Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$64.293
% 0.34
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.293
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

AB Merkez Bankası’ndan Kripto Para Uyarısı ve Yasa Hazırlığı!

AB Merkez Bankası (ECB), piyasanın daha karmaşık hale geldiği ve ana akım finansla bağlantılı hale geldiği konusunda uyarıyor. Yeni bir raporda, kripto para piyasasının bankalar ve varlık yöneticileriyle derinleşen bağlarının finansal istikrar için bir risk oluşturacağı söylendi.

Kripto para birimleri finansal istikrar için tehdit oluşturuyor

ECB Salı günü yaptığı açıklamada, “kaldıraçlı işlemlere ve kripto kredilere” odaklandığını ve bu faaliyetlerin daha riskli, karmaşık ve geleneksel kurumlarla bağlantılı hale geldiğine dair kanıtlar bulduğunu söyledi. Kripto para piyasası hakkında raporun bir kısmında şunlara vurgu yapıldı:

Yatırımcılar, Kasım 2021’den bu yana desteklenmeyen kripto paraların piyasa değerindeki 1,3 trilyon Euro’luk düşüşü herhangi bir finansal istikrar riskine ihtiyaç duymadan idare edebildi. Ancak bu oranda, desteklenmeyen kripto paraların finansal istikrar için bir risk oluşturduğu bir noktaya ulaşılacak.

ECB’den yılda iki kez yapılan finansal istikrar incelemesinin bir parçası olarak yayınlanan bu tür ilk uyarı, ABD ve İngiltere makamlarından gelen ve kripto piyasasındaki bir dizi son başarısızlıktan dolayı sinirlenen benzer mesajları izledi.

ECB’nin gün içinde yayınlanan raporunda ayrıca, tüm kripto paraların regülasyonlarla kontrol edilmeye başlanmasının vurgulandığı açıklamalar yer aldı:

Kripto para piyasası konusundaki gelişmelerin hızı ve artan riskler de göz önüne alındığında, bu tür varlıkları bir an önce ve acilen regülasyon çerçevesine ve kontrol altına almak gerekmektedir

“Kripto paralar ponzi şemasına benziyor”

Dünyanın en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, Kasım ayından bu yana yarıya değer kaybetti ve geçen yazdan bu yana ilk kez 30.000 doların altına düştü. Piyasanın en önemli stablecoin’i Tether, bir an için dolara karşı sabit değerini kaybederken, rakibi terraUSD neredeyse çöktü.

ECB başkanı Christine Lagarde hafta sonu Hollanda televizyonunda bir kripto para biriminin “hiçbir değeri olmadığını, hiçbir şeye dayanmadığını, güven verecek temel bir varlık olmadığını” söyledi. Bir ECB yöneticisi olan Fabio Panetta, kısa süre önce piyasayı bir “ponzi şemasına” benzetti ve “kanunsuz bir risk alma çılgınlığından” kaçınmak için düzenleyici bir kısıtlama çağrısında bulundu.

AB Merkez Bankası ayrıca, kripto para birimi tabanlı yazılım programlarının bankalar gibi aracılar kullanmadan finansal hizmetler sunduğu merkezi olmayan finanstan veya DeFi’den kaynaklanan risklere de değindi.

DeFi platformlarındaki kripto kredisi 2021’de 14 kat artarken, kilitlenen toplam değer çok yakın zamana kadar, küçük yerel çevre Avrupa bankalarıyla eşit düzeyde 70 milyar avro civarındaydı” dedi. Bir kredinin teminatının başka bir krediye karşı yeniden teminat altına alınabileceği yeniden varsayım, kaldıraç sınırlarının ihlal edilme olasılığını artırdı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir