Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.694
% 1.52
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.694
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Bitcoin’de Büyük Düşüşe Sebep Olan Binance ve FTX Savaşı Başlangıcı ve Son Gelişmeler

Bitcoin'de Büyük Düşüşe Sebep Olan Binance ve FTX Savaşı Nasıl Başladı?

Bitcoin’de Büyük Düşüşe Sebep Olan Binance ve FTX Savaşı Nasıl Başladı?

İşte son 3 gün de Kripto dünyasını derinden sarsan ve Bitcoin dahil tüm kripto birimlerinde yüksek oranda düşüşe sebep olan Binance ve FTX savaşında yaşananlar.

Bitcoin ve tüm kripto piyasasında büyük düşüşe neden olan Binance ve FTX Savaşının başlangıcı hafta başında Binance CEO’su  Changpeng Zhao’nun attığı tweet serisiyle başladı.

Binance CEO’su CZ, attığı tweet serisinde Binance’ın elinde geçen yıl yaşanan FTX sermayesinde ki çıkışın ardından yaklaşık 2,1 milyar dolar değerinde BUSD ve FTT bulunduğu ve elindeki FTT varlıklarını bir kaç aylık süreç içerisinde satmak için harekete geçtiğini ifade etti.

CZ’nin aldığı bu kararın arkasında ise FTX kurucusu Sam Bankman-Fried’in diğer şirketi olan Alameda Research’ün mali durum raporları olduğu düşünülüyor. Söz konusu raporda, Alameda Research şirketin toplam varlığının  14,6 milyar dolar olduğu ve bu rakamın büyük çoğunluğunun FTT token olduğu bildirilmiş, şirketin 30 Haziran itibariyle 5,8 milyar dolarlık FTT tokenine sahip olduğu da ortaya çıkmıştı.

Binance CEO’su CZ’nin açıklamalarından sonra gözler Alameda Research’e çevrilmişti. Şirketin CEO’su Caroline, Twitter üzerinden CZ’ye çok geçmeden yanıt verdi.

FTT satışlarınızdaki piyasa etkisini en aza indirmek istiyorsanız, Alameda bugün hepsini sizden 22 dolardan seve seve satın alacaktır!

İkili arasında tartışmalar sürerken FTT  token tartışmalardan nasibini almış ve büyük volatil hareketlilik göstermişti. En merak edilen şey ise FTX CEO’su Sam Bankman-Fried’in yaşananlar ile ilgili ne söyleyeceğiydi. FTX CEO’su Sam Bankman-Fried attığı bir tweet ile şunu söyledi;

Bir rakibimiz, asılsız söylentilerle bizimle uğraşıyor. FTX, tüm müşteri varlıklarını kapsayacak kadar yeterlidir. Tüm para çekme işlemlerini gerçekleştiriyoruz ve gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Müşterilerin fonlarıyla asla yatırım yapmayız. 1 milyar dolar fazla nakit varlığı içeren GAAP denetimine sahibiz. Müşteri varlıklarını koruma konusunda uzun bir geçmişimiz var ve bu bugün de geçerliliğini koruyor.

Fakat attığı tweeti daha sonra sildi.

Binance ve FTX Savaşı’ında Şüphesiz piyasaları geren en büyük açıklama  Binance ‘CEO’su CZ’den geldi. CZ attığı bir tweet ile FTX ve Lunanın birbirine benzediğini ve lobicilere karşı tutumlarının net olduğunu söyledi. Aynı saatlerde ise   bilinmeyen cüzdanlardan Binance borsasına yaklaşık 500 milyon dolar civarında FTT transferi gözlemlenmişti.

Yaşanan Savaşa ByBit de Dahil Oldu

FTX token (FTT) krizi devam ederken Alameda Research elinde tuttuğu varlıkların satışına başlamıştı. Şirketin yaptığı satışlarda  Bybit borsasının yerel token’ı olan BIT satışı yaptığı fark edildi. Yapılan bu işleme tepki gösteren ByBit 24 saat içinde bu işleme dair mantıklı bir açıklama gelmezse ellerindeki 3362315 adet FTT’yi satacağını belirtmiş, Alameda CEO’su Caroline Ellison ise Bybit CEO’suna hitap ederek satışların kendilerine ait olmadığını ifade etmişti.

Yapılan bu açıklamalar piyasaları oldukça germiş Bitcoin dahil çoğu kripto birimde düşüşlere neden olmuştu. Kripto yatırımcıları ve topluluğu yaşanan düşüşler için CZ’yi suçlamış, CZ piyasalardaki gerginliği düşürmek için yapıcı açıklamalarda bulunmuştu.

Komik memler, medya ve bazı insanlar bunu bir “kavga” olarak nitelendirmeye çalıştı. Hayal kırıklığına uğrattığım için üzgünüm ama enerjimi savaşarak değil inşa ederek harcıyorum. Bugün günümü işimize ve topluluğumuza harcadım. Başkalarının da aynısını yapmasını öneririm. İnşa etmeye geri dönün.

Binance FTX’i Satın alıyor.

Yaşanan tüm bu gelişmeler, 8 Kasım 2022 günü piyasalarda büyük oranda düşüşe sebep oldu. Bitcoin 20.800 bandından 19.300 bandına, FTT ise 20 dolar bandından 15 dolarlara kadar gerilemişti. Gün içerisinde FTX borsasında işlemler durdurulmuş tüm kripto topluluğu adeta kara bir gün yaşamaktaydı. Tüm Bu sürecin ardından ise iki taraf anlaşmaya vardığını ve Binance’ın, FTX’i bünyesine katacağını duyurdu.

Bitcoin’de Büyük Çöküş

Bu haber piyasalarda yükselişle neden olsa da ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) Binance ve FTX Savaşı sürecini incelemeye almasını duyurması ile Bitcoin ve tüm kripto para birimlerinde çok büyük oranda düşüş yaşandı. Bitcoin akşam saatlerinde uzun bir sürenin ardından tekrar 17 bin sevilerine FTT  ise sürecin başında 25 dolar seviyesinden 3 dolar seviyesine kadar düştü.

Güncel Piyasa Verileri;

Coin Muhendisi olarak Binance ve FTX Savaşı ve detaylarını içeren videomuz youtube  kanalımızda mevcut. Kanalımızı ziyaret ederek detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Anlık haberleri ,duyuruları ve analizleri telegramyoutube ve twitter kanallarımızı takip ederek öğrenebilirsiniz.

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

  1. Pingback: Alameda Research’ün Kripto Varlıkları Neler? – COİN MÜHENDİSİ

  2. Pingback: Kripto Piyasalarında Son Durum? Dün Neler Yaşandı? – COİN MÜHENDİSİ

  3. Pingback: FTX Eski Ceo’su Sam Bankman-Fried Çöküşün Sebeplerini Anlattı! – COİN MÜHENDİSİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir