Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.658
% 1.72
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.658
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

8 Uzman Açıkladı: Gözler Bu 14 Altcoin’de Olmalı!

Bitcoin’in hash oranı tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın, ancak fiyat düşmeye devam ediyor. 8 uzman, yatırımcıların 2022’de Bitcoin trade’i hakkında bilmesi gerekenleri ve dikkate alınması gereken 14 alternatif altcoin projesini açıkladı. Biz de coinmuhendisi.com olarak uzmanların paylaşımlarını okuyucularımız için hazırladık.

Hash oranı yükseldi, ancak Bitcoin çakıldı!

Analitik aracı Glassnode’dan alınan verilere göre, Bitcoin’in hashrate metriği 2 Ocak’ta tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu ağ için bir kilometre taşı ve Çin’in 2021’in başlarında kripto madenciliği yasağını takiben toparlanmayı gösteriyor. Yasak nedeniyle birçok madenci offline olmaya zorlandı ve tahminler Çinli madencilerin dünya madencilik gücünün yaklaşık %75’ini oluşturduğunu öne sürdü. Genesis Trading’in piyasa içgörüleri başkanı Noelle Acheson, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Mayıs ayında Çin’deki faaliyetin yasaklanmasının ardından Bitcoin hash oranındaki %50’den fazla düşüşün tamamen iyileşmesi, ağın esnekliğinin ve dayanıklılığının altını çiziyor.

Hash oranı tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın olmasına rağmen, Bitcoin haftalardır düşüşte. CoinMarketCap verilene göre, Kasım ayındaki ATH’ı olan yaklaşık 69.000 dolardan yaklaşık %40 düştü. Ve bu hafta, fiyat hafta başında 47.343 dolardan Cuma gününe kadar %9 düşerek 42.000 doların altına geriledi. Bu, yatırımcıların FOMC tutanaklarının para politikasına karşı şahin bir duruş göstermesinin ardından riskli varlıklardan kaçmasıyla hisse senetlerindeki bozulmanın ardından meydana geldi.

Bitcoin için Hash oranı ne ifade ediyor?

Yatırımcıların hashrate metriğini nasıl kullanması gerektiğini, 2022’de Bitcoin için son fiyat hareketinin ne anlama geldiğini ve yeni yıl için dikkate alınması gereken kripto alternatifleri olup olmadığını sekiz kripto uzmanı değerlendiriyor.

Bitcoin’in hash oranı önemli bir güvenlik metriği. Madencilerin bilgi işlem gücü (hash oranı) ne kadar yüksek olursa, genel ağın güvenliği ve esnekliği o kadar yüksek oluyor. Çin’in yasağından sonra, hash oranı şu anki saniyede yaklaşık 178 exahash oranının %50 altına düştüğü için ağın daha az güvenli hale geleceğine dair endişeler vardı.

Ancak Acheson, azalma karşısında ağın kendisini güvenli gösterdiğini söylüyor. Dijital varlık firması 21Shares’in araştırma lideri Eliézer Ndinga, “Bugün, Bitcoin işlemlerinin durumunu sadece bir saatliğine tersine çevirmek bir saldırgana veya varlığa 1,5 milyar dolardan fazlaya mal olacak” yorumunu yapıyor.

Aynı zamanda uzun vadeli yatırıma işaret ediyor. Acheson, “Madencilik gücüne devam eden yatırım, yaygın olarak endüstrinin ‘içeriden’ olarak kabul edilen bir topluluktan güçlü bir iyimserlik gösteriyor” diyor. Kripto komisyoncusu Voyager Digital’in CEO’su ve kurucu ortağı Stephen Ehrlich ise, madenciliğin önemli bir ön yatırım gerektirdiğini belirtiyor.

Acheson, önceki yıllarda Bitcoin madenciliği genişlemesinin Bitcoin satışıyla finanse edildiğini ifade ediyor. Stephen Ehrlich, bunun satış baskısının itici gücü olma eğiliminde olduğunu söylüyor. Ancak endüstrinin olgunlaşması ve diğer finansman yöntemlerine erişim kazanmasıyla bu, bu baskıyı azaltıyor. Acheson, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Birkaç Bitcoin madencisinden son finansman ve kapasite genişletme duyuruları göz önüne alındığında, hash oranının önümüzdeki birkaç ay içinde artmaya devam etmesini bekleyebiliriz.

Ancak bu haftanın ortasında Kazakistan’daki sivil kargaşa, bölgedeki Bitcoin madencilerinin tam kapasitede çalışması için zorluklar yarattı. Bu, hash gücü üzerinde biraz baskı yarattı ve önümüzdeki haftalarda bunu yapmaya devam edebilir.

Bitcoin ve altcoin yatırımcıları umursamalı mı?

Wave Financial’ın uluslararası ortağı ve başkanı Matteo Perruccio, yatırımcıların ağın gücünü ölçmek için hash gücünü kullanabileceğini söylüyor. Bununla birlikte, CIO ve ByteTree Asset Management’ın kurucusu Charlie Morris, bu metriğe daha az ağırlık veriyor çünkü bu, madenciler tarafından aylar önce alınan kararları yansıtan gecikmeli bir gösterge.

GEM Madencilik CEO’su John Warren, yatırımcıları tek bir metriğe çok fazla ağırlık vermemeleri konusunda uyarıyor ve “İnsanlar, hash oranı ile BTC fiyatı arasında doğrudan bir ilişki olduğunu anlamalı. Hash oranı yükseldikçe, birçok eski madenci, BTC fiyatı da artmaya devam etmedikçe madenciliği durduracak” yorumunu yapıyor.

Bitcoin ve altcoin projeleri için alternatif metrikler var mı?

Yatırımcılar ayrıca diğer metriklere de bakabilirler. 21Shares’ Ndinga, duyarlılığı ve oynaklığı ölçmek için türev piyasasına bakıyor. Ndinga, yatırımcıların vadeli işlemler açık faiz kaldıraç oranına bakarak piyasadaki kaldıraç miktarını anlayabileceğini söylüyor.

Dijital varlık komisyoncusu GlobalBlock’ta analist olan Marcus Sotiriou, açık faizin şu anda özellikle ilginç olduğunu belirtiyor. Son düşüşten kaynaklanan 812 milyon dolarlık tasfiyeye rağmen, hala önemli miktarda açık faiz olduğunu da sözlerine ekliyor. Marcus Sotiriou, şu açıklamayı yapıyor:

Açık faiz kısa değil agresif bir şekilde uzun olsaydı, daha büyük bir tasfiyeler dizisi görürdük, bu nedenle kısa süre içinde yukarı yönlü bir hareketin gerçekleşebileceği anlamına geliyor.

Ndinga, oynaklığı anlamak için en büyük kripto opsiyon borsası Deribit’te işlem gören opsiyonlara dayalı Bitcoin piyasasının VIX’i olan DVOL’a bakmayı öneriyor.

Bitcoin fiyat görünümü

Temelleri, metrikleri ve teknikleri dikkate alan birçok uzman, kısa vadede Bitcoin için sakin bir bakış açısına sahip. ByteTree’den Morris, “Ağ yumuşadıkça ve daha genel olarak finansal piyasalarda riskten kaçınmaya doğru bir hareket olduğu için kısa vadeli ihtiyatlılık hakim” diyor.

Wave Financial’den Perrucio, Bitcoin 28.727 doların altına düşmediği sürece yükselişini sürdürüyor. AllStarCharts.com’un kurucusu JC Parets, tamamen teknik analize odaklanıyor ve 53.000 doların altına düştüğünden beri Bitcoin hakkında tarafsız bir görüşe sahip. JC Parets, şu görüşlerini paylaşıyor:

Şu anda BTC menzilde ve geçen yılın Nisan ve Mayıs aylarındaki tüm genel arzı emmeye devam ediyor. Bu bir süreç ve halen devam ediyor. Bitcoin’in sonunda 100.000 doların üzerine çıkacağına inanıyorum. Bu gerçekleştiğinde koparmayı satın alacağız.

Uzmanların izlediği altcoin projeleri

Kısa vadeli görünümün bastırılmasıyla birlikte, yatırımcılar 2022’de altcoin projelerine bakmak isteyebilirler. Uzmanlar görüşlerini paylaşıyor. Terra’nın LUNA’sında ve Harmony’nin ONE’ında long olan JC Parets, şunları söylüyor:

Terra, en göreceli gücü gösteren en güçlü isim. 80 doların üzerindeyse, 130 dolarlık bir hedefle ona sahip olmaya devam edeceğiz. Ayrıca Avalanche ve Harmony’de de göreceli güç yüksek.

Piyasa 2022’de konsolide olurken, Morris gerçek kullanımları olan token’lerin iyi sonuç almasını bekliyor. Polygon’u (MATIC) daha ucuz işlemlere olanak sağladığı için ilginç, Arweave’i (AR) ise tek seferlik bir ücret karşılığında ‘kalıcı’ veri depolama sağladığı için ilginç buluyor.

Geliştirici etkinliğine dayalı olarak, 21Shares’ Ndinga, Terra (LUNA) ve Solana’yı (SOL) en hızlı büyüyen ekosistemler olarak öne çıkarıyor. Voyager’dan Ehrlich ayrıca bu altcoin projelerinin 2022’de Avalanche (AVAX), Polkadot (DOT) ve Ethereum (ETH) ile birlikte bir yarışa girmesini bekliyor. Wave Financial’den Perruccio ise şu altcoin’lere işaret ediyor:

Gelecek yıl için güçlü potansiyele sahip bir dizi kripto varlığı var: ADA, LINK, AVAX, LUNA, MATIC ve ALGO.

Morris’e benzer şekilde, GlobalBlock’tan Sotiriou, gerçek kullanım durumlarına sahip varlıkların başarılı olmasını bekliyor. İki mavi çip metaverse varlığı olan Decentraland (MANA) ve Sandbox’ın (SAND) bu eğilimi yakalamasını bekliyor. Ayrıca, daha ucuz ve daha hızlı işlemler sağlayan teknoloji olan ZK-rollups’ın da Bitcoin’den daha iyi performans gösterebileceğini ve Loopring (LRC)’in göze çarpan bir altcoin olduğunu belirtiyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir