Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.025
% 0.76
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.025
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

4 Uzmandan LUNA İçin Gelecek Tahmini: Bunlara Hazır Olun!

Terra’nın algoritmik stablecoin’i UST ve yerel yönetim tokeni LUNA’nın patlaması, 50 milyar dolardan fazla kağıt değerini yok etti. 4 uzman, çöküşün ardından Terra (LUNA) ekosistemi için sırada ne olduğunu tartışıyor.

LUNA ve UST krizi nasıl gelişti?

Birkaç gün içinde, Terra’nın UST algoritmik stablecoin’inin ve yerel yönetim tokeni LUNA’nın çöküşünden 50 milyar dolardan fazla kağıt değeri silindi. Coinmuhendisi.com haberlerinden de takip ettiğiniz üzere, kripto tarihindeki en hızlı varlık yok etme olayı olabilecek bir olayda, Terra ekosisteminin dramatik patlaması, sadece bir hafta önce UST’nin hafta sonu dolar sabitinin biraz altına düşmesiyle başladı.

Sözde algoritmik stablecoin dolar ile paritesini kaybetmeye devam ederken, yatırımcılar UST varlıklarını geleneksel bir banka koşusuna benzer şekilde satmak için acele ettiler. CoinGecko verilerine göre, token geçen hafta %87 değer kaybederek en son 0,13 dolardan işlem gördü. UST, sabit fiyatından önemli ölçüde saptığında, Terra’nın yerel yönetim tokeni LUNA da yere çakılmaya başladı.

Yatırımcılar LUNA için UST’yi yakmak için acele ederken, LUNA arzı balonlaşırken stablecoin arzı azaldı. Bir noktada, UST’nin piyasa değeri, esasen sıfıra düşen LUNA’nın piyasa değerini geçti. Cuma öğleden sonra, dolaşımda 6,5 ​​trilyondan fazla LUNA tokeni vardı ve bu da CoinGecko verilerine göre LUNA’nın fiyatını 0,00008231 dolara indirdi.

UST ve LUNA’nın ani düşüşü, artan faiz oranlarından ve sıkılaşan finansal koşullardan sarsılan kripto piyasasındaki korkuları daha da artırdı. UST’nin sabitleyicisini savunmak için Luna Foundation Guard’ın, UST için rezerv olarak satın aldığı 3 milyar dolarlık Bitcoin’i tasfiye ettiğine inanılıyor. Tasfiyenin piyasa etkisi belirsiz olsa da, satış baskısı, CoinGecko başına 26.900 dolara kadar düşen Bitcoin de dahil olmak üzere büyük kripto para birimleri üzerinde ağırlık yarattı.

Terra ekosistemi için sırada ne var?

Bir kurtarma planına ilişkin görüşmelerin durmasıyla, Terraform Labs CEO’su ve kurucu ortağı Do Kwon, çeşitli paydaşlara dağıtılmak üzere bir milyar token basarak Terra Blockchain’i yeniden başlatmayı önerdi. Bazı yatırımcılar için UST ve LUNA’nın çöküşü Terra ekosistemini yeniden canlanmanın ötesine taşıdı, ancak diğerleri Blockchain’in hala geri dönüş şansı olduğuna inanıyor. GlobalBlock’ta analist olan Marcus Sotiriou, konuya ilişkin olarak şunları söylüyor:

Terra’nın toparlanabilmesinin bir yolu ve belki de tek yolu, USDT veya USDC’yi tercih edilen stablecoin olarak kullanırken Katman-1 Blockchain’i ve ekosistemini büyütmeye odaklanmak. Birinci katman ekosistemi başarılı bir şekilde büyürse, o zaman potansiyel olarak borcunu ödeyebilirler. Ancak şu anda Terra, UST ve LUNA sahipleri için çok az umut var gibi görünüyor.

Gerçekten de, Terra’daki kurumsal yatırımcılar, token’ler sıfıra düştüğü için çoğunlukla sessiz kaldı. Three Arrows Capital’in kurucu ortağı ve erken bir Terra destekçisi olan Su Zhu, Cuma günü bir Twitter iletisinde, eleştirmenler stablecoin’in saldırıya uğrama ve sabitini kaybetme risklerini işaretledikten sonra Terra ekosisteminin ‘yavaş ve güvenli hareket etmek için daha fazlasını yapması gerektiğini’ kabul etti.

Terra’nın (LUNA) patlamasının ardından

Kripto tarihindeki en çalkantılı haftalardan birinin ardından yatırımcılar, böyle bir çöküşün kripto endüstrisi üzerindeki etkisi konusunda endişeli hale geliyor. LUNA’ya yoğun şekilde bahis yapan hedge fonlarının iflas edip etmeyeceğini ve hazinelerini Anchor Protocol’e yatıran merkezi olmayan finans protokollerinin çalışmaya devam edip etmeyeceğini göreceğiz.

Zaten, UST erimesi, olayı stablecoin risklerini göstermek için kullanan ve House Financial Services Committee’den önceki Perşembe ifadesinde yeni düzenlemeler çağrısında bulunan Hazine Bakanı Janet Yellen’ın dikkatini çekti. Kripto hedge fonu Pythagoras Investments’ın yöneticisi Mitchell Dong, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Tam olarak USDT ve USDC gibi nakit veya nakit eşdeğerleri ile desteklenenler de dahil olmak üzere diğer stablecoin’ler üzerinde uzun vadeli dalgalanma etkileri ve ETH ile aşırı teminatlandırılmış olsa bile DAI gibi stablecoin’ler üzerinde daha fazla etkisi var.

NFT marketplace 4k.com’un CEO’su Richard Li, Terra’nın yükselişini ve çöküşünü kripto endüstrisinde daha çok ‘kısa vadeli bir hız artışı’ olarak görüyor. Kripto yatırımcısı, UST’ye yaklaşık 200.000 dolar yatırdığını ancak pozisyonundan çıkmak istemediğini iddia etti. Richard Li verdiği bir röportajda, “Bunun sistem için geçici bir şok olduğuna inanıyorum, uzun vadeli stratejimi değiştirmiyor” dedi.

“Sistem yatırımcıları ve ekibi zenginleştirmek için tasarlandı”

2011’den beri erken bir kripto meraklısı olan Galois Capital’den Kevin Zhou’ya göre, Terra “kutusu”, yatırımcıların aksine içeridekileri zenginleştirmek için tasarlandı ve birçoğu, fonlarını Anchor Protocol’e yatırarak yaklaşık %20’lik devasa getirilerle ödüllendirildi.

Yatırımcılar, Terra’nın Anchor getirisinin, first-come-first-serve (ilk gelen ilk hizmeti alır) esasına göre en yüksek verimi elde etmek için birbirleriyle rekabet etmelerini sağlamak için tasarlandığını düşünürken, sisteme karşı rekabet ettiklerini asla bilmiyorlardı. Kevin Zhou’ şu açıklamayı yapıyor:

Ama demek istediğim şu ki, bu bundan daha da kötü, çünkü gerçekten sadece kullanıcılara karşı rekabet eden kullanıcılar değil. Daha çok, diğer kullanıcılarla rekabet ettiklerini düşünen, ancak gerçekten tüm fonlarını yatırımcılar ve iç ekibe akıtan kullanıcılar gibi.

Kevin Zhou, Terra’nın kullanıcıları UST’ye yatırım yapmaya ikna etmek için kullanılan %20’lik ROI’nin, belirli bir hak kazanma süresi boyunca açılan devasa LUNA zulasının satışından elde edildiğini açıklıyor:

Dolayısıyla, operasyonlarını finanse etmek ve ayrıca Anchor Yield Reserve’ini finanse etmek için ne yapacaklardı? Bunun büyük parçalarını istekli yatırımcılara bir yıllık uçurum veya bir tür hak kazanma programı olan bir tür indirimle satacaklar, bunun gibi bir şey.

Terra’nın LUNA’nın satışından elde edilen fonları operasyonlarını finanse etmek için kullanacağını ve ayrıca verim rezervlerine Anchor Protocol’ü tamamlamak için kullanacağını da sözlerine ekliyor.

Tecrübeli kripto para meraklısı, Terra’nın %20 yatırım getirisinden faydalanmak için Anchor Protocol’e para yatırmaya devam eden yeni kullanıcılardan da bazı getiriler aldığını belirtiyor. Zhou, birçok kullanıcının Terra’nın getiri programına katılmasıyla birlikte, şirketin yaklaşık 80 milyon dolarlık rezervleri olduğunda bile yatırımcılara yatırım getirisi olarak yaklaşık 7 milyon dolar ödemeye başladığını kaydediyor.

Röportaj sırasında Zhou, ekibin rezervi 450 milyon dolara çıkarmak zorunda kaldığını ve ardından programdan yararlanmak isteyen daha fazla yatırımcının girişinin ardından fonların yavaş yavaş tükendiğini kaydediyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir