Kriptolar:
29351
Bitcoin:
$66.589
% 0.09
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.27
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 0.14
Korku & Açgözlülük:
71 / 100
Bitcoin:
$ 66.589
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.44 T

6 Analist: Altın Fiyatı Bu İnanılmaz Seviyelere Gidiyor!

Altın piyasası hayal kırıklığı yaratan bir yılın ardından uyandı. Altın fiyatı artışını başlatan ilk tetikleyici jeopolitik olsa da, analistler artık bundan çok daha fazlası olduğunu söylüyor. Analistler, jeopolitik ve stagflasyon korkularının bu karışımı nedeniyle altının yeniden parlamaya başladığını belirtiyor. İşte bilmeniz gereken her şey.

“Altın fiyatı, jeopolitik koşullar nedeniyle hızla yükseliyor”

Değerli metal şimdiden yıllık %9,4 arttı. Altın için, özellikle 2021’i %3,6 düşüşle kapattıktan sonra çok güçlü bir getiri. Coinmühendisi.com haberlerinde de yer verdiğimiz üzere, Ukrayna’ya ilişkin jeopolitik belirsizlik ve Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar, altına yönelik güçlü bir talep yarattı. Yatırımcılar, değerli metali risk, enflasyon ve ekonomik şoka karşı bir önlem olarak görüyor. MarketOrders’ın kurucu ortağı ve COO Sukhi Jutla, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Altın fiyatı şu anda ağırlıklı olarak jeopolitik koşullar nedeniyle hızla yükseliyor. Ukrayna ve Rusya’daki savaşın neden olduğu artan ekonomik istikrarsızlıkla birlikte, yatırımcılar gergin hissediyor ve getirilerin azaldığı hisse senetlerinden çekiliyor ve bunun yerine paralarını geleneksel güvenli altına yatırıyor.

Altındaki yükseliş hareketi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden birkaç hafta önce başladı. Birincil tetikleyicilerden biri, piyasaların merkez bankalarının önemli tedarik zinciri sorunları ışığında hızla yükselen enflasyonu kontrol etme yeteneğinden şüphe duymaya başlamasıyla birlikte enflasyona ilişkin yeni bir görünüm oldu.

Ancak, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin artmasıyla birlikte ralli gerçekten hız kazandı. Şubat ayında, değerli metal 1.800 dolar ve 1.900 doları geçerek 8 Mart’ta 2.078,80 dolar ile yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Commerzbank analisti Daniel Briesemann, Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana altın ETF’lerin tek başına 55 ton giriş gördüğünü söylüyor ve şu yorumu yapıyor:

Altın, sürekli yüksek ETF girişlerinin kanıtladığı gibi, güvenli bir liman olarak büyük talep görüyor. Bloomberg’e göre, girişler dün toplam 14 tonu aştı; Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edilmesinden bu yana girişler 55 tonu buldu.

Bart Melek: Jeopolitik olayın ardından altının risk primi hızla tükeniyor

Bununla birlikte, bu 200 dolarlık fiyat hareketi bile birçok analistin yatırımcılara jeopolitik tetikleyicilerin altının geçici itici güçleri olduğunu ve kazanımların çoğundan sonunda vazgeçileceğini hatırlatmasını sağladı. Ardından, Ukrayna’daki savaş ve Rusya’ya yönelik ağır yaptırımlar, küresel enflasyon ve ekonomik görünüm üzerinde ağırlık oluşturmaya ve stagflasyon korkularını artırmaya başladı. TD Securities küresel strateji başkanı Bart Melek, verdiği bir demeçte, şunları söylüyor:

Tam kapsamlı yaptırımlara sürükleniyoruz. Tipik olarak, jeopolitik olayın ardından altının risk primi hızla tükeniyor. Ama bu durumda ortalık sakinleşse bile yine de enflasyon sorunu yaşarsınız. Ve yakın zamanda sakinleşecek gibi de görünmüyor. Barış için umutlusunuz, ancak son zamanlarda gördüklerimize dayanarak bu pek olası görünmüyor. Bu arz şoklarının her şeyi hesaba katmasını sağlayacağız.

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell bile çatışmanın ‘istenmeyen sonuçlarını’ dikkatle izlediğini itiraf etti. Powell’a göre, en büyük endişe yüksek emtia fiyatları oldu. Uzun vadeli herhangi bir petrol şokunun enflasyona ve yavaş ekonomik büyümeye neden olabileceğini belirterek, izlenmesi gereken en önemli şeyin bu emtia fiyatlarındaki artışların ne kadar kalıcı olacağı olduğunu da sözlerine ekledi.

Matt Badiali’ye göre bu sorunların çözümü, altın

Ukrayna’daki savaş, dünya çapındaki yatırımcılara altının ne kadar somut olduğunu hatırlattı ve bu da onu binlerce yıldır bu kadar çekici hale getirdi. Mangrove Investor kurucusu ve CEO’su Matt Badiali, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Dünya, altının bir krizde istediğiniz para olduğu fikrine geri dönüyor. On yıldan fazla süren barış ve boğa borsaları bu gerçeği unutmamıza yardımcı oldu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, gerçek zamanlı olarak krizdeki hayatın gerçekliğini geri getirdi.

Matt Badiali, verdiği bir demeçte, bu krizin yatırımcılara internet olmadığında dijital paranın ne kadar yararlı olduğu, fonlar dondurulduysa banka hesaplarına nasıl erişileceği ve para birimlerinin hızla değer kaybetmesi durumunda insanların herhangi bir şeyi nasıl karşılayabileceği gibi sorular sormasını sağladığını söylüyor. Matt Badiali şu açıklamayı yapıyor:

Bu sorunların çözümü altın. Barış ve refah içinde, acil nakit ihtiyacı azdır. Dijital resimler gibi şeylere değer verebiliriz. Ama açken, elektriği ve interneti kestiğinizde bunların bir önemi yok. Eğer internete giremezsem, sana yemek fiyatını ödeyemem. Ama bir somun ekmek için sana bir kolye ya da yüzük verebilirim.

Üstelik, yatırımcılar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce faizleri agresif bir şekilde artırmayı düşünen Federal Rezerv’in yolunu asla unutmazlar. Analist Bart Melek, görüşlerini şu şekilde ifade ediyor:

Enflasyonist beklentiler her yerde yükseldi. Fed politika açısından zor durumda olacak. Agresif olurlarsa, bu gerçekten enflasyona yardımcı olur mu? Pek sayılmaz. Arz şoku var. Daha yüksek faizlerin enflasyona etkisi daha sonra olacaktır. Ve zaten olumsuz bir arz şoku var, bu yüzden bunu yapmak akıllıca olmayabilir. Ve bu nedenle, altın yükseliyor.

Altın fiyatı için inanılmaz tahminler

Matt Badiali, bu rallinin altın fiyatında yeni bir taban oluşturduğunu belirterek, değerli metalin önümüzdeki beş ile on yıl içinde 1.600 doların altına düşmeyeceğini de sözlerine ekliyor. “Benim çalışma hipotezim, bu derslerin ileriye dönük altın fiyatı için daha yüksek bir temel ile sonuçlanacağı yönünde” diyor.

Sukhi Jutla, altının bu yılın büyük bölümünde kazanç sağlamaya devam edeceğini belirtiyor ve altının 2.500 dolara kadar çıkabileceğini tahmin ediyor.

Artı, Bloomberg Intelligence kıdemli emtia stratejisti Mike McGlone, Rusya yaptırımlarının birçok emtia üzerinde önemli bir yukarı yönlü fiyat baskısı oluşturması nedeniyle altının bu yıl en çok yararlananlardan biri gibi göründüğünü söylüyor. Stratejist, şu açıklamayı yapıyor:

Altın, Rusya-Ukrayna savaşının ve talebi felce uğratan emtiaların en büyük faydalanıcısı olmaya hazırlanıyor. Metali, özellikle arz şokları için fiyatlandırılan emtialar kaçınılmaz talep yıkımına yenik düştüğünde, 2022’nin önde gelen potansiyel oyun sonu oyuncusu olarak görüyoruz.

Bazı analistler, bu yükseliş döngüsünde altının 3.000 dolara yaklaşacağını bile göz ardı etmiyorlar. Bart Melek, bunun nedeni olarak altının 1980’lerdeki rekor yüksek enflasyona göre ayarlandığında 2.927 dolar olacağını belirtiyor. “Nominal olarak, bu 1980’de yaklaşık 850 dolardı” diyen analiste göre, enflasyona göre ayarlandığında 2.927 dolar oluyor. Analist, ayrıca şu değerlendirmeyi yapıyor:

İleriye dönük bir diğer destekleyici itici güç, ek merkez bankası altın alımı olacaktır. Altın, kimsenin elinden alamayacağı gerçek bir varlık olarak görülüyor. Merkez bankaları tarafından çok fazla alım olduğundan şüpheleniyorum. Rusya’nın 600 milyar dolarlık döviz rezervinin merkez bankası yaptırıma maruz kaldığı için faydasız olduğu ortaya çıkıyor. Şu anda geçerli görünen tek şey fiziksel altın. Hesaplarınız dondurulabileceğinden, deneyim bireysel düzeyde benzer. İnternetinizi keserlerse paranızı alamazsınız. Ama hiç kimse fiziksel malzemeye erişemez.

Forbes & Manhattan ticaret bankasını kuran Kanadalı yatırımcı Stan Bharti, altının hala 2020’de başlayan ve muhtemelen sekiz veya dokuz yıl daha sürecek olan son yükseliş döngüsünün başında olduğunu söylüyor. Bharti, mevcut enflasyon döngüsüne atıfta bulunarak, “Altın fiyatı çok daha yükseğe çıkacak, bu döngüde 4.000-5.000 dolar” tahmininde bulunuyor. Daha kısa vadede, altının gelecek yıl aynı zamanda 2.500 dolara ulaşması gerektiğini de sözlerine ekleyen Stan Bharti, şu açıklamayı yapıyor:

Enflasyon büyük bir zaman içinde geri geliyor. Enflasyon ne zaman geri gelse, tüm jeopolitik belirsizlikle birlikte para birimleri düşerse, bu metallerin üretimi daha zor olacak.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir