Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$63.776
% 1.35
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 63.776
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

2021 yılı kripto para endüstrisi için nasıl geçti?

Investing.com – Kripto para piyasaları 2021 yılında oldukça hareketli dönemler geçirdi. Bu yıl Bitcoin ve Ethereum başta olmak üzere birçok kripto varlığın tüm zamanların en yüksek değerlerine ulaştığını gördük. 

Kripto paraların değer artışının sürdüğü 2021 yılında aynı zamanda kripto endüstrisi alt sektörlere doğru yayılarak temellerini daha da güçlendirdi. Yılın ilk aylarında DeFi rüzgarı daha sert esmeye başlarken merkezsiz finans sektöründe birçok projenin yükselmeye başladı.

2021’de DeFi fırtınası vardı

Yıl içerisinde DeFi’nin gelişimine bağlı olarak borsada tutulan fonlar, önemli miktarlarda merkezsiz platformlara doğru kaydı. 2021 yılının ilerleyen aylarında değiştirilemez token (NFT) piyasası adından söz ettirerek dünya çapında popüler hale gelirken Metaverse kavramı da dünya çapında hızlı bir benimseme gördü. Buna bağlı olarak sanal gerçeklik evreninde faaliyet gösteren birçok kripto projesine yoğun bir talep gerçekleşti. 

2021 yılına damga vuran başka bir sektör ise şaka temalı kripto varlık pazarıydı. Elon Musk’ın Dogecoin’i parlatmasıyla başlayan süreç Shiba Inu’nun doğuşuyla devam etti ve bu süre zarfında pek çok şaka temalı coin piyasaya çıktı. Bu tür altcoin’ler zaman zaman hiçbir temele dayanmadığı sadece topluluk talebiyle değer kazandığı gerekçesiyle eleştirilere de maruz kaldı. Yine de muazzam kazançları ve volatil hareketleriyle 2021 yılında adından sıkça söz ettirdiler.

Kripto para düzenlemeleri yine tartışmaların merkezindeydi

2021 yılı, aynı zamanda ülkelerin kripto endüstrisini düzenleme yolunda da önemli adımların atıldığı bir yıl oldu. Birçok ülke yasaklama söyleminden denetleme fikrine doğru geçiş yaparken Çin, sert kripto yasaklarıyla 2021 yılı kripto gündemine damga vuran ülke oldu. Orta Amerika ülkesi El Salvador ise Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak kabul etmesiyle terazinin diğer tarafında bu yıl Bitcoin’e en büyük desteği veren ülkeydi. 

Kripto para piyasaları için özellikle Çin madencilik yasağı sonrası daha baskın olan ABD’de düzenlemeler adına net kararlar alınmasa da önemli adımlar atıldı. Bunlardan en dikkat çekeni altyapı yasasında yer alan kripto sektörü kararları oldu.

Bitcoin için çevresel faktörler ön plana çıktı

Kripto para madenciliğinden bahsetmişken özellikle Bitcoin gibi kripto paraların çıkarılmasında iş ispatı modelinin yoğun enerji kullanımı, çevresel faktörleri olumsuz etkilediği konusunda dünya çapında eleştirilerin odağındaydı. Bu konuyla alakalı Bitcoin fiyatı için belki de en olumsuz etki, Elon Musk’ın Tesla ödemeleri için Bitcoin kabulüne başladıklarını bildirdikten kısa bir süre sonra çevresel etkilerden dolayı bu hizmeti sonlandırması oldu. 

Elon Musk’ın Mayıs ayında aldığı bu kararın ardından aynı ay Çin’in kripto para madenciliğini yasaklaması haberi piyasalarda şok etkisi yarattı ve sert düşüşler Bitcoin’de yılın dip seviyesi 28.800 dolara kadar bir düşüşe neden oldu. Ancak yaz aylarında yeniden toparlanan Bitcoin (BTC), dip seviyelerden daha çok talep gördü ve Kasım ayının ilk haftası 69.000 dolar ile tüm zamanların en yüksek fiyatını belirledi. Bu süre zarfında da altcoin’lerde de ciddi yükselişler gerçekleşti. 

Enflasyona karşı bir koruma aracı olarak kripto varlıklar

2021 yılına damgasını vuran diğer bir etken ise dünya çapında artan enflasyon rakamlarıydı. Etkileyici konumdaki Kripto para savunucuları bu olumsuz faktörü fırsata çevirmeyi bildi ve dünyaya Bitcoin ve kripto varlıkları, enflasyona karşı bir koruma aracı olarak lanse etmeye başladı. Bu savunucuların başında eski Twitter CEO’su Jack Dorsey, en büyük Bitcoin miktarına sahip olan kurum MicroStrategy’nin CEO’su Michael Saylor ve dünyanın en zengin kişisi Elon Musk vardı. 

2022’de kripto paraları ne bekliyor? 

Kripto para piyasası katılımcıları, genel olarak 2022 yılında da endüstri konusunda olumlu görüşler sunuyorlar. Dayanak olarak ise alt sektörlerine doğru dallanan kripto sektörünün temellerinin daha sağlam hale gelmesi görülüyor. Bunun yanında merkeziyetsizlik kavramı, özellikle bireysel yatırımcılar için bir takım güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor. Bu bağlamda dünya çapındaki düzenleyici kurumların sağ duyulu kripto para düzenlemeleri getirmeleri, sektöre fayda sağlayacağı düşünülüyor. Ancak düzenlemelerin kripto paraların doğasına aykırı olduğunu düşünenlerin sayısı da az değil.

Ekonomik açıdan bakıldığında rezerv para konumundaki doların 2022 yılında güçlenme ihtimalinin kripto para piyasalarında zayıf bir seyre neden olabileceğine dair görüşler de var. Özetle dünyanın en volatil piyasası olan kripto para piyasaları, dünya gündemiyle eskiye nazaran çok daha entegre durumda. Bundan dolayı gündemdeki ekonomik ve siyasal gelişmelere çok hızlı tepki veren kripto para yatırımcıları, 2022 yılında da piyasa volatilitesini artıracak gibi duruyor. 

Tüm bu gelişmelerin yanında Blockchain teknolojisinin dünyada bilinir hale gelmesinin en büyük etkeni olarak görülen kripto varlıkların, 2022 yılında global finansın dijitalleşmesi yolunda büyük rol oynaması da muhtemel gözüküyor. 

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir