayrıca Binance’nin rezerv kanıtlarının, kullanıcılara krediler veya marj hesapları yoluyla ödünç verilen varlıklar hariç olmak üzere müşteri fonlarının %97 oranında güvence altına alındığını gösterdiğinden şikayet etti. Yani Binance’nin savunduğu, rezervlerin müşteri varlıklarına bire bir oranı karşılanmadı.

Binance’nin müşteri fonları, hesaplama yöntemine bağlı olarak %97 ya da %101 oranında garanti altındadır

Buna karşılık Mazars, “Müşterilere marj yoluyla kullandırılan Kapsam İçi Varlıklar ve Kapsam Dışı Varlıklar tarafından aşırı teminatlandırılan kredilerin dahil edilmesiyle, Binance’nin %101 oranında teminatlandırıldığını tespit ettik.” dedi.

Mazars raporunda özellikle; 597.602 Bitcoin bakiye içeren “Müşteri Yükümlülük Bakiyesi Raporu”, 582.486 Bitcoin’lik bilanço ve %97,4’lük bir müşteri varlık teminatını temsil eden “Varlık Bakiyesi Raporu” olmak üzere üç rakam sunuldu.

Üçüncü rakam olan “Net Yükümlülük Bakiyesi (müşterilere ödünç verilen Kapsam İçi Varlıklar hariç)”, yaklaşık 21.860 farkla 575.742 Bitcoin olan bir yükümlülük rakamı göstermektedir. Ve bu temelde yapılan hesaplama gerçekten de Binance’nin müşteri fonlarının %101 oranında rezervlerle desteklendiğini söylüyor.

Binance sözcüsü Jessica Jung, 21.860 Bitcoin’lik farkın “Binance kredi programı aracılığıyla müşterilere verilen BTC kredilerinden oluştuğunu” ve “söz konusu kredilerin teminatının BTC olarak değil, diğer para birimlerinde olduğunu” söyledi.

Bu düzeltmenin nedenlerinin, Mazars raporunun yalnızca Bitcoin’e odaklanarak diğer tüm kripto para birimlerini kasıtlı olarak dışlamasıyla ilgili olabileceğini unutmayın.

Ancak Binance, önümüzdeki haftalarda platformunda bulunan diğer kripto para birimleri ve ilgili rezervler hakkında bilgi yayımlamaya başlayacağını belirtti.

Dolayısıyla şirketin mali gücünün tam ve gerçekçi bir resmini elde etmek için biraz daha beklememiz gerekecek.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir