Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.053
% 1.01
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.053
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Altın 1.750 dolar civarında işlem görürken bakır fiyatları sakin seyrediyor

Yazar – Ambar Warrick 

Investing.com – Altın fiyatları Pazartesi gününe pek hareketli başlamadı ancak piyasalar önümüzdeki aylarda ABD para politikasının izleyeceği yol konusunda daha fazla netlik ararken bakır fiyatları Çin’deki COVID-19 dalgasının talebi azaltabileceği fikrine yol açmasından dolayı canlanamadı.

Perşembe günü paylaşılacak olan Fed toplantı tutanakları, merkez bankasının faizleri artırma konusunda nasıl bir yol izlemeyi planladığına dair daha fazla fikir verecektir.

Enflasyonun son aylarda beklenenden daha fazla gerilemesinin ardından piyasalar, Aralık ayında nispeten daha küçük bir faiz artışı olasılığı ile fiyatlanırken Fed üyelerinden gelen son yorumlar, faizlerin beklenenden daha uzun süre artırılmaya devam edebileceğine işaret ediyor.

Bu görünüm dolar ve Hazine getirileri için olumlu olurken muhtemelen metal piyasaları üzerinde baskı yaratacak. Dolar, son dönemdeki kayıplarının ardından dibi gördü ve Pazartesi günü %0,1 artışla 107 seviyesine yükseldi.

Spot altın %0,1 artışla 1.752,81 dolara yükselirken altın 1.754,90 dolara çıktı. Her iki enstrüman da geçen hafta Fed üyelerinin, daha yüksek faiz oranları konusunda uyarıda bulunmasının ardından yaklaşık %2 değer kaybetti.

Fed’in büyük faiz artırımları; artan getirilerin, altın gibi getirisi olmayan varlıkların cazibesini azaltması nedeniyle bu yıl metal piyasaları üzerinde ağır bir baskı oluşturdu.

Metal piyasaları bu ayın başlarında sıkılaştırma politikasında yumuşama işaretleriyle yükselirken ABD’de enflasyonun hâlâ Fed’in yıllık %2 olan hedefinin oldukça üzerinde seyretmesi nedeniyle önümüzdeki aylarda da baskı altında kalması bekleniyor.

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, Çin’e ilişkin endişelerle geçen hafta sert kayıplar yaşadıktan sonra Pazartesi günü pek hareket göstermedi.

Bakır vadeli işlemleri geçen hafta %7,2 düştükten sonra – Ağustos sonundan bu yana en kötü haftası – 3,6405 dolar civarında seyretti.

Çin, son yedi ayın en kötü COVID-19 dalgasıyla boğuşurken daha fazla bölgeyi karantina altına aldı. Ülke ekonomisindeki büyüme, bir dizi yıkıcı karantina uygulaması ile sonuçlanan katı COVID-19 politikası altında bu yıl büyük ölçüde yavaşladı.

Bu durum ülkenin emtiaya olan iştahını azalttı.

Küresel resesyon korkularının artması da arzın daraldığına dair işaretlere rağmen bakırın görünümünü olumsuz etkiledi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir