Kriptolar:
28704
Bitcoin:
$70.878
% 3.30
BTC Dominasyonu:
%52.1
% 0.01
Piyasa Değeri:
$2.60 T
% 1.32
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 70.878
BTC Dominasyonu:
% 52.1
Piyasa Değeri:
$2.60 T

2022’nin En Büyük 4 Kripto Hack Olayı

Bir DeFi Protokolü Daha Hacklendi!

2022’nin en büyük kripto Hack Olayı

2022’de kötü niyetli bilgisayar korsanları, merkezi olmayan uygulamalardaki zayıflıklardan yararlanmak için giderek daha gelişmiş taktikler kullandı.
Güvenlik analistlerine göre, bu yıl kripto saldırıları nedeniyle kaybedilen varlıkların toplam değeri 3 milyar dolar gibi rekor bir rakama ulaştı.

2022’de kripto para tabanlı projeler, dijital varlıkların güvenliği söz konusu olduğunda şimdiye kadarki en kötü yıl olarak kabul edilen bir dizi yıkıcı hack saldırılarına maruz kaldı.

Chainalysis (ABD’li Blokchain analiz firması) raporuna göre, genel olarak, kripto hack’lerinin sıklığı bu yıl hızla artarak toplam fon kaybında 3 milyar dolarlık rekor bir seviyeye ulaştı.

2022’nin en büyük kripto soygunları arasında, zincirler arası köprüleri ve merkezi olmayan finans protokollerini içeren güvenlik olayları, bireysel istismarlarda yüz milyonlarca dolarlık zarara yol açmasıyla öne çıktı. Bu tür istismarlar sırasında bilgisayar korsanları, akıllı sözleşmelerdeki açıklardan yararlanarak kripto varlıklarına yetkisiz bir şekilde erişti ve varlıkları çalarak şirketleri ve yatırımcılarını zor duruma düşürdü.

2022’nin en büyük kripto saldırıları

Ronin Ağı – 625 milyon dolar

29 Mart’ta, Sky Mavis’in Axie Infinity oyununa ev sahipliği yapan bir yan zincir olan Ronin bugüne kadar ki en büyük kripto soygununa uğrayarak kripto varlıklarında 625 milyon dolar karşılığında varlık kaybı yaşadı. Sky Mavis, popüler blockchain oyunu Axie Infinity’yi barındırması için Ronin’i geliştirdi. Ancak ekip, Ronin ağını daha sonra Kuzey Kore’nin Lazarus bilgisayar korsanlığı grubundan koruyamayarak tahribata uğradı.

kripto hack

Firma, bu olay sırasında fonları alınan kullanıcılar için neyse ki, çoğunun tamamen geri ödendiğini iddia etti. Saldırıdan bir hafta sonra SkyMavis, Binance liderliğindeki bir fonlama turunda 150 milyon dolar topladı ve bunu açıktan etkilenen herkese geri ödemek için kendi varlıklarıyla birleştirdi .

FTX – 370-400 milyon dolar

FTX, borsanın resmi Telegram yöneticilerinin “yetkisiz erişim” bildirmesiyle 2022’nin en büyük saldırılarından birine maruz kaldı.

Onchain verileri, borsanın cüzdanlarının, eski CEO’su Sam Bankman-Fried’in 11. Bölüm iflas koruması için başvurmasından kısa bir süre sonra 370 milyon ila 400 milyon dolar arasında kaybettiğini gösterdi.

kripto hack

Bazı medya kuruluşları bu hack olayını, Bahamalar Menkul Kıymetler Komisyonu’nun varlıkların korunması amacıyla FTX’ten 400 milyon dolarlık bir başka şüpheli transferle birleştirerek kafaları karıştırsa da FTX’in yeni başkanı John J. Ray bunun Bahamalı düzenleyiciler tarafından emredilen başka bir büyük varlık transferinden ayrı olduğunu söyledi.

Bu durum, varlıkların izini sürmek için FTX ile birlikte çalışan analiz firması Chainalysis tarafından da teyit edildi.

Wormhole — 325 milyon dolar

Zincirler arası bir köprü protokolü olan Wormhole, bu yılın en büyük köprü istismarında hacklendi. Wormhole, kullanıcıların ETH’lerini kilitlemelerine ve Solana ağında Wormhole ETH (wETH) adı verilen sabitlenmiş bir varlık almalarına olanak tanıyor.

Wormhole, köprüdeki belirli güvenlik imzalarını taklit eden ve havadan 325 milyon dolar değerinde 120.000 wETH basan bir bilgisayar korsanının eline geçti. Bilgisayar korsanı yasadışı olarak basılan wETH’i Ethereum ağındaki gerçek ETH ile değiştirdi ve böylece Wormhole’da tutulan tüm varlıkları boşalttı.

Bu olay köprü operasyonlarını durdurdu ve bir süre için Wormhole için sonun yakın olduğu görüldü. Kayıpları telafi etmek inanılmaz derecede zor olacaktı, ancak herkesi şaşırtacak şekilde, saldırıdan birkaç gün sonra Wormhole çalınan tüm ETH’yi değiştirdiğini ve köprüyü açtığını söyledi.

Wormhole’u kuluçkaya yatıran bir ticaret ve risk sermayesi şirketi olan Jump Crypto, köprünün sürdürülmesine yardımcı olmak için çalınan 120.000 ETH’yi kendi fonlarından doldurduğunu doğruladı.

BNB Token Hub – 120 milyon dolar

6 Ekim’de bilinmeyen bir varlık, kripto borsası Binance tarafından kurulan bir blok zinciri olan BNB Chain ile Ethereum arasında çalışan bir köprü hizmeti olan BNB Token Hub’a büyük ölçekli bir saldırı gerçekleştirdi.

Köprünün kriptografik ispat sistemindeki bir hatadan faydalanan bir bilgisayar korsanı, köprüde kilitli olan ve o sırada 550 milyon dolar değerinde olan 2 milyon BNB tokeninin kontrolünü ele geçirmeyi başardı.

Bilgisayar korsanı, ağ durdurulmadan önce BNB Zincirinden yalnızca 120 milyon ila 130 milyon dolar arasında bir değeri diğer zincirlere aktarmayı başardı. Saldırı tespit edilir edilmez, BNB Chain doğrulayıcıları, bilgisayar korsanının adresinde tutulan 430 milyon doları devralmak için ağı dondurmayı kabul etti. Ağ birkaç saat kapalı kaldı ve bir sonraki gün faaliyetlerine devam etti.

 

Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir