Kriptolar:
29386
Bitcoin:
$64.250
% 3.28
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.19
Piyasa Değeri:
$2.37 T
% 3.03
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.250
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.37 T

ADA Coin Nedir? ADA Coin Yorum ve Geleceği 2022

Bu rehberimizde, Cardano (ADA) nedir, Cardano (ADA) ne işe yarar gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz

Cardano Nedir?

Cardano, merkezi olmayan uygulamalar için dağıtılmış bir hesaplama platformu ve ekosistemdir. Platformun resmi web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Platform, mevcut Blockchain sistemlerinin bilinen tüm problemlerini, en önemlisi ölçeklenebilirlik, birlikte çalışabilirlik ve esnekliği çözme niyetiyle oluşturulmuştur. Bilimsel bir yaklaşıma odaklanan ve hakemli akademik araştırmaya dayanan zeminde inşa edilmiştir.

Cardano, kusursuz ve güvenli varlık transferi, gelişmiş akıllı sözleşme işlevselliği ve çok karmaşık DApp’leri bile barındırma ve çalıştırma yeteneğini sağlamayı amaçlamaktadır.

Cardano’nun bazı benzersiz hedefleri şunlardır:

  • Muhasebe ve hesaplamanın farklı katmanlara ayrılması
  • Hakemli araştırma
  • Aynı defterdeki birden fazla varlığın hesaba katılması gerektiğini kabul etmek
  • Düzenleyiciler için Bitcoin’den bazı temel prensiplerden ödün vermeden ticaretle etkileşimde bulunacak sağlıklı bir orta zemin bulma
  • Düzenleyici kurumlarla tam uyum

Cardano proof-of-stake konsensus mekanizması kullanıyor. Kendi pos algoritmalarını geliştirdiler ve bu pos algoritmasına Ouroboros adını verdiler. Cardano’nun kaynak kodu Haskell’de yazılmıştır ve tamamen açık kaynak kodlu ve patentsizdir.

Geliştiricilerinin, gelecekteki yükseltmeler (güncellemeler) için tamamen yeni ve esnek bir şey inşa etmeye çalıştıklarından ve düzenleyici kurumlar ile ağlarını düzenleyici gereksinimlere uygun hale getirmek için sürekli diyalog halinde oldukları için benzer projelerden çok farklıdır.

Cardano Blockchain’in token’ının adı ilk bilgisayar programcısı olarak tanınan 19. yüzyıl matematikçisi Ada Lovelace’den alınmış ve ADA olarak belirlenmiştir. Uzun vadede Cardano Blockchain’i birden fazla token’a ev sahipliği yapabilir.

Kurucuları ve Tarihi

Cardano, Charles Hoskinson’ın projesidir. Hoskinson, Ethereum ve Bitshares’in kurucu ortağıydı Ethereum projesini daha fazla geliştirme anlaşmazlığından dolayı bıraktı ve IOHK şirketini Jeremy Wood ile birlikte kurdu. Bu şirket aktif yazılım geliştirmesi yapıyor ve Cardano ekosistemini geliştiren ve yöneten üç organizasyondan biri.

Diğeri ise, düzenleyici otoritelerle destek ve çalışmayı amaçlayan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Cardano Vakfı’dır.

Son olarak, en azından Cardano’nun Blockchain ekosistemine ticari girişimleri ve iş entegrasyonunu kuluçkaya yatıran Emurgo’dır.

Cardanos token satışı neredeyse iki yıl sürdü ve 01 Ocak 2017’de yaklaşık 63 milyon dolarlık bir fon sağlandı.

Cardano ana ağı 29 Eylül 2017 Cuma günü faaliyete geçti.

Cardano Madenciliği Yapılabilir mi?

Hayır, Cardano’nun mekanizması kanıt (Proof of stake) niteliğindedir. Platformdaki token’lar madencilik yapılarak çıkarılamaz.

Proof of Stake (Teminat Kanıtı)

Bir kripto para birimi için teminat kanıtını (Proof of stake) kullanmak hararetle tartışılan bir tasarım seçeneğidir, ancak güvenli oylama sağlamak için bir mekanizma eklediği, ölçeklendirme kapasitesi daha fazla olduğu ve daha egzotik teşvik programlarına izin verdiği için, Cardano bunu benimsemeye karar vermiştir.

Cardano’nun teminat kanıtı protokolü Ouroboros olarak adlandırılmakta ve Edinburgh Üniversitesi’nden Profesör Aggelos Kiayias liderliğindeki beş akademik kurumdan son derece yetenekli bir kriptograf ekibi tarafından tasarlanmıştır. Titiz bir kriptografik model kullanarak oluşturulmuş bu protokol güvenli olmanın ötesinde getirdiği temel yenilik, birçok protokolün bileşiminin işlevselliği artırmasına izin veren modüler ve esnek bir tasarımdır.

Bu modülerlik, yetkilendirme, yan zincirler, abone olunabilen kontrol noktaları, hafif istemciler için daha iyi veri yapıları, farklı rasgele sayı oluşturma biçimleri ve hatta farklı senkronizasyon varsayımları gibi özelliklere izin verir. Bir ağ, binlerce kullanıcıya ve hatta milyarlarca kullanıcıya sahip olmaktan geliştikçe, mutabakat algoritmasının gereksinimleri de değişecektir. Bu nedenle, bu değişikliklere uyum sağlamak için yeterli esnekliğe sahip olmak ve dolayısıyla bir kripto para biriminin kalbini geleceğe hazır hale getirmek çok önemlidir.

Cardano’yu Diğer Kripto Paralardan Ayıran Nedir?

Cardano tamamen finanse edilen bir gelişim ekibine sahip ve gönüllü çalışmaya dayanmamaktadır. Ve en önemlisi proje bilimsel bir yaklaşımla inşa edilmiş ilk kripto para projesidir.

Ayrıca, yazılım mimarileri benzersizdir, Cardano farklı katmanlarda muhasebe ve hesaplamayı birbirinden ayırır. Bu katmanlı mimari aynı zamanda ölçeklenebilirliğe de sahiptir. Örneğin, Cardano “herkesin tüm verilere ihtiyacı olmadığını” düşünüyor. Bu yaklaşım, verimliliği, hızı ve işlem verimini artırıyor.

Pozoloji algoritmaları Ouroboros’un Uluslararası Kriptografi Konferansı’nda kriptografi topluluğu tarafından hakemli olarak değerlendirilip kabul edilen ilk model olduğu iddia ediliyor.

Ouroboros protokolü, bir sonraki blok üreticisinin rasgele bir paydaş havuzundan seçildiği zincir tabanlı bir PoS protokolüdür. Bir blok üreticisi olarak seçilme olasılığı sahip olduğu token sayısının büyüklüğüne orantılı olarak artar. Ayrıca, ADA sahipleri protokol değişikliklerinde oy kullanma hakkına sahiptir.

Neden Cardano?

Cardano, 2015 yılında ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkma amacı ise kripto para birimlerinin tasarlanma ve geliştirilme şeklini değiştirme çabasıdır. Belirli bir yenilik kümesinin ötesinde genel odak noktası, kullanıcılarının ihtiyaçlarını ve entegrasyon arayan diğer sistemleri daha iyi açıklayan daha dengeli ve sürdürülebilir bir ekosistem sağlamaktır.

Pek çok açık kaynak projesinin ruhuna uygun olarak, Cardano kapsamlı bir yol haritasıyla veya hatta yetkili bir teknik incelemeyle başlamadı. Daha ziyade, bir tasarım ilkeleri, mühendislik en iyi uygulamaları ve keşif yolları koleksiyonunu benimsedi.

Cardano’nun önemli özellikleri şu şekilde maddelenebilir:

  • Muhasebe ve hesaplamanın farklı katmanlara ayrılması
  • Oldukça modüler işlevsel kodda çekirdek bileşenlerin uygulanması
  • Hakemli araştırmalarla rekabet etmeyi amaçlayan bir gruba sahiptir. Bu grupta akademisyenler ve geliştiriciler yer alır
  • Disiplinler arası ekipler yoğun bir biçimde kullanım sağlayabilir
  • İnceleme sırasında keşfedilen sorunları düzeltmek için teknik incelemeler, uygulama ve yeni araştırma arasında hızlı yineleme
  • Ağı yok etmeden sonradan konuşlandırılan sistemleri yükseltme becerisini geliştirme
  • Merkezi olmayan bir finansman mekanizması geliştirerek gelecekteki kullanımları hedefler
  • Makul ve güvenli bir kullanıcı deneyimi ile mobil cihazlarda çalışabilmeleri için kripto para birimlerinin tasarımını iyileştirmeye yönelik uzun vadeli bir bakış
  • Paydaşları kripto para birimlerinin işlemlerine ve bakımına yaklaştırmak
  • Aynı defterde birden fazla varlığı hesaba katma ihtiyacını kabul etme
  • Mantıklı özellikleri benimseyerek yaklaşık 1.000 altcoin’den bir şeyler öğrenme çabası
  • Eski sistemlerin ihtiyaçlarına uyum sağlamak için çabalar
  • Ticaretin sosyal unsurlarını keşfetme imkanı sunma
  • Düzenleyicilerin Bitcoin’den miras kalan bazı temel ilkelerden ödün vermeden ticaretle etkileşime girmesi için sağlıklı bir orta yol bulma

Cardano’yı (ADA) Nereden ve Nasıl Satın Alabilirim?

ADA’yı Türk Lirası ile almak için Türkiye’nin en büyük kripto para borsası Paribu‘yu kullanabilirsiniz.

Cardano Nasıl Satın Alınır” başlıklı rehberimizle 4 adımda Cardano nasıl satın alabileceğinizi görebilirsiniz.

Cardano’nun Gelecek Planları

Cardano’nun ana platformunu geliştirmenin yanı sıra iddialı planları var. Platforma yan zincirleri, sanal bir makineyi, Cardano banka kartı ve insan dostu adresleri entegre etmeyi amaçlıyorlar.

Projenin geniş bir kapsamı var ve oldukça iddialı. Tüm bunların başarılıp başarılmadığını zaman gösterecek.

Değerlendirmemiz

Cardano, teknolojik bakış açısından heyecan verici bir proje. Çok iyi düşünülmüş ve fütüristik bir yaklaşıma sahip. Bununla birlikte, eğer pos-algoritmaları tamamen güvenli olduklarını ispatlarsa bu büyük bir haber olacak.

Proof-of-stake iyi araştırılmış ve işin kanıtı olarak test edilmiş değil. Cardano çok iddialı projelerini gerçekleştirebilirse, akıllı sözleşme ve veri ekosistemi alanında liderlerden biri olacağından şüphem yok.

Şimdilik, Cardano yetkili bir ekip olduklarını ve bu ekibin şimdiye kadar ortaya koyduğu şeyin etkileyici olduğunu gösterdi. Yatırımcıların bakış açısına göre, projenin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi beklentisiyle, maksimum arzın nispeten yüksek ve piyasa değeri de oldukça yüksek olduğu düşünülmelidir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir