Kriptolar:
29386
Bitcoin:
$63.496
% 4.29
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.19
Piyasa Değeri:
$2.37 T
% 3.03
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 63.496
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.37 T

Altın Fiyatları Haftaya Bu Gelişmeler ve Verilerle Fiyatlanacak!

Altın, artan ABD Hazine tahvil faizlerine rağmen dirençli kalmayı başardı ve art arda ikinci haftayı pozitif bölgede kapattı. Piyasa analisti Eren Sengezer’e göre, bu haftaki hareket, değerli metalin enflasyondan korunma statüsünü geri kazanabileceğini gösteriyor. Ayrıca analist, altın fiyatları teknik görünümünün, alıcıların muhtemelen sürücü koltuğunda kalacağını gösterdiğini belirtiyor.

Geçen hafta piyasalarda ne oldu?

Rusya-Ukrayna askeri çatışmasına ilişkin korkuların azalması, hafta başında risk akışlarının finansal piyasalara hakim olmasına izin verdi. Etkileyici Ocak ayı istihdam raporunun ardından önceki haftayı olumlu bir notla kapatan dolar, talep bulmakta zorlandı ve altın fiyatları Pazartesi günü 1.820 doların üzerine çıktı. Analist, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Üst düzey makroekonomik veri yayınlarının yokluğunda, iyimser piyasa havası Salı ve Çarşamba günlerine de taşınarak altının ABD’den gelen yüksek beklentili enflasyon verileri öncesinde yükselmeye devam etmesine yardımcı oldu.

coinmuhendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere Perşembe günü, ABD Ekonomik Analiz Bürosu, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) Aralık ayındaki %7’den yıllık bazda %7,5 ile 1982’den bu yana en yüksek seviyesine çıktığını bildirdi. ABD Hazine tahvil faizleri bu haberler üzerine yükselerek, 10 yıllık ABD T-tahvil faizi Temmuz 2019’dan bu yana ilk kez %2’nin üzerine çıktı. Altın fiyatları, 1.841 dolar olarak belirlediği çok-haftalık zirveden geriledi.

Sıcak enflasyon verilerinin yanı sıra, St Louis Fed Başkanı James Bullard’ın şahin yorumları dolara ek bir destek sağladı. Bullard, Mart ayında 50 baz puanlık faiz artırımına desteğini dile getiren ilk FOMC üyesi oldu ve ayrıca Fed’in Temmuz ayına kadar politika faizini 100 baz puan artırdığını görmek istediğini kaydetti. Ayrı bir notta, Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, faiz görünümüne ilişkin daha temkinli bir ton benimsedi. Thomas Barkin, şunları ifade etti:

Şu anda 50 baz puanlık bir artırım yapmak için çok büyük bir ihtiyaç olduğuna ikna olmam gerekiyor. Faiz oranlarını artırmaya başladıktan kısa bir süre sonra, bilançoda önemli bir küçülmenin de zamanı geldi.

CME Group’un FedWatch Aracı Cuma günü erken saatlerde piyasaların Mart ayında çift doz artış için %90 olasılıkla fiyatlandığını gösterdi, bu oran sadece bir hafta önce %33’tü. Günün ikinci yarısında, birkaç haber kaynağı Fed politika yapıcılarının James Bullard’ın açıklamalarına katılmadığını ve Mart ayında 50 baz puanlık faiz artışı olasılığının %65’e düştüğünü bildirdi.

Gelecek haftanın gündeminde neler olacak?

Çarşamba günü, ABD Perakende Satış verileri açıklanacak. Piyasalar, Aralık ayındaki %1,9’luk hayal kırıklığı yaratan düşüşün ardından Ocak ayında Perakende Satışların aylık bazda %1,7 artmasını bekliyor. Bununla birlikte analiste göre, piyasa tepkisinin, Fed’in Ocak ayı politika toplantısının tutanaklarını yayınlamasını bekleyen yatırımcılarla sessiz kalması muhtemel.

Piyasa katılımcıları, Fed’in yayınında bilanço indiriminin zamanlaması hakkında yeni ipuçları arayacaklar. Analist, politika yapıcıların enflasyon görünümüne ilişkin yorumlarının doların değerlemesini de etkileyebileceğini hatırlatıyor ve gelişmelerin etkisini şu şekilde yorumluyor:

Piyasaların agresif bir politika sıkılaştırmasında fiyatlanmaya devam etmesi durumunda DXY, yükseliş ivmesi yakalayabilir ve altının rallisini sürdürmesini zorlaştırabilir. Altın çekişini kaybetse bile, bu haftaki hareket sarı metalin kayıplarının sınırlı kalacağını gösterdi.

Bu arada yatırımcılar Fed yetkililerinden gelen yorumları yakından takip edecek ve Mart ayında 50 baz puanlık bir faiz artışının onaylanmasını bekleyecek. Analiste göre, 10 yıllık ABD T-tahvil faizlerindeki bir diğer artış, altın boğalarının kenarda kalmasına neden olabilir. Öte yandan analist, faizlerdeki bir düzeltmenin, altında daha fazla kazanç için kapıyı açabileceğini belirtiyor.

Altın fiyatları teknik görünümü ve altın duygu anketi

Piyasa analisti Eren Sengezer, altının teknik görünümünün, bu haftaki hareketin ardından boğa eğiliminin değişmediğini gösterdiğini söylüyor. Analist, 50 günlük SMA’nın, 200 günlük SMA’nın üzerine çıktığını ve günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi’nin (RSI) rahatlıkla 50’nin üzerinde durduğunu belirtiyor. Analist, şu teknik seviyelere dikkat çekiyor:

Altın fiyatları haftanın başında 1.830 doların üzerinde bir günlük kapanış yaptığında Perşembe günü güneye dönmeden önce 1.840 dolara tırmandı. 1.850 doları hedeflemek için altının destek olarak 1.830 doları kullanmaya başlaması ve 1.840 dolarda oluşmuş gibi görünen ara direnci temizlemesi gerekiyor. Aşağı yönde, 1.820 dolar ilk destek seviyesi olarak hizalanıyor. Bu seviyenin altında bir günlük kapanış, 1.810 dolara doğru ek kayıplar için kapıyı açabilir.

FXStreet Forecast Anketi, yatırımcıların altının kısa vadede yükselmeye devam etmesini beklediklerini ve bir haftalık görünümde ortalama hedefin 1.835 dolar olduğunu gösteriyor. Ankete göre bir aylık görünüm, uzmanların altın için bir sonraki yön tahmini için eşit olarak ayrıldığı karışık bir tablo çiziyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir