Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.438
% 0.22
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.438
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Asya gündeminde Japonya’nın büyümesi ve Çin Merkez Bankası öne çıktı

SADİ KAYMAZ/BLOOMBERG HT ASYA TEMSİLCİSİ

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Delta dalgasından çıktığı dördüncü çeyrekte umduğu kadar yükseğe sıçrayamadı.

Japonya’da dördüncü çeyrek büyümesi yıllıklandırılmış bazda yüzde 5,4’le beklentilerin altında kaldı. Ekonomistler bir önceki çeyrekte daralan ekonominin yüzde 6 veya ona yakın büyümeyle sıçrama yapmasını bekliyordu.

Delta varyantı sebebiyle yürürlüğe konan olağanüstü önlemlerin kaldırılmasının ardından yüzde 11’den fazla genişleyen tüketici harcamaları büyümede ana itici güç olurken, yatırım ve ihracat katkıları görece zayıf kaldı.

Japon ekonomisinin 2021 yılı büyümesi ise yüzde 1.7 oldu. Yaşlanma ve yavaş büyüme sorunlarıyla yüz yüze bulunan Japonlar yine de 4.93 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasıla yaratmayı başardı.

Çin Merkez Bankası fonlama maliyetlerini düşürmedi

Çin Merkez Bankası (PBOC) faiz indirimin devamında aceleci davranmadı ve piyasaların merakla gözlediği banka fonlama maliyetlerini düşürmedi.

Geçtiğimiz ay faiz indirimine giden PBOC’nin kredi genişlemesindeki canlanmadan şimdilik memnun olduğu tahmin ediliyor. Buna karşın analistler özellikle iç talepteki yavaşlama eğilimine dikkat çekerek, faiz indirimlerinin önümüzdeki aylarda sürme ihtimaline kuvvetle muhtemel gözüyle bakıyor. Bloomberg Economics ikinci ve üçüncü çeyreklerde 10’ar baz puan daha indirim tahmin ediyor.

Fed ve diğer merkez bankalarının faiz artırım kervanı oluşturmakta olduğu dönemde, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin atmaya başladığı parasal gevşeme adımları yatırımcıların bu sene takip edeceği ana temalar arasında yer alacak.

Çin’de otomotiv pazarında gerileme

Dünyanın en büyük oto pazarında satışlar geçen ay yıllık bazda yüzde 4,4 azalarak 2.09 milyona geriledi.

Diğer taraftan oto satışlarındaki düşüş serisi böylelikle 8 aya yükseldi. Zayıf iç talebe işaret eden düşüş serisi, Kovid vakaları dolayısıyla Tianjin, Xian gibi sanayi kentlerinde alınan sıkı önlemlerin yol açtığı üretim aksamalarından da etkilendi.

Genel satışlardaki yavaşlamaya karşın Çin’de elektrikli araç satışları canlılığını koruyor. Ocak ayında satılan 347 bin araç geçen seneninkinin en az iki katı.

Demirde dikkat çeken düşüş

Asya’da demir cevheri vadelileri sabah saatlerinde çakıldı. Çin’de devlet planlama teşkilatı fonksiyonu gören NDRC’nin cevher tüccarlarını toplantıya çağırdığı haberleriyle tetiklenen satışlar Singapur’da yüzde 10’u buldu. Geçen hafta 157 dolara kadar tırmanan demir cevheri kontratları bu sabah itibarıyla 136 doların altına indi. Haberle birlikte Çin’deki HRC çelik vadelileri de yüzde 3’e yakın düşüşe geçti.

Çinli yetkililer bir haftadan bu yana fiyatların yüksekliği ve spekülasyona karşı sözlü uyarılarda bulunuyordu.

Şekerde fiyatlar gevşedi

Şeker fiyatları arz iyimserliğiyle son altı ayın en düşük seviyelerine çekildi, diğer tarım emtialarının aksine sene başından beri düşüş yüzde 5’i aştı. Ham şeker kontratları New York’ta dün gece 18 centin altında el değiştirdi.

İyimserlikte baş rol Güney Asyalı üreticilere ait, Hindistan başta olmak üzere Tayland ve Pakistan’da bereket bekleniyor. Petrol fiyatlarındaki yükselişin yarattığı ethanol cazibesine rağmen gerçekleşen düşüşler gıda fiyatlarının zirveye tırmandığı dönemde kritik önem taşıyor.

Bu arada buğday ve mısır kontratları Ukrayna kaygılarıyla dün de günü yükselişle kapattı.

Dünyanın en büyük nikel üreticisinde kısa pozisyon endişesi

Dünyanın en büyük nikel üreticisi Tsingshan’ın patronu yükselen fiyatlar dolayısıyla soğuk terler döküyor olabilir.

Vadeli piyasalarda aldığı büyük pozisyonlar sebebiyle Çin’de ‘Big Shot’ lakabıyla tanınan Xiang Guangda’nın fiziki üretimini hedge etmek amacıyla açtığı yüklü kısa pozisyonlar bu kez başına dert açabilir. Zira nikel vadelilerinde sene başından beri hızlanan yükseliş yüzde 25’i buldu ve gizemli bir alıcı LME stoklarının en az yarısını kapsayan varantları elinde toplamış durumda bulunuyor.

Emtia çevrelerinde riskinin ağırlığı bilinmese de, Çinli patronun olası bir köşeye sıkıştırmaya karşı uzun pozisyonlarını ne kadar süre elinde tutabileceği merakla izleniyor.

Elon Musk, batarya maliyetlerinin düşürülebilmesi için nikel arzının artırılması gerektiğini sık sık dile getiriyor. Bu bağlamda elektrikli araçlar için hayati önem taşıyan kritik metalin bir kaç oyuncunun kontrolüyle hareket etmesi özellikle otomotiv şirketleri ve yatırımcılarını endişelendiriyor olmalı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir