Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$64.193
% 0.47
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.193
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

Altın, şahin Fed ve kâr realizasyonu nedeniyle 2,5 ayın zirvesinden düştü

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Fed’in bazı üyelerinden gelen yorumların, bankanın enflasyona karşı agresif davranmaya devam edeceğini göstermesiyle altın fiyatları, Pazartesi günü 2,5 ayın en yüksek seviyesinden gerilerken bakır fiyatları ufak bir düşüş yaşadı.

ABD’nin Ekim ayı enflasyon verilerinin, beklenenden düşük çıkmasının ardından külçe fiyatları, son 30 ayın en iyi haftasını geçirerek Fed’in önümüzdeki aylarda şahin tutumunu yumuşatacağı ve artan faiz oranlarının, metal piyasaları üzerindeki baskısını azaltacağı yönündeki umutları artırdı.

Fed’in Aralık ayında 50 baz puanlık bir faiz artırımına gideceğine dair beklentiler, bu verinin ardından önemli ölçüde artarken piyasalar daha küçük bir artırım ihtimalini yaklaşık %81 olarak fiyatlandırdı.

Ancak Fed Başkanı Christopher Waller, Pazar günü yaptığı açıklamada bankanın daha yavaş bir artırım temposu düşünmesine rağmen bunun, enflasyonla mücadelesinde yumuşama olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Ekim ayı enflasyon verisi beklenenden daha ılımlı olsa da Fed’in yıllık %2’lik hedefinin hâlâ epey üzerinde. Bu durum bankanın, enflasyonun azaldığına dair net işaretler görene kadar faizleri artırmaya devam edeceğini gösteriyor. Yüksek faiz oranlarının yakın vadede metal piyasaları üzerinde baskı yaratması bekleniyor.

Spot altın %0,4 düşüşle 1.764,24 dolara inerken altın vadeli işlemleri de benzer bir düşüşle 1.766,95 dolara geriledi. Dolar değer kaybederken her iki enstrüman da geçtiğimiz hafta 90 doların üzerinde artış gösterdi.

Ancak sarı metal, bu yıl dolar karşısında hâlâ düşüşte ve fiyatlar yıllık 2.000 doların üzerindeki zirvelerinden önemli ölçüde geriye düşmüş durumda. Metal güvenli liman statüsünü kaybetti ve artan faiz oranlarının, getirisi olmayan varlıkları elde tutmanın maliyetini artırması nedeniyle bu yıl enflasyondan korunma konusunda da büyük ölçüde başarısız oldu.

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, yatırımcıların geçen haftaki büyük rallideki kârlarını toplamasıyla yaklaşık beş ayın en yüksek seviyesinden geriledi.

Bakır vadeli işlemleri, son iki haftada %12’nin üzerinde yükseldikten sonra %0,1 düşüşle 3,9322 dolara indi. Kırmızı metale yönelik hissiyat, dünyanın en büyük ithalatçısı olan Çin’in COVID-19 tedbirlerinden bazılarını ilk kez yumuşatmasıyla büyük ölçüde arttı.

Piyasalar şimdi Çin’in, 2023 yılında bakır talebini artırması beklenen yeniden açılma potansiyelini fiyatlandırıyor. Majör üreticiler Şili ve Peru’daki aksaklıklar nedeniyle kırmızı metal arzının da önümüzdeki aylarda daralması bekleniyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir