Kriptolar:
28704
Bitcoin:
$70.765
% 0.28
BTC Dominasyonu:
%52.1
% 0.01
Piyasa Değeri:
$2.60 T
% 1.32
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 70.765
BTC Dominasyonu:
% 52.1
Piyasa Değeri:
$2.60 T

Biden yönetiminin yolsuzlukla mücadele stratejisinde kripto para detayı

Investing.com – Biden yönetiminin dün yayımladığı yolsuzlukla mücadele için strateji raporunda kripto varlıklarla ilgili detaylar dikkat çekti.

Türünün ilk örneği olarak görülen ABD Yolsuzlukla Mücadele Stratejisi, hükümetin yolsuzlukla mücadele politikasının detaylarını ortaya koydu. Yolsuzluğun 5 ana başlık altında ele alındığı raporda yolsuzlukla ilişkili olan dijital varlık kullanımının üzerinde durulduğu bölüm dikkat çekti. Raporun kripto paralarla ilgili olan kısmında ABD Adalet Bakanlığına bağlı olarak yeni kurulan Ulusal Kripto Para Uygulama Ekibi’nin kripto para endüstrine odaklanacağı belirtiliyor.

Kripto varlık kullanımındaki artış dikkat çekiyor

Yolsuzlukla Mücadele Stratejisi raporunda dijital teknoloji gelişiminin nakit yerine dijital varlık kullanımını kolaylaştırıldığına vurgu yapılırken bu varlıkların aynı zamanda fidye yazılımlar, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı, dolandırıcılık, yolsuzluk ve yaptırımlardan kaçınma gibi pek çok yasa dışı faaliyete de konu olduğu belirtildi.

Kripto paraların kullanıldığı tüm bu yasa dışı faaliyetlerle mücadele etmek için kurulan görev gücü; kripto para borsaları, Blockchain işlemlerinin izlerini silebilen platformlara odaklanacak olup kara para aklama faaliyetleri için kurulan altyapıları tespit etmek için mücadele edecek.

Yıl sonuna doğru yayımlanan bu rapor, Biden yönetiminin kripto endüstrisinden gelebilecek riskler konusunda ne kadar ciddi olduğunu vurgulaması açısından önemli bir doküman olarak geliyor.

ABD şirketlerine yönelik fidye yazılımları büyük yankı uyandırmıştı

Bunun yanında 2021 yılı boyunca ABD hükümeti, kripto para endüstrisiyle ilgili yasa dışı faaliyetlere oldukça fazla zaman ayırdı. Kurulan görev gücüyle ana amaçları, yasa dışı faaliyetlerde kripto varlık kullanımını engellemek olurken bu yılki büyük çaplı fidye yazılım saldırısı bu niyetlerini ortaya koyma da etkili oldu. 

2021 yılında ülkede görülen JBS ve Colonial Pipeline fidye yazılım saldırıları oldukça ses getirmişti. Bu olay üzerine ABD Adalet Bakanlığı bu tür fidye yazılımlarını en üst düzeyde tehlike statüsü olarak değerlendireceklerini açıklamıştı.

Yaptırımlardan kaçınan ülkeler konusu uluslararası risk olarak görülüyor

ABD’nin kripto varlıkların kötüye kullanımıyla ilgili endişeleri ülke içi gelişmelerle sınırlı kalmıyor. Ayrıca bu yıl üzerinde durulan farklı bir endişe konusu ise yaptırımlardan kaçınarak uluslararası finansal istikrarı tehdit ettikleri iddia edilen ülkeler oldu. ABD yönetimi, yaptırım uyguladıkları İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerin kripto varlıkları kullanarak ABD yaptırım politikalarını baltaladıklarını düşünüyor.

ABD Hazine Bakanlığı da bu yılın ilk aylarında kötü niyetli aktörler arasında kripto varlık kullanımında meydana gelen artışından kaynaklı endişelerini paylaşmıştı. Bakanlık, bazı kurum ve ülkelerin doların rezerv para niteliğini azaltmaya yönelik faaliyetlere devam ettiklerini belirtmişti.

ABD hükümeti tarafından yayımlanan Yolsuzlukla Mücadele Stratejisi raporunun, bir durum tespit niteliği özelliğinde olduğu görülürken alınacak önlemlere karşı somut adımlardan bahsedilmedi. Raporda kripto para endüstrisiyle ilgili verilen mesaj ise riskli faaliyetlerin izlenmeye devam edileceği yönündeydi.

ABD yetkili kurumları, 2021 yılı boyunca kripto para endüstrisi odaklı raporlar yayımlamaya devam etti. 2022 yılında ise bu raporların sonuçlarına göre çeşitli hamleler yapabilirler.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir