Kriptolar:
29351
Bitcoin:
$66.540
% 0.36
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.27
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 0.14
Korku & Açgözlülük:
71 / 100
Bitcoin:
$ 66.540
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Altın Fiyatları İçin Gelecek Hafta Bu Tarihlere ve Verilere Dikkat!

Haftaya kötü bir başlangıç ​​yaptıktan sonra altın, Çarşamba günü önemli bir direnç bölgesinin üzerine çıkarak, etkileyici kazançlar elde etti ve Perşembe günü yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesi olan 1.850 dolara ulaştı. Piyasa analisti Eren Sengezer, sarı metalin bu seviyeden konsolidasyon moduna geçerek, haftalık kazançlarının bir kısmını geri verdiğini, ancak üst üste ikinci haftayı pozitif bölgede kapattığını belirtiyor. Eren Sengezer’in piyasadaki gelişmeler eşliğinde değerlendirmelerini ve altın fiyatları teknik analizini coinmuhendisi.com okuyucuları için hazırladık.

Geçen hafta piyasada hangi gelişmeler yaşandı?

ABD Merkez Bankası’nın Mart ayında 50 baz puanlık faiz artırımına gideceği yönündeki piyasa dedikoduları, haftanın ilk yarısında hacimsel olarak arttı ve ABD Hazine tahvil faizlerini destekledi. Gösterge 10 yıllık ABD T-tahvil faizi %5’ten fazla arttı ve Çarşamba günü erken saatlerde %1,9 ile iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Altın fiyatları ise, Salı günkü kapanış seviyesinden yaklaşık %2 yükseldi ve Perşembe günü geç saatlerde 1.849 dolar ile 22 Kasım’dan bu yana en güçlü seviyesine ulaştı.

Fed Başkanı Christopher Waller, 15 Ocak Cumartesi günü Fed’in karartma döneminin başlamasından hemen önce Mart ayında 50 baz puanlık bir artıştan yana olmayacağını söyledi. Yine de bu yorum, yatırımcıların bunun bir seçenek olarak masada olduğu yönünde spekülasyon yapmasına neden oldu.

Ek olarak, milyarder yatırımcı Bill Ackman, Fed’in güvenilirliğini geri kazanmak için 50 baz puanlık bir artışa gitmesi gerektiğini savundu. Son olarak, Bloomberg Economics ABD Baş Ekonomisti Anna Wong, kurum içi Fed reaksiyon fonksiyonu modelinin Mart ayında 50 baz puanlık bir faiz artışının garanti edildiğini gösterdiğini söyledi. Analist şu değerlendirmeyi yapıyor:

Haftanın ikinci yarısında finans piyasalarında güvenli liman akımları hakim olmaya başladı ve ABD tahvil faizlerinde görülen keskin gerileme altın rallisini ateşledi.

Gelecek hafta altın fiyatları için önemli olan gündemler

Çarşamba günü, Fed politika faiz kararını açıklayacak ve iki günlük toplantısının ardından Para Politikası Tablosunu yayımlayacak. Analist güvercin ve şahin senaryoları ve sonuçlarını şu şekilde öngörüyor.

Güvercin senaryo: Fed, politika sıkılaştırma konusunda sabırlı kalacağını öne sürerek güvercin bir ton benimsiyor. ABD T-tahvil faizleri, politika görünümünde böyle bir değişiklik üzerine keskin bir şekilde düşebilir ve alına destek sağlayabilir. FOMC Başkanı Jerome Powell’ın, yatırımcıları Mart ayından sonra faiz oranlarını yükseltmek için acele etmeyeceklerine ikna etmek için işgücü piyasası ve büyüme görünümüyle ilgili yenilenen endişelerini dile getirmesi gerekecek. CME Group’un FedWatch Aracına göre, Fed’in Mart ayında politika faizini değiştirmeme olasılığı sadece %10.

Şahin senaryo: Başkan Jerome Powell, Mart ayında 50 baz puanlık bir artış olasılığı hakkındaki soruları kesinlikle yanıtlamak zorunda kalacak. Jerome Powell böyle bir seçeneği tartıştıklarını açıklarsa, ABD T-tahvil faizleri daha da yükselebilir ve altını güneye dönmeye zorlayabilir. Ayrıca, tapering miktarının artırılması kararı da dolar için yukarı yönlü bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Bunlarla birlikte analist, en olası gördüğü senaryoyu şu şekilde açıklıyor:

En olası senaryo, Fed’in politika ayarlarını değiştirmemesi ve politika yapıcıların ekonomik gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceklerini yinelemesidir. Bu durumda Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan Cuma günkü Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi verileri önemli bir piyasa tepkisini tetikleyebilir.

Kasım ayından bu yana Fed, istihdam üzerinde enflasyon kontrolüne öncelik vereceğini ve beklenenden daha güçlü bir PCE enflasyon okumasının yatırımcıların agresif bir şahin politika yolunu yeniden fiyatlandırmaya başlamasına neden olabileceğini açıkça belirtti. Ayrıca, gelecek haftanın ABD ekonomik raporu, ABD Ekonomik Analiz Bürosu’nun dördüncü çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) büyümesine ilişkin ilk tahminini de içerecek. Yıllıklandırılmış GSYİH’nın üçüncü çeyrekteki %2,3’ten %5,8’e yükselmesi bekleniyor. Analist şu değerlendirmeyi yapıyor:

Ekonomik aktivitede böyle bir toparlanma, doların gücünü korumasına yardımcı olurken, Fed bir güvercin mesajı vermekten kaçınsa bile tam tersi para birimi üzerinde baskı oluşturabilir.

Altın fiyatları teknik görünümü ve altın duygu anketi

Piyasa analisti Eren Sengezer’e göre altın fiyatları, haftanın başlarında 200 günlük SMA’ya düştü, ancak bu seviyenin üzerinde tutmakta zorlanmadı, bu da satıcıların kenarda kaldıklarını gösteriyor. Analist, boğa eğiliminin, günlük grafikte 50’nin üzerinde rahatça oturan Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi tarafından onaylandığını belirtiyor ve şu seviyelere dikkat çekiyor:

Statik direnç 1.850 dolarda oluşmuş gibi görünüyor. altının bu seviyenin üzerine çıkması ve bunu destek olarak kullanmaya başlaması durumunda 1.870 dolar alanını hedefleyebilir. İdeal olarak, bu harekete, güvercin Fed tonunda 10 yıllık ABD T-tahvil faizlerindeki bir düşüş daha eşlik edebilir.

Analist, Flip tarafında, 1.830 doların ilk destek olarak hizalandığını ve bu seviyenin altında bir günlük kapanışın, 1.815 dolara doğru genişletilmiş bir düzeltme için kapıyı açabileceğini ifade ediyor ve şu seviyelere işaret ediyor:

Altın fiyatları, yükselen trend çizgisinin 200 günlük SMA ile buluştuğu 1.805/1.800 dolar alanının altına düşmediği sürece, yakın vadeli görünümün yükselişini sürdürmesi muhtemel.

Bu haftaki hareketin ardından, FXStreet Tahmin Anketinde boğa eğilimi görülüyor. Bir haftalık ve bir aylık görüntülemeler için ortalama tahminler sırasıyla 1.850 dolar ve 1.870 dolar.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir