Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.288
% 0.85
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.288
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

ApeCoin Nedir ve Arkasında Kim Var?

Bu haftanın başlarında, Bored Ape Yacht Club NFT koleksiyonunun üyelerinin kendi kripto para birimi ApeCoin’i (APE) çıkaracakları duyuruldu. Peki ApeCoin nedir? Merak eden Coinmühendisi.com okuyucuları için hazırladık.

ApeCoin nedir?

ApeCoin, Ethereum Blockchain’de ‘kendin yap’ kripto para biriminin özel bir çeşidi olan bir ERC-20 tokeni. Geçen yıl yükselişe geçen Ethereum tabanlı sosyal token’lerin çoğu bu çerçeve kullanılarak oluşturuldu. Non Fungible Token’lerden (NFT) farklı olarak, Bitcoin (BTC) ile olduğu gibi ‘değiştirilebilir’ olmaları amaçlandı. Herhangi bir ApeCoin’in tam olarak diğer ApeCoin’lere eşit değerde ve bunlar merkezi olmayan borsa olarak bilinen, kripto para birimleri için bir tür dijital trade merkezleri üzerinden özgürce alınıp satılabilinir.

Hemen hemen her büyük merkezi kripto borsası, lansmandan hemen sonra token’i listeledi. Coinbase (COIN) gibi büyük oyuncuların meşhur titiz doğası göz önüne alındığında, bu başlı başına bir başarıydı. Sadece bir günlük işlemden sonra, ApeCoin yaklaşık 2 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaştı. Bir APE şu anda yaklaşık 14 dolar değerinde ve toplam token arzı bir milyar ile sınırlandırıldı (hepsi şu anda dolaşımda değil).

ApeCoin nedir ve arkasında kim var?

ApeCoin web sitesine ve beraberindeki basın materyallerine göre, ApeCoin, tüm APE sahiplerinin üye olduğu yeni bir yönetim organı olan ApeCoin DAO tarafından başlatıldı. Bu organ, token sahiplerinin daha sonra oy kullanabilecekleri topluluktan gelen teklifleri alıyor. Ayrıca, günlük DAO yönetimi, teklif yönetimi ve ‘DAO topluluğunun fikirlerinin gerçeğe dönüşmesi için ihtiyaç duydukları desteğe sahip olmasını sağlayan diğer görevleri’ yürütecek ve ApeCoin DAO’nun yasal desteği olan Ape Foundation adlı ayrı bir kuruluş da var.

Bir Ape Foundation alt komitesi, belirli teklifleri denetleyecek olan ApeCoin DAO’nun ‘kurulu’ olarak da hizmet verecek. İlk kurul beş yüksek profilli kripto yatırımcısından oluşuyor: Reddit kurucu ortağı Alexis Ohanian; kripto borsası FTX’in girişim kolunu yöneten Amy Wu; Sound Ventures’tan Maaria Bajwa; Animoca Brands’tan Yat Siu; ve Horizen Laboratuarlarından Dean Steinbeck. Her yönetim kurulu üyesinin altı aylık bir görev süresi bulunuyor ve ApeCoin web sitesi, DAO üyelerinin gelecekteki üyelere oy verebileceklerine söz veriyor.

ApeCoin protokolüne ek olarak, ApeCoin DAO, Ape Foundation ve ApeCoin DAO panosu var. Ancak ApeCoin, Bored Ape yatırımcıları topluluğu tarafından geliştirilmedi. Bu maymun galaksisinin merkezinde bir kara delik var. Bu şeyi gerçekte kim bir araya getirdi?

Bored Ape Yacht Club’ın arkasındaki ana şirket, Delaware’de kayıtlı geleneksel bir kurumsal varlık olan Yuga Labs. Yuga Labs ayrıca Bored Ape Yacht Club’ı çevreleyen tüm büyük projelerden ve satın almalardan da sorumlu. Bored Ape IP ile herhangi bir şey yapmak istiyorsanız, Yuga Labs’tan geçmeniz gerekiyor. Yuga Labs CEO’su Nicole Muniz yaptığı açıklamada, “Yuga Labs, topluluğa yeni fikirler ve enerji getiren ürün ve deneyimlerin kurucuları olmaya devam edecek” dedi.

Yuga Labs, ApeCoin DAO hazinesine özel bire bir NFT hediye etti ve değerini Bored Ape koleksiyonunun sağlığına bağlayan ‘tüm yeni ürünler ve hizmetler için birincil token olarak ApeCoin’i benimsemeyi’ planlıyor. Bununla birlikte Yuga Labs, ApeCoin’den sorumlu olmadığı konusunda ısrar ediyor.

Dağıtım ve ücretsiz para

ApeCoin’in dağıtım modeli, acente sorununu daha da karmaşık hale getiriyor. Toplam ApeCoin’lerin %62’si, token sahipleri ve DAO hazinesi için ayrılıyor. ApeCoin’in varlığının ilk 90 günü boyunca, Bored Ape Yacht Club ve onun iki yan koleksiyonu olan Mutant Ape Yacht Club ve Bored Ape Kennel Club’dan NFT’lerin bir kombinasyonuna sahip olan herkes, belirli bir miktarda APE talep edebiliyor.

APE’nin ayrı bir değeri olduğu ve halihazırda büyük borsalarda işlem gördüğü için, bu kripto paraları talep etmek biraz ücretsiz para talep etmeye benziyor. Sahip olduğunuz her Bored Ape için 10.094 APE hakkınız var. Bu, bugünün fiyatlarıyla yaklaşık 150.000 dolar, yani kendinize başka bir Bored Ape almak için ihtiyacınız olanın yaklaşık yarısı. Şimdiye kadar, NFT sahipleri tarafından yaklaşık 110 milyon APE tokeni talep edildi.

ApeCoin’in diğer %38’i “ilk katkıda bulunanlar” ve ayrıca (gerçek hayattaki) orman primatları için koruma çabalarını destekleyen Jane Goodall Legacy Vakfı için ayrıldı. Tüm bu paralar ilk 12 ay boyunca ‘kilitleniyor’, bu nedenle sahipleri parayı çekemiyor. Yine Yuga Labs, ApeCoin için sıfır sorumluluk iddia ediyor. Sadece karın önemli bir kısmını alıyor.

Yasal Bir problem var mı?

ApeCoin DAO’nun Yuga Labs’tan tamamen bağımsız olduğu fikrine dayanıyor. Yuga Labs, Bored Ape sahipleri için bir ödül olarak açıkça bir token yayınladıysa, Bored Ape’in bir tür yatırım olduğu ve dolayısıyla menkul kıymetler düzenlemelerine tabi olduğu iddia edilebilir.

ApeCoin, görünüşte Yuga Labs’tan değil de sadece ApeCoin DAO’dan geldiğinden, makul bir inkar edilebilirlik imkanı var. Tokenler, bir şirkete ve kurucularına kendi yatırımlarını pompalamaktan ziyade bir şirkete ve kurucularına tahsis eden bağımsız bir varlık.

Tabii ki, geleneksel şirketler bunu her zaman hisse senetlerinin halka arzı yoluyla yapıyorlar. Aradaki fark, ApeCoin teklifinin esasen düzenlenmemiş olması. Çünkü ABD’de Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu hala NFT’leri denetlemiyor.

Tamam ama ApeCoin nedir, ne işe yarar?

Şu anda, ApeCoin çoğunlukla DAO için bir spekülasyon ürünü olarak ve “yönetim” için işe yarıyor. Ancak Yuga Labs’ın token için büyük amaçları var. Animoca Brands tarafından geliştirilen Benji Bananas adlı bir mobil oyun, ApeCoin’i bir tür oyun içi para birimi olarak benimsiyor. 25 ApeCoin karşılığında, oyun içinde ‘özel tokenler’ kazanmanızı sağlayan bir Benji Bananas Üyelik Kartı satın alınabiliyor. Bu tokenler daha sonra ApeCoins ile değiştirilebiliyor.

Muhtemelen bu, ApeCoin tarafından desteklenen bütün bir ekosistemin yalnızca başlangıcı. Yuga Labs, tüm yeni projeler için fiili para birimi olarak APE’yi kullanmayı planlıyor. Bu da yasal unsurun bir parçası. Çünkü tokenlerle spekülasyonun ötesinde ne kadar çok şey yapabilirseniz, SEC’den kaçma şansınız o kadar iyi olur.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir