Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$64.957
% 1.04
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.957
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

Altın Varlıklarına İlişkin Tebliğ Yayımlandı! İşte Maddeleri

2021 yılının özellikle son aylarının Türkiye’deki altın ve dolar yatırımcıları için çalkantılı geçmesinin ardından devlet, kur korumalı mevduat sistemine geçileceğini açıkladı. Bu konuya yönelik maddeler bugün açıklandı. İşte detaylar…

Altın varlıklarına ilişkin esaslar yayınlandı

Kur korumalı mevduat sistemi aracılığıyla vatandaşların elinde tuttuğu altınların dolaşıma girmesinin amaçlandığı sistem için Merkez Bankası tebliği yayınlandı. Tebliğe göre yetkili rafinerilerle anlaşması olan bankalar nezdinde altın hesabı bulunan vatandaşlar, fiziki altınlarını, “gram cinsinden has altın miktarını tespit etmek üzere yetkili kuyumcuya veya bankaya teslim edecek”. Ardından altınlar, yetkili rafineriye transfer edilerek işlenecek. Bunun ardından altın hesabı olanların talep edilmesi durumunda, hesaptaki has altın bakiyesi dönüşüm fiyatı üzerinden TL’ye çevrilerek 3, 6 ve 1 yıl vadeli hesaplara veya katılım hesabına dönüştürülecek.

Dönüştürülen altınlar, bankaların dönüşüm fiyatı üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na (TCMB) satılacak. Bankanın mevduat hesaplarına uygulayacağı faiz oranı, TCMB’nin belirlediği faiz oranının altında olmayacak. TCMB, bankanın mevduat hesabına uygulayacağı minimum faiz oranını belirleyebilirken bu hesaplara vade sonunda yenilenme olanağı verilecek. Hesapların yenilenmesine ilişkin detaylar da TCMB tarafınca belirlenecek.

Vade dolumundan önce çekim yapılırsa, fiyat farkı ödenmeyecek

Tebliğe göre mevduat ve katılma hesaplarının vadenin sonundaki fiyatının dönüşüm fiyatından yüksek olması durumunda fiyat farkı Merkez Bankasınca hesap sahibine ödenecek. Bu ödeme işlemi, ilgili bankaya aktarılarak yapılacak. Vadeden önce çekim yapılırsa TCMB, fiyat farkına ilişkin ödeme yapmayacak. İşlenmiş ve hurda altın karşılığının TL’ye dönüştürülmesi suretiyle açılan hesaplar da getiriden yararlanabilecek.

Bu sırada, sistemde işlem yapacak olan akredite kuyumcular ve rafinerilere, TCMB’nin belirleyeceği maddeler çerçevesinde komisyon ödenebilecek. Ayrıca, yayınlananlara göre, bazı vatandaşların mevcut olan altın hesaplarının, talep edilmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden TL’ye çevrilmesine olanak tanınıyor. coinmuhendisi.com olarak da bildirdiğimiz üzere bu önlemler, altının gram fiyatının 1.000 lirayı, doların ise 18 lirayı gördüğü 2021’in Aralık ayının son haftalarının ardından gündeme gelmişti.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir