Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.677
% 1.51
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.677
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

5 Analist: Altın Fiyatları Bu Seviyelerde Gezinecek!

ABD enflasyonunun kırk yılın en yüksek seviyelerine yükseldiği haberleri, Mart ayında Federal Rezerv’in yarım puanlık bir faiz artışıyla fiyatlanarak, Wall Street’te şok dalgaları gönderiyor. Ancak altın piyasası, kritik trade seviyelerini test etmek için yükselen fiyatlar ile bu anlatıya girmiyor.

“Enflasyon düşene kadar riskli varlıklar için zorlu bir yolculuk olabilir”

Ocak ayı enflasyon verilerinin beklenenden daha yüksek gelmesiyle birlikte, fiyat baskılarının daha da kötüleşebileceği ve Federal Rezerv’in beklediğinden daha uzun sürebileceğine dair artan bir korku var. %7,5’lik yıllık enflasyon hızı ve %6,0’lık çekirdek enflasyon, güçlü talebi yansıtan geniş tabanlı fiyat artışları ile 1982’den bu yana görülen en yüksek oranlar. Analistlere göre bu durum, ABD merkez bankasını köşeye sıkıştırabilir ve onu agresif bir şekilde sıkılaşmaya zorlayabilir. CIBC Economics kıdemli ekonomisti Katherine Judge, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Bu gelişme, ücret baskılarının yalnızca son aylarda güçlenmesi nedeniyle Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için hızlı hareket etmesi gerektiğini doğruluyor. Enflasyon muhtemelen gelecek ay %7’nin üzerinde olacak ve yüksek enerji fiyatlarının baz etkileri ve çekirdek kategorilerdeki güçlü talep ile birleştiği için çekirdek enflasyon da hızlanacak.

Verilere yanıt olarak, piyasalar Fed’in Mart toplantısında olası 50 baz puanlık faiz artırımı beklentilerini yeniden fiyatladıkça faizler ve ABD doları yükseldi. “50 baz puanlık bir artış ihtimali yükseldi ve 10 yıllık Hazine’nin faizi şu anda %2 civarında işlem görüyor” diyen Commonwealth Financial Network yatırım yönetimi başkanı Brian Price, şu yorumu yapıyor:

Bu raporun ardından Ocak ayının büyük bölümünde hakim olan oynaklığın bir geri dönüşünü göreceğimizi umuyorum. Enflasyon verileri azalmaya başlayana kadar riskli varlıklar için zorlu bir yolculuk olabilir.

Bart Melek: Bu nedenle merkez bankaları daha fazla altın alıyor olabilir

ABD TÜFE verisinin etkisiyle altın fiyatları başlangıçta düşse de sonrasında toparlanmayı başardı. TD Securities küresel strateji başkanı Bart Melek, bunun altın piyasasının çok agresif bir Fed fikrini benimsemediğinin bir işareti olduğunu söylüyor. Strateji başkanı, son gelişmeler için şu düşüncelerini ve tahminlerini paylaşıyor:

Tahvil piyasasının fiyatlamasına rağmen, altın piyasasının Fed’in enflasyon cinini tekrar şişeye sokmak için gerekeni yapacağı fikrinden yana olup olmadığından emin değilim. Bu noktada Mart ayında 50 baz puanlık bir hareket için %60 olasılıkla işlem yapıyoruz. Altın piyasasının bunu satın aldığından emin değilim. Ekonomiyi gerçekten ezmeye istekliler mi? Fed hala enflasyonun geçici olduğuna inanıyor.

Yazma sırasında, CME FedWatch Tool Mart ayında yarım puanlık bir faiz artışı için %98,6 şansla fiyatlandırıyordu. Faiz artırımı beklentilerinin yanı sıra altın piyasası da nihayet enflasyondan korunma cazibesinden faydalanıyor. Bart Melek, şu ihtimalden bahsediyor:

Potansiyel olarak, enflasyonun daha uzun süre yüksek kalmasına bağlı olarak merkez bankaları daha fazla altın alıyor olabilir.

“Piyasalar Fed’den emin olana kadar altın fiyatları bu aralıkta gezinir”

Altın alanında, gelecekteki Fed faiz artırımlarının fiyatlar üzerinde baskı oluşturması ve enflasyonun hızlanmasının fiyatları yükseltmesiyle birlikte bir itme-çekme savaşı var. DailyFX stratejisti Michael Boutros, bu durumu şöyle yorumluyor:

Enflasyonun kontrolden çıkacağını düşünen insanlar için altın, tarihi bir yatırım. Enflasyon görünümü kötüyse, paranızı oraya yatırırsınız. Aynı zamanda, Fed’in daha yüksek faiz oranları altın fiyatları için aşağı yönlü baskı uyguluyor. Bu itme ve çekmeyi görüyorsunuz.

Altın için bu ne anlama geliyor? OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya, piyasalar Fed’in sıkılaştırma döngüsünün neleri gerektireceğinden daha emin olana kadar 1.800 ile 1.850 dolar arasındaki bir fiyat aralığının en olası sonuç olduğunu belirtiyor ve şu değerlendirmeyi yapıyor:

10 yıllık Hazine faizi %2,00 seviyesinin üzerine çıkarsa, altın kısa vadeli bir zayıflık görebilir. Ancak ayı eğiliminin başlangıcına işaret edecek hiçbir şey yok. Enflasyonun daha fazla kategoriye ulaşmasıyla, düzleşen trade muhtemelen doların ileriye dönük kazançlarını sınırlayacağından, altın daha çok bir enflasyon riskinden korunma gibi davranmaya başlayabilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir